Sari direct la conținut

Ce pregătesc de fapt rușii în Herson, unde Putin a declarat legea marțială

HotNews.ro
Un militar rus este văzut la barajul de la Canalul Crimeii de Nord, care începe la rezervorul centralei hidroelectrice Kakhovka, Foto: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia
Un militar rus este văzut la barajul de la Canalul Crimeii de Nord, care începe la rezervorul centralei hidroelectrice Kakhovka, Foto: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

Rușii pregătesc opinia publică pentru a justifica retragerile planificate și pierderile teritoriale semnificative în regiunea Herson prin anunțurile făcute de Comandantul Forțelor Armate Ruse în Ucraina, generalul Serghei Surovikin, care a precizat că trebuie să ia „decizii dificile”, acuzând Ucraina că plănuiește să lovească infrastructura civilă și rezidențială din regiunea Herson, susține Institutul pentru Studierea Războiului în cea mai recentă evaluarea a conflictului din Ucraina.

Și discursul guvernatorului interimar al regiunii Herson, impus de Moscova, Volodimir Saldo, indică faptul că rușii pregătesc opinia publică pentru o retragere completă a Rusiei peste râul Nipru, care ar ceda orașul Herson și alte teritorii importante din regiunea Herson, unde trupele ucrainene avansează, după ce a anunțat că administrația de ocupație evacuează malul vestic al rîului Nipru de frica unuei ofensive majore ale trupelor de la Kiev.

Liderii militari par a fi învățat din eșecurile anterioare din timpul contraofensivei din Harkov și încearcă să se apare împotriva unui alt avans de succes.

În acest context, rușii vor să își acopere posibila înfrângere în Herson indicând un atac sub steag fals asupra hidrocentralei Kakhovka, acuzând trupele ucrainene că vor să o bombardeze, pentru a acoperi de fapt retragerea armatei ruse de pe malul drept al râului Nipru și pentru a împiedica un avans al militarilor ucraineni peste râu.

Autoritățile ruse intenționează probabil ca prin aceste avertismente să stabilească condițiile de informare pentru ca forțele rusești să avarieze barajul și să dea vina pe Ucraina pentru pagubele și pierderile de vieți omenești ulterioare.

Atac sub steag fals pentru a învinui Ucraina

Kremlinul ar putea încerca să profite de un astfel de atac sub steag fals pentru a umbri vestea unei a treia retrageri umilitoare a forțelor ruse, de data aceasta din vestul Hersonului.

Un astfel de atac ar contribui, de asemenea, ca Rusia să prezinte Ucraina ca pe un stat terorist care vizează în mod deliberat civili.

De asemenea, Moscova continuă să folosească pretextul „evacuărilor” de civili ca acoperire pentru îndepărtarea forțată în masă a oamenilor din zonele ocupate de Rusia în Ucraina.

Anunțul lui Saldo privind o retragere în masă de pe malul vestic al râului Nipru este probabil destinat în parte evacuării oficialilor de ocupație ruși și a colaboratorilor, în anticiparea avansurilor iminente ale Ucrainei, dar rușii se folosesc probabil de o așa-zisă criză umanitară pentru a deporta un număr mare de ucraineni în Rusia, potrivit ISW.

Provocarea Rusiei în Herson

Analiza ISW este susținută și de serviciile secrete militare britanice, care spun în evaluarea de joi dimineață că anunțul generalului Surovikin, care a evidențiat știrile negative despre „operațiune militară specială” este extrem de neobișnuit.

Intervenția sa televizată indică probabil faptul că autoritățile ruse iau serios în considerare o retragere majoră a forțelor lor din zona de la vest de râul Nipru, afirmă ministerul britanic al apărării.

Cea mai mare provocare a operațiunii de retragere a Rusiei ar fi extragerea trupelor și a echipamentelor lor peste râu, având în vedere că toate podurile sunt grav avariate.

De aceea Rusia s-ar baza probabil în mare măsură pe un pod temporar de barje pe care l-a finalizat lângă Herson în ultimele zile și feriboturilor, care continuă să funcționeze în mai multe locuri.

Ce urmărește Putin prin introducerea legii marțiale

Introducerea legii marțiale de către președintele rus Vladimir Putin este în mare parte teatru juridic, menit să legitimeze activitățile pe care armata rusă trebuie să le întreprindă sau le întreprinde deja, creând în același timp un cadru pentru o mobilizare viitoare și pentru restricțiile interne.

Aceste mișcări sunt probabil necesare pentru a îndeplini cerințele militare de bază, cum ar fi hrănirea, cazarea, echiparea și transportul trupelor mobilizate și recrutate către liniile de front, forțarea contractorilor din domeniul apărării sau a altor întreprinderi private să se alinieze la cerințele de producție ale guvernului, dar și pentru controlul mai ușor atât a populației rusești, cât și a populației civile ucrainene din teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina.

Din septembrie, Putin a introdus încet-încet concepte și cadre juridice precum mobilizarea militară și economică, anexarea și legea marțială în rândul populației ruse, încercând să normalizeze aceste concepte și să limiteze disidența internă.

Probabil că Putin înțelege că aceste măsuri sunt nepopulare, dar s-ar putea să se bazeze pe o creștere a patriotismului, pe măsură ce tot mai multe familii și întreprinderi rusești devin legate de războiul din Ucraina și implicate în acesta.

De asemenea, este posibil ca Putin să creeze condițiile pentru mobilizarea forțată a civililor ucraineni în teritoriile ocupate de Rusia, compensând pierderile și eșecurile mobilizării parțiale.

___

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro