Sari direct la conținut

Ce mai plănuiește Iranul să trimită Rusiei în afară de drone kamikaze

HotNews.ro
Dronă iraniană, Foto: SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Dronă iraniană, Foto: SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Iranul vrea să trimită mai multe drone și noi sisteme de rachete balistice Rusiei pentru a fi folosite în Ucraina, ceea ce probabil va consolida și mai mult dependența Moscovei de sistemele de armament fabricate în Iran, potrivit celei mai recente analize a Institutului pentru Studiul Războiului.

Direcția principală de informații militare ucrainene (GUR) a anunțat marți că oficialii iranieni intenționează să trimită Rusiei un transport de peste 200 de drone de luptă Shahed-136, Mohajer-6 și Arash-2.

GUR a afirmat că Iranul va trimite Rusiei dronele dezasamblate și că personalul rus le va asambla cu marcaje rusești.

CNN a relatat marți că oficiali anonimi dintr-o țară occidentală care monitorizează îndeaproape programele de armament iraniene au declarat că Teheranul intenționează să trimită o mie de arme Rusiei până la sfârșitul anului, inclusiv rachete balistice cu rază scurtă de acțiune sol-sol și drone de luptă.

Acesta ar fi primul caz confirmat în care Iranul trimite Rusiei rachete avansate ghidate cu precizie.

Rusia a negociat probabil trimiterea suplimentară de sisteme de arme iraniene din cauza epuizării stocului său de rachete de croazieră și de drone pe parcursul războiului din Ucraina, în special în timpul campaniei rusești împotriva infrastructurii critice ucrainene, notează ISW.

GUR a susținut că apărarea aeriană ucraineană a doborât peste 300 de drone Shahed-136 de când Rusia a început să le folosească în Ucraina, la 13 septembrie.

Rusia va continua probabil să folosească atacuri cu drone și lovituri cu rachete împotriva infrastructurii critice pentru a încerca să compenseze eșecurile și limitările forțelor sale convenționale de pe linia frontului.

Dependența Rusiei de sistemele de producție iraniană și, prin urmare, de Iran, va crește probabil, afirmă ISW.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro