Sari direct la conținut

Tensiuni în Iran, după ce a recunoscut că a livrat drone Rusiei. „De ce nu ați condamnat în mod deschis Rusia pentru că a început războiul?”

HotNews.ro
O dronă kamikaze de fabricație iraniană doborâtă de forțele armate ucrainene în orașul Odesa, Foto: Handout / AFP / Profimedia
O dronă kamikaze de fabricație iraniană doborâtă de forțele armate ucrainene în orașul Odesa, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Furnizarea dronelor iraniene către Rusia care le folosește în războiul împotriva Ucrainei a dat naștere unor tensiuni în Iran, în timp ce un proeminent cleric conservator și redactor de ziar, Masih Mohajeri, spune că Iranul trebuia să condamne Kremlinul pentru că a început acest război și că ar fi trebuit să îi spună că nu are dreptul să folosească UAV-urile în conflict, relatează The Guardian.

Un fost ambasador iranian la Moscova a sugerat, de asemenea, că ministerul de externe nu ar fi știut de mișcările Kremlinului și ale armatei iraniene.

Iranul a negat timp de mai bine de două luni că a vândut dronele Rusiei, în ciuda utilizării lor pentru a viza centrale electrice și infrastructura civilă, dar în weekend a declarat că a furnizat un număr mic de drone înainte de începerea războiului, o explicație care a fost respinsă de SUA și Ucraina.

Tensiunile privind dronele reflectă o dezbatere mai largă de politică externă la Teheran cu privire la riscurile dezvoltării legăturilor strânse cu Moscova. De asemenea, este neobișnuit, prin faptul că critica la adresa guvernului Iranului este condusă de un cleric conservator și un redactor de ziar.

În declarațiile preluate de alte ziare iraniene, Masih Mohajeri, scriind pe prima pagină a ziarului Jomhouri-e-Islami, a evidențiat trei lucruri pe care guvernul ar fi trebuit să le facă: să sfătuiască Rusia să respecte reglementările internaționale, care interzic invadarea teritoriului altor țări; să spună Rusiei la începutul războiului că nu are dreptul să folosească dronele în Ucraina pe care Iranul le-a furnizat; să mențină relaţii mai strânse cu ţara invadată.

Adresându-se ministrului iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, acesta a adăugat: „De ce nu ați anunțat Rusia după începerea războiului din Ucraina că nu are dreptul să folosească drone iraniene în războiul din Ucraina? Mai mult, de ce nu ați condamnat în mod deschis Rusia pentru că a început războiul și de ce nu ați făcut un efort de a media între cele două părți pentru a pune capăt acestui război rău?”

El a spus că Iranul ar fi putut juca acest rol fără a-și deteriora relațiile cu Rusia.

Iranul spune că a trimis un număr mic de drone Rusiei înainte de război, Kievul acuză că minte

În weekend, Abdollahian a pus capăt săptămânilor de tergiversări din Iran în legătură cu dronele, recunoscând – în timp ce stătea alături de ministrul rus adjunct de externe, Serghei Verșinin, în marja unei conferințe internaționale – că a furnizat un număr mic de drone înainte de război. El a spus că dacă Ucraina va dovedi că dronele sale sunt folosite în război, Iranul nu va fi indiferent.

Ucraina crede că Moscova a achiziționat 2.400 de drone din Iran, inclusiv drona kamikaze Shahed-136.

Mohajeri a descris schimbarea de atitudine a ministrului de externe drept „un semn bun” în articolul său. „Încă mai aveți timp să schimbați politica privind războiul din Ucraina”, a spus el. „Nu ar trebui să vă puneți toate ouăle în coșul rusesc. Această metodă contrazice politica „nici est, nici vest”, care este nucleul politicii externe a Republicii Islamice Iran.”

El a adăugat: „Iranul ar fi putut cel puțin în războiul din Ucraina să negocieze mai întâi cu ambele părți prin formarea unui comitet de mediere pentru a le face să cadă de acord cu încetarea focului și încheierea războiului. Chiar în zilele începutului războiului, Teheranul ar fi putut să anunțe Moscova că nu are dreptul să folosească dronele furnizate de Iran în războiul cu Ucraina.”

Robert Malley, trimisul special al SUA pentru Iran, a respins afirmațiile Iranului că dronele ar fi fost trimise înainte de război. „Dovezile sunt clare: dronele vândute Rusiei sunt folosite împotriva civililor ucraineni. Poate că liderii Iranului au crezut că ar putea scăpa de consecințele sprijinului secret la agresiunea brutală a Rusiei, dar nu au putut să facă asta.”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Iranul că minte despre trimiterea unui număr limitat de drone în Rusia.

„Dacă Iranul continuă să mintă despre ceea ce este evident, înseamnă că lumea va face și mai multe eforturi pentru a investiga cooperarea teroristă dintre regimurile rus și iranian și ceea ce plătește Rusia Iranului pentru o astfel de cooperare”, a spus președintele Ucrainei, citat de Reuters.

Un fost ambasador iranian la Moscova, Nematollah Izadi, a declarat că nu a existat o cooperare adecvată între aripile militare și diplomatice ale statului iranian, iar toată mișcarea să fi avut loc fără știința ministerului de externe.

Se pare că o secțiune a guvernului a considerat că este profitabil să vândă drone Moscovei pentru utilizarea acestora în război și, a spus Izadi, „se pare că am cedat unei operațiuni înșelătoare a Rusiei, care, în opinia mea, nu servește intereselor noastre naționale”.

Referințe:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro