Voluntari ruși din Bașchiria povestesc cum au ajuns să moară pe capete în Ucraina: Comandanți incompetenți, echipamente slabe și lovituri constante ale ucrainenilor
Voluntarii din Republica Bașcortostan a Rusiei, cunoscută și sub denumirea de Bașchiria, au petrecut săptămâni în corturi sub bombardamentele constante ale ucrainenilor, fără echipamente adecvate, muniție, dar cu ofițeri care le-au ordonat să își lege grenade de ei și să se arunce sub tancurile inamice.
Cercetătorul independent Chris Owen a reconstituit soarta unora dintre voluntarii bașchiri pe baza informațiilor disponibile public, anunțurilor apărute în presa rusă și relatărilor militarilor și rudelor lor de pe rețelele de socializare și canalele de Telegram din Rusia.
Autoritățile din Bașchiria au anunțat la începutul verii formarea a două batalioane de voluntari numite după bașchiri care s-au distins în războaiele din trecut. Radiy Kabirov, liderul Bașchiriei, a organizat o ceremonie pentru voluntari în Ufa, capitala regiunii, la începutul lui iulie.
Photos of the volunteer battalion being formed in Bashkiria. 2/https://t.co/hwV7Ys9cBw pic.twitter.com/H41tRQYFlY
— Rob Lee (@RALee85) July 8, 2022
În aceeași lună soldații au fost trimiși cu o flotă de autobuze la centrul de instruire Mulino din regiunea Nijni Novgorod, fiind alocați, la fel ca alte batalioane formate în republicile federale ale Rusiei, Corpului 3 de Armată format după invadarea Ucrainei pe 24 februarie.
Spre deosebire de mulți dintre recruții ruși încorporați după decretarea mobilizării parțiale pe 21 septembrie, se pare că voluntarii bașchiri au avut parte totuși de 6 săptămâni de instrucție înainte să fie trimiși pe front la sfârșitul lunii august.
Pics of the \uD83C\uDDF7\uD83C\uDDFA3rd Army Corps which is staffed mainly with volunteers and is gathering at the Mulino training ground in Russia before deployment to Ukraine. pic.twitter.com/L3SHUnFMEo
— Prateek\uD83C\uDFA7 (@PrateekRoutray) August 27, 2022
Pierderi uriașe înregistrate de voluntarii bașchiri
Însă contraofensivele ucrainene de la sfârșitul lunii august au dus la abandonarea planului inițial, batalioanele etnice fiind împrăștiate pentru a umple golurile apărute în liniile de apărare ale armatei de invazie.
Soldați ale acestora au fost văzuți în regiunile Herson și Harkov, dar și orașele Melitopol și Mariupol din regiunile Zaporojie, respectiv Donețk.
Până în luna septembrie bașchirii suferiseră deja sever în timpul luptelor, unele surse vorbind de pierderi „colosale”.
Deși Moscova nu publică pierderile înregistrate de forțele sale armate, numeroase decese au fost raportate de autoritățile locale sau anunțate de rudele îndoliate pe rețelele de socializare rusești.
Un blogger rus a scris pe canalul său de Telegram că a aflat de la o rudă din batalioanele bașchire că soldații „au fost aruncați imediat în iad”.
„O treime dintre ei au fost uciși, o treime dintre ei răniți, o treime au fugit”, a adăugat el, afirmând că bărbații au fost trimiși pe frontul din apropierea orașului Herson.
Pe 26 septembrie același blogger a postat o înregistrare video descrisă ca fiind cu „bașchiri din regiunea Beloretsk a Republicii Bașcortostan”.
Militarii se plângeau în înregistrare că au fost abandonați într-o pădure sub tirul ucrainenilor, fără mâncare, apă, echipamente sau comandanți.
Pe 29 septembrie un indiciu privind soarta lor a fost dat de o conversație dintre doi soldați ruși, interceptată și publicată de ucraineni:
„Îs niște bașchiri nenorociți aici, e un batalion special nenorocit, au venit și ei, s-au ars și au fost f*****”.
Probabil pentru a dezminți aceste informații, la sfârșitul lunii septembrie autoritățile bașchire au publicat un comunicat în care au inclus și fotografii, afirmând că totul este în regulă.
Într-o postare evident pusă în scenă pentru publicul de acasă, voluntarii bașchiri au notat că „sunt la post non-stop” și nu și-au pierdut încrederea în victorie, în pofida bombardamentelor constante ale ucrainenilor.
11/ In an evidently stage-managed social media post, the men supposedly said that they were undertaking „round-the-clock duty in positions, “trench life, endless shelling of the enemy and faith in our Victory.”” pic.twitter.com/SC3zXkHFes
— ChrisO (@ChrisO_wiki) November 8, 2022
„Moralul în rândul trupelor este ridicat și condițiile de luptă întăresc legăturile”, mai afirma postarea, adăugând că „cei în vârstă au grijă de juniori și comandanții au grijă de noi toți”.
Chris Owen notează însă că realitatea pare să fi fost însă foarte diferită.
Rudele bărbaților din Bașchiria au devenit tot mai îngrijorate de faptul că nu pot lua legătura cu ei, fie direct, fie prin intermediul armatei.
Un alt blogger rus a descris o astfel de situație:
„Ruda unui prieten al meu era comandant de pluton în batalionul Shaymuratov. El a dispărut chiar în ziua în care au fost aruncați în foc. Telefonul său n-a mai funcționat și rudele sale n-au reușit să mai dea de el. Din când în când, cam o dată pe zi, telefonul său apare activ pe WhatsApp, dar el nu și-a sunat rudele. Am impresia că cineva îi pornește intenționat telefonul pentru ca rudele să creadă că e în viață, dar că nu poate să scrie… La genul ăsta de tertipuri apelează comandanții”.
Probleme cu echipamentele armatei ruse…
Potrivit unuia dintre bașchirii care au supraviețuit, ei au fost în prima linie a frontului timp de două săptămâni și jumătate, fără a primi muniție și fiind nevoiți să caute gloanțe în proviziile lăsate în urmă într-o pădure de alte trupe rusești.
El s-a plâns de asemenea că armele primite erau vechi și unele dintre ele nu puteau fi folosite:
„Aveau țevile deformate, cineva a primit o mitralieră care s-a blocat la al doilea foc. În ceea ce privește armele grele, n-am avut nimic: [blindatul] BMP atașat, care a fost adus de undeva din Bureatia și era din anii 1970, se strica tot timpul. În ceea ce privește celelalte tipuri de vehicule, am primit un camion Ural vechi”.
„Vehiculele nu porneau, radiatoarele curgeau, totul era ruginit… În general zero echipament. Comandantul nostru de batalion a încercat bineînțeles să obțină ceva, dar i s-a spus: ‘De ce te agiți? Veți merge pe frontul care v-a fost alocat’”, a mai relatat soldatul bașchir.
Voluntarii au fost supuși de asemenea unor bombardamente continue ale artileriei ucrainene, loviturile de precizie omorând și rănind sute de bărbați.
„Artileria și dronele ucrainene ne lucrau în tranșee. Iar artileria lor era atât de precisă încât putea lovi tranșee de un metru pe un metru. Și ar fi fost în regulă dacă era doar unul. Haide să zicem că aveam 10 tranșee și ei le loveau pe toate unul după altul. Și care au fost răspunsurile părții noastre? Am cerut contralovituri dar n-am primit niciun răspuns. Ne zic doar la radio: ‘Gata, ne-am dat seama’. Dar unde au tras și cu ce au tras – nimic nu e clar. Și așa a fost chiar din prima zi, când am ajuns pe poziții”, a mai relatat unul dintre soldații bașchiri.
…Și comandanți incompetenți
Fostul voluntar spune că batalionul din care a făcut parte a înregistrat peste 200 de morți și răniți în condițiile în care batalionul Shaymuratov avea 420 de bărbați când a fost format.
Aceștia au relatat de asemenea că n-au avut echipamentele necesare să construiască poziții consolidate și că adesea au fost nevoiți să stea în corturi în câmp deschis, sub bombardamente constante.
Ei au primit doar lopeți mici cu care să sape, aveau un singur topor per pluton și copacii acacia locali nu erau buni pentru construirea de adăposturi.
„În general am fost sub cerul liber tot timpul, cu corturile udate de ploaie. A fost greu, mai ales pentru cei în vârstă, oameni de 40-50 de ani care nu puteau suporta greutățile”, a relatat unul dintre soldații bașchiri.
În plus, aceștia s-au plâns de incompetența uluitoare a comandanților lor. Cel mai rău dintre ei, potrivit unuia dintre foștii voluntari, a fost comandantul adjunct al unității din care făcea parte: un bărbat numit Yerin care o dată le-a ordonat oamenilor să lege grenade de ei și să se arunce sub un tanc ucrainean.
Într-o altă situație, același ofițer a confundat o coloană de blindate rusești din Tatarstan cu vehicule de luptă ucrainene.
„Am văzut o coloană de BMP-uri venind din dreapta noastră, cu ‘Alga’ scris pe lateralul lor. Ceva i-a intrat în cap lui Yerin și a început să urle: ‘Inamicul este în dreapta noastră! Distrugeți!’. Toată lumea i-a spus: ‘Sunt ai noștri, tătarii’. El a continuat să strige ‘Distrugeți!’”, relatează același fost voluntar bașchir.
Voluntari ruși închiși fiindcă au vrut să plece de pe front
43 dintre bărbați au decis să renunțe și pe 17 septembrie au scris un raport în care anunțau că refuză să mai lupte. Ei au fost duși la o fostă tabără pentru copii, unde un colonel a încercat să-i facă să se răzgândească. Apoi au fost duși la granița dintre regiunile Herson și Crimeea, dar au fost întorși din drum.
Bărbaților li s-a spus că un nou decret semnat de Putin prevede pedepse mai dure pentru plecări neautorizate din unitatea lor și că nu își mai pot da demisia.
Bașchirii au protestat, afirmând că și-au scris demisiile înainte de emiterea decretului și că și-au informat rudele cu privire la acest lucru. Soția unuia dintre ei i-a scris personal liderului republicii pe pagina sa de Vkontakte, echivalentul rusesc al Facebook:
„În jur de 40 de oameni și-au încălcat contractele pe 17 septembrie și trebuiau scoși, dar documentele lor au fost rupte la graniță și nu li s-a permis să plece. Toți sunt acum în mijlocul pustietății, fără bani și mijloace de comunicare, ei încearcă să sune dar nu îi putem auzi bine”.
„Batalionul Shaymuratov își îndeplinește sarcinile. Nu există dovezi că batalionul Shaymuratov a părăsit teritoriul unde își îndeplinește sarcinile”, i-a răspuns un oficial.
Toți cei 43 de bărbați au fost închiși ulterior într-un garaj de 25 m². În luna septembrie au apărut două înregistrări video în care aceștia fac apel la liderul bașchir Radiy Khabirov să îi ajute.
În a doua înregistrare video ei s-au plâns că au fost pedepsiți după distribuirea celei anterioare:
„După filmarea de ieri am fost avertizați că condițiile vor deveni și mai rele. De astăzi, ieșirile la toaletă au fost deja reduse. Ne-au fost promise mâncare și apă dar au decis să ne închidă pentru o perioadă mai lungă”.
37/ „After yesterday’s video, we were warned that conditions would be even worse. From today, trips to the toilet have already been reduced. We were promised food and water, but they decided to lock us up for a longer time.”pic.twitter.com/4dskxyCzpA
— ChrisO (@ChrisO_wiki) November 8, 2022
Ofițerii i-au închis apoi pe bărbați într-un container pentru mărfuri unde au fost nevoiți să îndure frigul din timpul nopții.
Pe lângă toate acestea, bașchirii care s-au întors de pe front s-au plâns că, în pofida promisiunilor că vor fi răsplătiți generos pentru serviciul militar, compensațiile au fost foarte mici.
Celor care au încercat să își dea demisia le-au fost refuzate toate compensațiile promise, inclusiv prima de înrolare de 200.000 de ruble, și acum se confruntă cu perspectiva de a fi trimiși în judecată de procurorii militari.
Urmărește ultimele evoluții din a 259-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.