De ce nu se pot folosi sisteme antiaeriene Patriot în Ucraina. Răspunsul Germaniei pentru Polonia
Berlinul a precizat joi că unitățile de apărare antiaeriană Patriot pe care le-a oferit Poloniei sunt destinate utilizării pe teritoriul NATO, respingând cererea Varșoviei ca sistemul să fie trimis în Ucraina, notează Reuters. Germania are de trei ori mai puține astfel de sisteme față de perioada când era în prima linie a NATO în timpul Războiului Rece.
„Aceste unități Patriot fac parte din apărarea aeriană integrată a NATO, ceea ce înseamnă că sunt destinate să fie desfășurate pe teritoriul NATO”, a declarat la Berlin ministrul german al apărării, Christine Lambrecht.
„Orice utilizare în afara teritoriului NATO ar necesita discuții prealabile cu NATO și aliații”, a adăugat ea.
Berlinul a oferit Varșoviei sistemul de apărare antirachetă Patriot pentru a contribui la securizarea spațiului său aerian, după ce o rachetă rătăcită s-a prăbușit și a ucis două persoane în Polonia săptămâna trecută.
Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat miercuri că a cerut Germaniei să trimită în schimb unitățile Patriot în Ucraina.
„După noi atacuri cu rachete rusești, am cerut Germaniei ca bateriile Patriot oferite Poloniei să fie transferate în Ucraina și desfășurate la granița de vest a acesteia”, a scris Blaszczak pe Twitter.
Luni, Polonia declarase că va propune desfășurarea lansatoarelor de rachete Patriot suplimentare în apropierea graniței sale cu Ucraina.
Puține sisteme Patriot în NATO
Sistemele de apărare antiaeriană cu baza la sol, cum ar fi Patriot, sunt construite pentru a intercepta rachetele care se apropie.
Dar sunt puține astfel de sisteme în NATO, deoarece, după Războiul Rece, mulți aliați NATO au redus numărul acestora pentru a reflecta evaluarea că, de acum înainte, vor trebui să se confrunte doar cu o amenințare limitată de rachete venită din partea unor țări precum Iranul.
Această percepție s-a schimbat drastic odată cu invazia Rusiei în Ucraina, care i-a făcut pe aliații NATO să se grăbească să crească stocurile de muniție și să abordeze deficitul de sisteme de apărare aeriană.
Germania a avut 36 de unități Patriot atunci când a fost stat din prima linie a NATO în timpul Războiului Rece și chiar și atunci s-a bazat pe sprijinul aliaților NATO.
Astăzi, forțele germane au rămas cu 12 unități Patriot, dintre care două sunt desfășurate în Slovacia.
___
Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro