Luptele de lângă Bahmut arată că armata rusă nu învață din propriile greșeli
Eforturile rușilor în apropiere de Bahmut, în estul regiunii ucrainene Donețk, indică faptul că Rusia „a eșuat în mod fundamental să învețe din campaniile anterioare încheiate cu un număr mare de victime”, afirmă Insitutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluarea a conflictului.
În timp ce trupele rusești au continuat să se concentreze asupră unor mici așezări din zonă de la sfârșitul lunii mai, acestea au reușit să securizeze doar câțiva kilometri în șase luni, pierzând în acest proces soldați și echipamente, potrivit ISW.
Acest model se aseamănă cu campania Rusiei de a cuceri Sievierodonețk și Lisichansk, în apropiere de granița cu regiunea Lugansk, în lunile iunie și iulie. Rusia a capturat în cele din urmă cele două orașe, dar succesul nu a avut beneficii operaționale reale pentru Rusia în est.
Chiar dacă Rusia reușește să cucerească Bahmut, costurile asociate cu cucerirea orașului vor depăși cu mult beneficiile operaționale ale orașului în sine, potrivit ISW.
Costurile asociate cu șase luni de luptă intensă, bazată pe uzură în jurul Bahmutului depășesc cu mult orice avantaj operațional pe care rușii îl pot obține prin cucerirea lui.
Ofensivele Rusiei în zonă continuă să consume puterea de luptă disponibilă a armatei lui Putin, facilitând contraofensivele ucrainene în alte părți, a mai observat think tank-ul american.
Urmărește ultimele evoluții din a 281-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.