Sari direct la conținut

Listă secretă. Bulgaria trimite primul ajutor militar Ucrainei, dar nu ce vrea Kievul

HotNews.ro
Soldați ucraineni în apropierea liniei de front din Donbas, Foto: Laurel Chor/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Soldați ucraineni în apropierea liniei de front din Donbas, Foto: Laurel Chor/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bulgaria va trimite primul ajutor militar în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei, după ce parlamentul de la Sofia a aprobat vineri lista cu arme întocmită de guvernul interimar, potrivit Reuters.

Bulgaria a fost una dintre puținele țări din UE care nu a trimis ajutor după ce Partidul Socialist, favorabil Rusiei, partener de coaliție în guvernul anterior, a blocat o propunere în luna mai.

Lista de arme este clasificată, dar oficialii guvernamentali au declarat că Sofia va trimite în principal armament ușor și muniție.

Ministrul interimar al apărării, Dimitar Stoyanov, a declarat că Bulgaria, membră NATO, nu își poate permite să trimită sistemele de rachete antiaeriene de fabricație rusească sau avioanele de luptă MIG-19 și SU-25, pe care le dorește Kievul.

„Abordarea mea a fost conservatoare, pentru că trebuie să asigur capacitățile de apărare ale Bulgariei. Ajutorul este în deplină concordanță cu prioritățile Ucrainei, dar nu trimitem sisteme S-300, nici avioane MIG-29 sau SU-25″, a declarat Stoianov vineri pentru Nova TV.

Exportul de arme, în creștere

În timp ce Bulgaria nu a trimis arme Ucrainei, producătorii săi de armament au înregistrat o creștere a exporturilor, după cum arăta un raport al Asociației industriale bulgare în noiembrie.

În august, Ministerul Economiei a aprobat tranzacții de export de arme în valoare de peste 540 milioane de dolari, dintre care majoritatea erau destinate Poloniei, unul dintre hub-urile cheie pentru trimiterea de arme în Ucraina.

148 de parlamentari dintr-un total de 240 au votat vineri pentru trimiterea ajutorului, socialiștii și partidul pro-rus Renașterea votând împotrivă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro