Sari direct la conținut

Miza lui Putin pentru Bahmut. Cel mai optimist scenariu pentru bătălia crâncenă a rușilor din cel mai fierbinte punct al frontului

HotNews.ro
Soldați ucraineni în Bahmut, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldați ucraineni în Bahmut, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Bătălia de aproape cinci luni pentru micul oraș Bahmut din estul Ucrainei a durat atât de mult timp și a provocat atât de multe morți și distrugeri încât, chiar dacă Rusia va învinge, va fi o victorie cu un cost mare, spun experții militari, potrivit unei analize făcute de Reuters. Cucerirea orașului în care mai trăiesc acum aproximativ 10.000 de civili ar putea facilita avansarea soldaților ruși către două orașe mai mari: Kramatorsk și Sloviansk.

Blocuri de apartamente distruse, soldați grav răniți, tranșee pline de noroi și civili care se ascund în pivnițe sub bombardamente neîncetate au devenit scene familiare în Bahmut și în jurul acestuia din regiunea Donețk de când au început luptele.

Obținerea controlului asupra orașului, cu o populație de 70-80.000 de locuitori înainte de război, care s-a redus la aproape 10.000 de locuitori, ar putea oferi Rusiei o fereastră pentru a avansa spre două orașe mai mari: Kramatorsk și Sloviansk. De asemenea, lăsa Ucraina fără o intersecție utilă de drumuri și linii de aprovizionare feroviară.

Dar, cu lupte aprige acolo de la 1 august și bombardamente rusești din mai, o mare parte din micuțul oraș Bahmut este avariat, în timp ce forțele ucrainene din vest au avut suficient timp să construiască linii defensive în apropiere pentru a se retrage.

„Dacă Bahmut ar fi fost capturat când au început atacul în august, atunci ar fi fost u câștig semnificativ. Dar totul ține de impuls”, a declarat Konrad Muzyka, un analist militar polonez.

Singura bătălie din ultimele luni în care Rusia are șanse

Analistul militar polonez a spus că valoarea strategică a orașului Bahmut a fost redusă de fortificarea de către Ucraina a zonei înconjurătoare în lunile care au urmat, ceea ce a complicat lucrurile pentru Rusia, iar capturarea orașului, dacă se va întâmpla, ar fi o realizare notabilă.

Cu toate acestea, confruntarea din Bahmut a căpătat o importanță supradimensionată de ambele părți, deoarece este principalul teatru de luptă în timp ce iarna s-a instalat, au fost desfășurate resurse importante și este prima bătălie din ultimele luni în care Rusia pare să aibă o șansă de a câștiga.

Descrisă ca o „mașină de tocat carne” de către comandanții din ambele tabere, unii experți ruși, ucraineni și occidentali compară lupta cu Primul Război Mondial, în care Germania și Marea Britanie au suferit pierderi uriașe în războiul de tranșee pentru câștiguri teritoriale adesea reduse.

Tactica Rusiei, „idioată”

Igor Ghirkin, un naționalist rus și fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate care a contribuit la lansarea războiului din Donbas în 2014 și care se află sub sancțiuni americane, a declarat săptămâna aceasta că a considerat că strategia Rusiei în Bahmut a fost „idioată”.

„Ce se va întâmpla în continuare (după posibila capturare a Bahmut de către Rusia)?”, a meditat Ghirkin într-un videoclip, adăugând că ucrainenii nu vor face decât să se retragă la o a doua linie defensivă, continuând să construiască alte linii defensive.

„Este tocarea apărării inamicului după modelul din Primului Război Mondial”, a spus Ghirkin, susținând că Moscova trebuie să schimbe strategia pe câmpul de luptă și să își desfășoare forțele într-un alt mod.

Michael Kofman, expert la think-tank-ul american CNA, a declarat că Moscova părea angajată în această bătălie din cauza resurselor pe care le-a investit deja, mai degrabă decât din cauza unei „strategii solide”.

Rusia nu are o „strategie solidă”

„Lupta pentru Bahmut nu este lipsită de sens, ci nesigură din punct de vedere strategic (pentru Rusia), având în vedere potențialul ofensiv slab și nicio perspectivă de pătrundere chiar dacă orașul este capturat”, a declarat Kofman.

Niciuna dintre părți nu dezvăluie amploarea totală a victimelor din Ucraina.

Dar Kievul spune că Rusia a suferit pierderi grele, aproape 100.000 de militari potrivit estimării de marți, și că mulți dintre cei uciși sunt condamnați recrutați de compania privată de mercenari Wagner.

Evgheni Prigojin, fondatorul Wagner, care este sancționat în Occident, a confirmat că oamenii săi luptă acolo.

Înțelegerea pe care a oferit-o condamnaților a fost să lupte și să fie grațiați în șase luni sau, dacă se alătură grupului și dezertează, să fie executați.

Misiunea grupului de mercenari Wagner în lupta pentru Bahmut

În noiembrie, publicația independentă de știri din Rusia Mediazona a relatat că datele disponibile public ale Serviciului Federal al Penitenciarelor din Rusia au arătat că populația totală a închisorilor s-a redus cu peste 23.000 de persoane în septembrie și octombrie, cea mai mare scădere de acest fel din ultimii zece ani.

Acest lucru sugerează că deținuții au acceptat oferta lui Prigojin. Reuters nu a putut verifica independent datele.

Prigojin a avertizat împotriva așteptării unor progrese rapide și a declarat că sarcina grupului de mercenari Wagner în lupta pentru Bahmut a fost „să ucidă cât mai mulți soldați inamici și să sece armata ucraineană”.

Imaginile de pe câmpul de luptă sugerează lupte intense pentru întinderi relativ modeste de teren, cu linia frontului care se deplasează înainte și înapoi.

Rusia, în propriile sale actualizări ale câmpului de luptă, a vorbit despre faptul că Ucraina a suferit pierderi grele.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că Bakhmut este „el mai fierbinte punct” pe o linie de front de 1.300 km.

Biroul prezindențial a anunșat marți că Zelenski a vizitat orașul pentru a se întâlni cu militari și pentru a înmâna premii soldaților.

Un pas mai aproape de controlul deplin al Donbasului

Pentru Rusia, Bahmut, pe care îl numește Artyomovsk, așa cum era știut în epoca sovietică, are de mult timp o valoare politică.

Aflat pe linia frontului care taie în două regiunea Donețk, în estul Ucrainei, cucerirea orașului Bahmut aduce mai aproape Rusia de controlul deplin al Donbasului, parțial controlat de pro-ruși din 2014.

După ce trupele rusești au plecat din nordul Ucrainei în aprilie, într-o retragere umilitoare, Moscova a reformulat public obiectivul său principal de război ca fiind „eliberarea” Donbasului, în mare parte vorbitor de limbă rusă, din care regiunea Donețk reprezintă aproximativ jumătate.

Bătălie de uzură

Konrad Muzyka, analistul militar polonez, a declarat că Bahmut a devenit o bătălie de uzură.

„Ucrainenii pur și simplu îi epuizează pe ruși și este destul de eficient în ceea ce privește efectivele și echipamentele”, a spus el. „Ei cresc costurile pentru ruși”.

Pentru Moscova, spune serviciul britanic de informații militare, există „o posibilitate realistă ca capturarea orașului Bahmut să fi devenit în primul rând un obiectiv simbolic, politic”.

O victorie acolo ar ajuta la ridicarea moralului, iar generalul Serghei Surovikin, comandantul general al forțelor rusești din Ucraina începând cu 8 octombrie, ar putea demonstra că a avut dreptate să își redistribuie forțele în altă parte după ce s-a retras din orașul Herson din sudul Ucrainei.

O victorie la Bahmut ar însemna capital politic pentru Prigojin

De asemenea, ar putea stimula capitalul politic al lui Prigojin la Moscova dacă acesta își poate asuma o parte din meritele pentru victorie.

Pentru Ucraina, spun experții, calculul de a păstra Bahmut se referă într-o oarecare măsura la păstrarea sprijinului din partea țărilor occidentale de care Ucraina este dependentă în ceea ce privește livrările de arme.

În condițiile în care Ucraina a înregistrat o serie de succese pe câmpul de luptă, chiar și o înfrângere relativ nesemnificativă riscă să creeze percepția unui impas, ceea ce ar putea face ca țările occidentale să fie mai puțin dispuse să își extindă sprijinul pentru Kiev, în contextul în care propriile lor probleme economice din ce în ce mai mari sunt cauzate de război.

„În acest stadiu, Ucraina este victima propriilor sale succese recente și suferă din cauza așteptărilor sporite de un impuls susținut”, a declarat Kofman.

Urmărește ultimele evoluții din a 300-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro