Sari direct la conținut

Rusia va oferi Iranului componente militare avansate în schimbul dronelor, spune Marea Britanie

HotNews.ro
Drona kamikaze iraniană lansată asupra Kievului, Foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia
Drona kamikaze iraniană lansată asupra Kievului, Foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

​Rusia intenţionează să ofere Iranului componente militare avansate în schimbul a sute de drone, a declarat marţi ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, relatează Reuters.

„Iranul a devenit unul dintre cei mai importanți susținători militari ai Rusiei”, a declarat Wallace parlamentului în cadrul unei declarații privind conflictul Rusia-Ucraina.

„În schimbul furnizării a peste 300 de drone kamikaze, Rusia intenționează acum să ofere Iranului componente militare avansate, subminând atât Orientul Mijlociu, cât și securitatea internațională”, a mai spus ministrul britanic al apărării.

Anterior, tot marți, șeful diplomației UE, Josep Borrell, i-a spus ministrului de externe al Iranului că Teheranul ar trebui să înceteze imediat sprijinul militar pentru Rusia.

Iranul a recunoscut că a furnizat drone Moscovei, dar a spus că acestea au fost trimise înainte de războiul din Ucraina, unde Rusia le-a folosit pentru a viza centrale electrice și infrastructura civilă.

Marea Britanie, Statele Unite și Uniunea Europeană au sancționat personalități militare iraniene și producători din domeniul apărării despre care se crede că sunt implicați în furnizarea de drone iraniene Rusiei.

De altfel, ambasadorul Marii Britanii la ONU, Barbara Woodward, spunea de pe 9 decembrie că Rusia încearcă să obțină mai multe arme de la Iran, inclusiv sute de rachete balistice, și oferă în schimb Teheranului un nivel fără precedent de sprijin militar și tehnic.

Woodward a mai spus că, începând cu luna august, Iranul a transferat sute de drone – vehicule aeriene fără pilot (UAV) – în Rusia, care le-a folosit pentru a „ucide civili și viza ilegal infrastructura civilă” din Ucraina.

Reamintim că, potrivit unei investigații realizată de Reuters și iStories, o instituție de presă rusă, în colaborare cu Royal United Services Institute, un think tank de apărare din Londra, Centrul pentru Tehnologii Speciale din Sankt Petersburg, care produce dronele Orlan-10, primește în continuare componente occidentale pentru a realiza aceste vehicule fără pilot, în ciuda sancțiunilor printr-un lanț logistic care include intermediari din Statele Unite, China și Rusia.

Astfel, sutele de drone rusești care zboară deasupra Ucrainei în mod amenințător își datorează existența unui lanț de aprovizionare care se sustrage sancțiunilor și care trece adesea printr-un birou ponosit deasupra unei piețe din Hong Kong și, uneori, printr-o casă dintr-o suburbie din Florida.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro