Sari direct la conținut

După 10 luni de război, Rusia a găsit o nouă justificare pentru invadarea Ucrainei: A vrut doar un dialog „onest”

HotNews.ro
Serghei Lavrov și Maria Zaharova, Foto: Russian Foreign Ministry / TASS / Profimedia Images
Serghei Lavrov și Maria Zaharova, Foto: Russian Foreign Ministry / TASS / Profimedia Images

Ministerul rus de Externe a găsit o nouă justificare pentru invadarea Ucrainei și anexarea teritoriilor sale, afirmând că acestea au reprezentat metoda Rusiei de a purta un dialog „onest” pe picior de egalitate cu Occidentul, relatează TASS.

„Pentru a neutraliza amenințările de securitate care au atins un nivel inacceptabil, conducerea Federației Ruse a făcut pași dificili, dar necesari”, notează MAE rus într-un document publicat pe site-ul său și în care își prezintă „rezultatele” în ceea ce privește politica externă pentru anul 2022.

„Recunoașterea independenței Republicilor Populare Donețk și Lugansk, lansarea unei operațiuni militare speciale, organizarea de referendumuri în RPD, LPR (n.r. Donețk și Lugansk), precum și în teritoriile eliberate din regiunile Zaporojie și Herson, cu admiterea ulterioară în Federația Rusă – aceste evenimente, la fel ca întoarcerea la țara natală a Crimeei în 2014, vor rămâne pentru totdeauna repere în istoria Rusiei”, afirmă diplomația rusă.

„În același timp, ele au trasat linie la o perioadă de 30 de ani de încercări oneste ale Rusiei de a construi o interacțiune egală cu Occidentul colectiv”, mai afirmă ministerul rus de Externe.

Acesta susține că „acțiunile decisive” ale Moscovei au dezvăluit „adevăratele intenții și abordări ale țărilor occidentale” față de Rusia, enumerând printre acestea „intenția de a provoca o înfrângere strategică asupra țării noastre” și de a o „elimina de pe scena geopolitică mondială”.

Justificările găsite de Rusia pentru invadarea Ucrainei

Amintim că în discursul său în care a anunțat la primele ore ale zilei de 24 februarie că a ordonat forțelor armate ruse să inițieze o „operațiune militară specială” în Ucraina, președintele Vladimir Putin a spus că obiectivele invaziei sunt „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei.

Timp de luni de zile Kremlinul a interzis apoi presei să folosească termenul de „război” pentru a descrie conflictul, închizând sub pretextul discreditării sau a distribuirii de „informații false” despre acțiunile forțelor armate ale țării ultimele televiziuni și publicații independente din Rusia, cele care au avut curajul să relateze despre realitățile „operațiunii militare speciale”.

În luna aprilie însă, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a găsit o nouă justificare pentru invadarea Ucrainei, afirmând că obiectivul războiului este de a pune capăt „expansiunii nesăbuite a Statelor Unite” și a altor state occidentale.

Comentariile lui Lavrov au venit însă după ce general-locotenentul Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, a afirmat că Rusia a intrat în Ucraina pentru a neutraliza „laboratoarele” ce dezvoltă arme biologice și care urmau să folosească păsări pentru atacuri asupra teritoriului rus.

Rusia spune totuși că nu a invadat pe nimeni în istoria sa

Declarațiile lui Konașenkov au venit după ce armata rusă a susținut că a descoperit dovezi că Ucraina ar fi efectuat experimente cu mai mulți patogeni periculoși, printre care ciuma și antraxul, acuzații pentru care nu a oferit dovezi credibile până în prezent.

Într-o serie de comentarii bizare făcute tot în luna aprilie, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a părut să justifice invazia prin faptul că ucrainenii ar fi interzis cărțile de bucate și borșul rusesc.

Aceste afirmații au venit după ce cu o lună înainte, Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, a insistat că Rusia nu a invadat de fapt pe nimeni, comentarii reluate mai recent de către Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Pe 20 februarie, cu 3 zile înainte de declanșarea invaziei rusești, Peskov afirma de asemenea că Moscova nu are nicio intenție să atace Ucraina și că Rusia nu a invadat nicio țară în toată istoria sa.

Urmărește ultimele evoluții din a 309-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro