„Terminalul”, varianta rusă: Cum au rămas 5 bărbați ruși blocați într-un aeroport din Seul după ce au fugit de mobilizare
Cinci cetățeni ruși care au fugit fiecare separat din țară pentru a scăpa de mobilizare au rămas blocați într-un aeroport din Coreea de Sud după ce autoritățile de la Seul le-au respins cererile de azil, relatează The Moscow Times.
Unii dintre bărbații ruși se află la Aeroportul Internațional Incheon din Seul de două luni, ei numărându-se printre cei care au reușit să părăsească Rusia ceva mai târziu după ce președintele Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială pe 21 septembrie.
Amintim că anunțarea mobilizării a declanșat un veritabil exod din Rusia, biletele de avion pentru cursele internaționale epuizându-se rapid sau ajungând să se vândă la prețuri astronomice după discursul în care liderul de la Kremlin a făcut publică măsura.
Cei 5 bărbați care au reușit să ajungă în Coreea de Sud în lunile care au urmat nu au avut însă în vedere că legislația acestei țări din Asia nu prevede fuga de mobilizarea militară drept temei pentru a acorda statutul de refugiat.
Însă autoritățile sud-coreene le oferă în prezent acestora 3 mese pe zi, potrivit ziarului Korea Times, care a publicat un amplu material despre situație.
Ce spun „refugiații” ruși din Coreea de Sud
Dzhashar Khubiev, un fost fotbalist în vârstă de 31 de ani din Nalcik, capitala regiunii Kabardino-Balkaria din Caucazul de Nord, afirmă că a avut noroc să scape din Rusia și să evite soarta cunoștințelor și prietenilor săi care au fost uciși în război.
„Aproape 400 de soldați ruși au fost uciși la Makiivka. Doi dintre ei erau cunoștințe ale mele. Încă sunt în stare de șoc”, a declarat acesta pentru Korea Times, afirmând că el nu ar fi oricum eligibil pentru încorporare în Rusia, dar că „oameni din armată au venit la mine acasă și m-au forțat să semnez un document că voi fi considerat un dezertor dacă nu mă prezint la recrutare în câteva zile”.
Un alt bărbat trecut de 30 de ani care a cerut să fie identificat doar drept „Andrei” afirmă că este din orașul siberian Krasnoiarsk și că a ajuns pe 14 octombrie în Coreea de Sud.
El susține că a fost un opozant „fervent” al regimului „corupt” al lui Putin cu mult înainte de invadarea Ucrainei pe 24 februarie și că nu a avut de ales decât să fugă după ce a primit ordinul de mobilizare.
„Am participat la multe proteste antiguvernamentale. Poliția m-a arestat și bătut o dată în timpul unui interogatoriu ce-a durat ore întregi. A trebuit să mă operez din cauză că mi-au spart bărbia și nasul”, susține acesta, explicând că inițial a fugit în Kazahstan și abia apoi în Coreea de Sud, după apariția unor zvonuri că Astana îi va deporta pe rușii care au fugit de mobilizare.
„Îmi e cu adevărat dor de soția și fiul meu. Dar deocamdată nu mă pot întoarce la ei. Sper ca Coreea să mă ajute să stau aici măcar până când se termină războiul”, le-a mai spus acesta jurnaliștilor sud-coreeni.
Bărbații ruși încă speră să primească azil la Seul
„Deși nu am nicio legătură cu Coreea de Sud, știam că este o țară foarte dezvoltată în ceea ce privește democrația și drepturile civile. Știrea că un fost președinte (sud-coreean) a fost condamnat la închisoare pentru corupție m-a lăsat mască. În Rusia nu ne-am putea închipui un lider trimis în judecată”, afirmă și Vladimir Maraktaev, un rus în vârstă de doar 23 de ani originar din republica Bureatia.
Acesta a povestit că a fugit din țară cu mașina în Mongolia imediat după decretarea mobilizării, alături de alți cunoscuți, și că ulterior a luat un zbor către Filipine unde a rămas preț de câteva săptămâni, înainte de a-și cumpăra un nou bilet de avion pentru Seul.
Avocatul care îi reprezintă pe cei 5 bărbați afirmă că a depus un apel față de decizia Ministerului Justiției de a le respinge cererea de azil și că se așteaptă ca acesta să fie judecat mai târziu în cursul lunii ianuarie.
Urmărește ultimele evoluții din a 320-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.