Doi cetăţeni britanici sunt daţi dispăruţi în Ucraina. Ei mergeau către Soledar, oraş unde ruşii au lansat un nou asalt frenetic, potrivit Kievului
Poliţia ucraineană a anunţat luni că este în căutarea a doi voluntari britanici care au dispărut în estul Ucrainei, unde au loc lupte grele între forţele ucrainene şi cele ruse.
Este vorba despre Andrew Bagshaw şi Christopher Parry, în vârstă de 48 şi 28 de ani.
Cei doi au plecat vineri dimineaţă (6 ianuarie) din oraşul Kramatorsk către oraşul Soledar şi au fost daţi dispăruţi sâmbătă seara, după ce s-a pierdut contactul cu ei, scriu Reuters și News.ro.
Comunicatul poliţiei ucrainene nu oferă detalii despre activitatea lor de voluntariat, dar spune că forţele de ordine încearcă să stabilească unde se află.
„Sprijinim familiile celor doi bărbaţi britanici care au dispărut în Ucraina”, a comentat Ministerul britanic de Externe.
Kramatorsk se află la aproximativ 80 de kilometri de Soledar, unde armata ucraineană spune că luptele sunt deosebit de intense.
„Inamicul avansează literalmente pe cadavrele propriilor soldaţi”
Trupele ruseşti fac o nouă încercare de a avansa spre Soledar, în apropiere de Bahmut, în estul regiunii ucrainene Doneţk, a declarat luni ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, citată de CNN.
„După o încercare (anterioară) nereuşită de a captura Soledar, inamicul s-a retras, s-a regrupat, şi-a refăcut pierderile, a desfăşurat unităţi de asalt suplimentare, a schimbat tactica şi a lansat un asalt puternic”, a detaliat Maliar. „În acest moment, inamicul a angajat un număr mare de grupuri de asalt formate din cei mai buni luptători ai trupelor Wagner. Inamicul avansează literalmente pe cadavrele propriilor soldaţi, folosind masiv artileria, lansatoarele de rachete multiple şi mortierele, acoperindu-şi cu foc chiar şi propriii luptători. Luptele grele continuă chiar în acest moment”, a relatat Maliar pe Telegram.
Luni dimineaţă, Serhii Cerevati, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, declarase pentru televiziunea ucraineană că Rusia „a reuşit să concentreze mai multe unităţi” în jurul oraşului Soledar şi că a desfăşurat acolo atât trupe „regulate”, cât şi mercenari din grupul privat Wagner.
Şeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat duminică că unul dintre motivele pentru care vrea să preia Bahmut şi Soledar este acela de a controla sistemul de mine de sare din acea zonă, pe care l-a descris ca fiind „o reţea de oraşe subterane”.
Cerevati, purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forţelor Armate Ucrainene, a declarat că armata ucraineană încearcă să evacueze civilii din Soledar, dar nu toată lumea este dispusă să plece.
„Soledar este, de fapt, distrus. Există rezidenţi acolo. Se face tot posibilul pentru a-i evacua. Este dificil să vorbim acum despre cifre. Există o parte a oamenilor, în special generaţia mai în vârstă, care au o mare teamă de schimbare, de a-şi părăsi casele şi de a se muta altundeva. Comunicăm cu ei, dar nu întotdeauna toată lumea este de acord (să plece)”, a declarat reprezentantul armatei ucrainene.
„Unul dintre cele mai sângeroase locuri de pe linia frontului”
Duminică seară, preşedintele Volodimir Zelenski declarase că Soledar „rezistă”, dar că situaţia este „extrem de grea”.
Pe de altă parte, forţele ruse susţin că au cucerit luni satul Bahmuţke din regiunea Doneţk, potrivit unui comunicat publicat de cartierul general al Apărării Teritoriale a autoproclamatei Republici Populare Doneţk (DPR).
„Începând cu 9 ianuarie 2023, satul Bahmuţke de pe teritoriul Republicii Populare Doneţk a fost eliberat de către Forţele Armate Ruse”, se afirmă în comunicat.
Satul Bahmuţke este situat în apropiere de Soledar şi Bahmut, „unul dintre cele mai sângeroase locuri de pe linia frontului”, potrivit preşedintelui Zelenski.
___