Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 327: Marea Britanie confirmă că va trimite Ucrainei tancuri Challenger 2 / Componentă a unei rachete rusești, găsită pe o plajă din România / Kremlinul neagă că forțele ruse au atacat civili în Dnipro

HotNews.ro
Soldat ucrainean în Donbas, Foto: Edgar Gutiérrez/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Soldat ucrainean în Donbas, Foto: Edgar Gutiérrez/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rusia și Belarus vor începe luni exerciții comune ale forțelor aeriene, care au declanșat temeri la Kiev și în Occident că Moscova s-ar putea folosi de aliatul său pentru a lansa o nouă ofensivă terestră în Ucraina. Belarusul susține că exercițiile sunt de natură defensivă pentru a se pregăti pentru posibile misiuni de luptă, dar mișcarea vine în contextul în care cresc îngrijorările că Moscova împinge Minskul să se alăture războiului din Ucraina. Ucraina a avertizat în permanență cu privire la posibile atacuri din partea Belarusului, dar Kremlinul a negat că a făcut presiuni asupra președintelui belarus Alexander Lukașenko pentru a juca un rol mai activ în conflictul din Ucraina. Minskul a declarat că nu va intra în război.

SINTEZA ZILEI

  • Atacul mortal asupra unui bloc de apartamente din centrul orașului Dnipro arată necesitatea unor decizii mai rapide și mai bine coordonate privind furnizarea de arme pentru Ucraina, a declarat luni președintele Volodimir Zelenski, relatează Reuters.
  • Republica Moldova se află pe hărţile de război ale Federaţiei Ruse, iar riscurile sunt mari atât timp cât războiul continuă în Ucraina, susţin analişti moldoveni, consultaţi luni de Radio Chişinău.
  • Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a anunțat luni ceea ce el a descris a fi „cel mai important pachet” de ajutor de luptă până în prezent „pentru a accelera succesul ucrainean”, confirmând că Marea Britanie va livra Kievului 14 tancuri Challenger 2 și nu numai, relatează Reuters și The Guardian.
  • Marea Britanie a îndemnat luni Germania să permită furnizarea de tancuri Leopard către Ucraina, subliniind că acest fapt ar putea debloca sprijin și din partea altor națiuni și că Berlinul nu ar acționa, potrivit AFP.
  • Directorul CIA l-ar fi avertizat pe Zelenski de dinainte de război că Rusia plănuiește să îl omoare, susține cartea unui documentarist / Rușii ar fi încercat să îl ucidă de peste 12 ori din februarie 2022 încoace
  • Cum au influențat acțiunile lui Putin în Orientul Mijlociu războiul din Ucraina. De la războiul din Siria, Moscova se concentrează și urmărește strategii politice și de război în regiune, sub ochii occidentalilor care au neglijat relațiile care s-au creat și încă influențează războiul ruso-ucrainean. Ce trebuie făcut pentru a nu-i lăsa terenul liber lui Putin în Europa și în Orientul Mijlociu?
  • Ucraina spune că modelul de atac al Rusiei sugerează că are puține rachete balistice. Rusia își intensifică utilizarea sistemelor de apărare aeriană S-300 și S-400 pentru a efectua lovituri asupra țintelor terestre, ceea ce sugerează că stocurile de rachete balistice ale Moscovei sunt pe sfârșite, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, citat de Reuters.
  • Un soldat ucrainean care se identifică drept Kianin a minimalizat luni „victoria” rușilor în Soledar, amintind totodată că rușii au fost nevoiți să se retragă din multe orașe, inclusiv din apropierea Kievului sau Herson și Harkov.
  • Artur Smolianinov, supranumit „Rambo al Rusiei” și cândva unul dintre preferații lui Putin, a spus că ar lupta pentru Ucraina, iar acum este considerat „agent străin”

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 327:

00:30Germania, în favoarea unui Tribunal Special care să-i judece pe liderii ruşi

Ministrul german de Externe Annalena Baerbock s-a declarat luni în favoarea unui Tribunal Special care să-i judece pe liderii ruşi cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia, în contextul în care Moscova este acuzată din nou de crime de război în urma unui atac la Dnipro, în Ucraina, relatează AFP.

00:11Slovacia a efectuat livrarea a opt obuziere Zuzana 2 comandate de Ucraina anul trecut, a anunţat luni Ministerul slovac al Apărării, relatează dpa, potrivit Agerpres.

23:40Directorul CIA l-ar fi avertizat pe Zelenski de dinainte de război că Rusia plănuiește să îl omoare, susține cartea unui documentarist / Rușii ar fi încercat să îl ucidă de peste 12 ori din februarie 2022 încoace

23:34Trupele ucrainene au sosit la baza armatei americane din Oklahoma pentru antrenamente cu Patriot

Trupele ucrainene au sosit la Fort Sill din Oklahoma pentru a începe antrenamentul cu sistemul de rachete Patriot, a anunțat luni baza armatei americane, potrivit CNN.

Cum au influențat acțiunile lui Putin în Orientul Mijlociu războiul din Ucraina

23:11Atacul mortal asupra unui bloc de apartamente din centrul orașului Dnipro arată necesitatea unor decizii mai rapide și mai bine coordonate privind furnizarea de arme pentru Ucraina, a declarat luni președintele Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

„Ce s-a întâmplat la Dnipro, faptul că Rusia pregătește noi încercări de a prelua inițiativa în război, faptul că natura acțiunii militare pe front necesită noi decizii privind aprovizionarea cu arme – subliniază doar cât de importantă este coordonarea tuturor eforturile coaliției de apărare a Ucrainei și a libertății”, a spus Zelenski în discursul său video de noapte.

22:55Bombardamentele rusești pun sub presiune critică utilitățile Kievului, spune primarul Klitschko

Infrastructura Kievului s-ar putea prăbuși în orice secundă, deoarece atacurile sporadice cu rachete ale Rusiei, împreună cu temperaturile scăzute din timpul iernii, pun autoritățile locale sub o presiune tot mai mare, a declarat luni primarul capitalei ucrainene, potrivit Reuters.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, și fratele său, Vladimir, au declarat pentru Reuters că aliații occidentali ai Ucrainei trebuie să accelereze livrările de sisteme de apărare aeriană capabile să doboare rachetele rusești.

22:30Svetlana Tihanovskaia consideră că procesul său este o „farsă”: Exercițiile comune Belarus-Rusia, o cacealma pentru a distrage armata ucraineană

Liderul opoziției belaruse în exil Svetlana Tihanovskaia a calificat procesul său, care începe mâine în absența sa, drept o „farsă” și o „răzbunare” a președintelui Alexander Lukașenko, într-un interviu acordat AFP la Davos, în Elveția.

21:42Aspectul neglijat de Occident: Cum au influențat acțiunile lui Putin în Orientul Mijlociu războiul din Ucraina

De la războiul din Siria, Moscova se concentrează și urmărește strategii politice și de război în regiune, sub ochii occidentalilor care au neglijat relațiile care s-au creat și încă influențează războiul ruso-ucrainean. Ce trebuie făcut pentru a nu-i lăsa terenul liber lui Putin în Europa și în Orientul Mijlociu?

Republica Moldova se află pe hărţile de război ale Federaţiei Ruse

21:20 Un soldat ucrainean care se identifică drept Kianin a minimalizat luni „victoria” rușilor în Soledar, amintind totodată că rușii au fost nevoiți să se retragă din multe orașe, inclusiv din apropierea Kievului sau Herson și Harkov.

21:01 Ucraina spune că modelul de atac al Rusiei sugerează că are puține rachete balistice

Rusia își intensifică utilizarea sistemelor de apărare aeriană S-300 și S-400 pentru a efectua lovituri asupra țintelor terestre, ceea ce sugerează că stocurile de rachete balistice ale Moscovei sunt pe sfârșite, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, citat de Reuters.

20:14Republica Moldova se află pe hărţile de război ale Federaţiei Ruse, iar riscurile sunt mari atât timp cât războiul continuă în Ucraina, susţin analişti moldoveni, consultaţi luni de Radio Chişinău.

19:58 Marea Britanie îndeamnă Germania să permită furnizarea de tancuri Ucrainei

Marea Britanie a îndemnat luni Germania să permită furnizarea de tancuri Leopard către Ucraina, subliniind că acest fapt ar putea debloca sprijin și din partea altor națiuni și că Berlinul nu ar acționa, potrivit AFP.

19:15Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a pledat luni pentru înfiinţarea unui tribunal special care să-i urmărească pe liderii ruşi în justiţie ca urmare a invaziei în Ucraina, în timp ce Moscova se confruntă cu noi acuzaţii de crime de război după o lovitură la Dnipro, oraş în estul Ucrainei, conform AFP şi Reuters.

Într-un discurs rostit la Haga, Annalena Baerbock a lansat un apel la un „nou format” de tribunal pentru „a-i aduce pe liderii ruşi în faţa justiţiei”, utilizând eventual legislaţia ucraineană, dar cu sediul în străinătate şi cu judecători internaţionali.

Curtea Penală Internaţională anchetează presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii, procurorul acestei instanţe afirmând că Ucraina este o „scenă a crimei”. Curtea Penală Internaţională nu are însă competenţă asupra „crimelor de agresiune” ale Rusiei, Moscova nefiind semnatară a Tratatului fondator de la Roma al Curţii.

18:39Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a anunțat luni ceea ce el a descris a fi „cel mai important pachet” de ajutor de luptă până în prezent „pentru a accelera succesul ucrainean”, confirmând că Marea Britanie va livra Kievului 14 tancuri Challenger 2 și nu numai, relatează Reuters și The Guardian.

Putin s-ar pregăti pentru un război de uzură – serviciul de informaţii militare al Ucrainei

18:16Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-ar pregăti pentru un „război de uzură pe termen lung” după ce şi-a dat seama că nu va putea prelua rapid controlul asupra Ucrainei, scrie publicaţia Ukrainska Pravda, citând Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR).

18:04Artur Smolianinov, supranumit „Rambo al Rusiei” și cândva unul dintre preferații lui Putin, a spus că ar lupta pentru Ucraina, iar acum este considerat „agent străin”

18:00Suedia şi Finlanda trebuie să deporteze sau extrădeze în Turcia până la 130 de „terorişti” înainte ca parlamentul de la Ankara să le aprobe cererile de aderare la NATO, a transmis preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, conform Reuters.

17:57VIDEO Armata ucraineană a publicat o înregistrare video care arată că forțele sale au scos din acțiune un nou tanc T-90M, cel mai modern al armatei ruse, totodată glumind că supranumele acestuia ar trebui schimbat în ceva mai modest.

17:35Președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, au vorbit luni la telefon, iar una dintre teme a vizat un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina, a transmis Kremlinul, conform The Guardian.

Putin „a atras atenția asupra liniei distructive a regimului de la Kiev, care se bazează pe intensificarea ostilităților cu sprijinul sponsorilor occidentali, creșterea volumului de arme și echipamente militare transferate”, a susținut Kremlinul.

O altă temă a discuțiilor a vizat, conform sursei citate, exportul de cereale ucrainene din porturile Mării Negre și modalitățile de deblocare a exporturilor de îngrășăminte și alimente din Rusia.

Biroul lui Erdogan a transmis că președintele turc și-a reînnoit oferta de a ajuta la medierea încheierii conflictului din Ucraina: „În timpul apelului, președintele Erdogan a reiterat că Turcia este pregătită să își asume sarcina de a facilita și de a media pentru stabilirea unei păci durabile între Rusia și Ucraina”.

Bucata găsită pe o plajă de lângă Gura Portiței Făcea parte dintr-o rachetă antiaeriană sol-aer produsă în Rusia

17:10Bucata de rachetă găsită pe o plajă din România: O porțiune dintr-o rachetă rusească antiaeriană de tip Panțir S-1 / Forțele Navale Române: „E posibil ca, în perioada următoare, curenții marini să mai aducă astfel de elemente componente în proximitatea zonei costiere a României”

17:01 Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, va dezbate tăierea scenelor cu „actori trădători” din filmele rusești.

16:26Radiodifuzorul de stat al Ucrainei Suspilne a transmis pe canalul său de știri de pe Telegram că s-au auzit explozii în Herson, scrie The Guardian.

15:32​Președintele croat Zoran Milanovic afirmă că sancțiunile impuse de Occident împotriva Rusiei nu pot reprezenta o soluție pentru a opri războiul din Ucraina, comentariile sale amintind de declarații făcute de premierul maghiar Viktor Orban la finele săptămânii trecute.

15:22Duminică, Chelsea a oficializat transferul ucraineanului Mykhaylo Mudryk de la Șahtior Donețk, iar sumă plătită de londonezi cu tot cu bonusuri se ridică la 100 de milioane de euro.

70 de milioane de euro a fost suma de transfer, iar alte 30 de milioane de euro vor ajunge în conturile celor de la Șahtior Donețk sub formă de diferite bonusuri de performanță.

Potrivit Daily Mail, Rinat Ahmetov, patronul celor de la Șahtior Donețk, a precizat că o bună parte din banii încasați de pe urma acestui transfer vor ajunge la soldații ucraineni și familiile lor.

15:14Sevastopolul a fost atacat din nou, susțin autoriățile din Crimeea. Apărarea antiaeriană ar fi doborât luni 10 drone, a declarat guvernatorul impus de Rusia Mihail Razvozhaev, transmite agenția de prasă TASS. Toate avioanele fără pilot ar fi căzut în mare.

15:09Kremlinul a declarat luni că forțele ruse nu au vizat clădiri rezidențiale în atacul cu rachete împotriva Ucrainei, la două zile după ce o rachetă rusă a lovit un bloc din Dnipro, într-un atac care, potrivit Kievului, a ucis cel puțin 40 de civili, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „situația” de la Dnipro a fost rezultatul apărării aeriene ucrainene.

Bilanțul atacului din Dnipro a ajuns la 40 de morți

15:02Un fost comandant al mercenarilor Wagner a fugit în Norvegia unde a cerut azil politic, relatează activiști ruși și presa norvegiană, potrivit The Moscow Times.

14:09Bilanțul atacului cu rachete rusești în orașul ucrainean Dnipro a crescut la 40 de morți în timp ce alte zeci de persoane sunt date dispărute, acesta fiind cel mai mortal bombardament asupra civililor din cele trei luni de campanie a Moscovei de lansare de rachete asupra orașelor aflate departe de front, relatează Reuters.

13:46Kremlinul a declarat luni că tancurile pe care Marea Britanie intenționează să le trimită Ucrainei „vor arde” și că acestea nu vor schimba cursul războiului.

13:01Turcia a oprit temporar tranzitul de nave prin strâmtoarea Bosfor după ce un cargobot venind din Ucraina încărcat cu 13.000 de tone de mazăre a eşuat în strâmtoare.

ISW: Rusia pregătește o „acțiune decisivă” în următoarele șase luni

12:27Ministerul german al Apărării Christine Lambrecht a demisionat luni din guvernul cancelarului Olaf Scholz în urma contestărilor tot mai puternice și a scepticismului privind abilitatea sa de a gestiona modernizarea forțelor armate germane în contextul războiului din Ucraina și a unor comentarii făcute de ministrul social-democrat cu privire la acesta.

11:50EXCLUSIV HotNews: Dramele pe care le vede un salvator din orașele bombardate din Ucraina: „Un bărbat insista să-i încuiem ușa la locuință, deși îi lipsea un perete”

10:57VIDEO O nouă înregistrare video distribuită de soldații ucraineni pe rețelele de socializare arată că aceștia au început antrenamentele cu „ucigașele de tancuri”, noile vehicule de luptă Bradley primite de Ucraina din partea Statelor Unite.

10:49Kremlinul caută probabil să „desfășoare o acțiune decisivă în următoarele șase luni” pentru a recâștiga avantajul în Ucraina după o serie de eșecuri ale armatei ruse și contraofensive ucrainene de succes, consideră analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului.

09:58Consilierul prezidenţial ucrainean Kirilo Timoșenko susține că rușii au atacat cu rachete o întreprindere din orașul Zaporojie, aproape de o clădire de cinci etaje, fragmente de sticlă rănind cinci persoane, inclusiv 2 copii de 9 și 15 ani, potrivit The Guardian.

Un incediu a izbucnit în urma loviturii, în timp ce pompierii lucrează la fața locului.

O bucată dintr-o rachetă a ajuns pe o plajă din România

09:48O componentă a unei rachete, care ajută la propulsare, a fost scoasă la mal de valuri duminică seara în zona Periboina – Săcele, la câțiva zeci de kilometri de Constanța, fiind ridicată luni de pompierii constănţeni, care au precizat că nu prezintă niciun pericol. Obiectul va fi predat Ministerului Apărării Naţionale.

09:06Rusia a lansat în cursul nopții de duminică spre luni un atac asupra orașului Zaporojie din sud-estul Ucrainei, rănind civili și distrugând infrastructura rezidențială, potrivit unor oficiali regionali, transmite The Guardian.

08:42Rusia și Belarus au început luni dimineață exerciții comune ale forțelor aeriene, a anunțat Ministerul belarus al Apărării, declanșând temeri la Kiev și în Occident că Moscova s-ar putea folosi de aliatul său pentru a lansa o nouă ofensivă terestră în Ucraina, transmite Reuters.

08:02Numărul persoanelor ucise în atacul cu rachete rusești asupra unui bloc rezidențial din Dnipro a crescut la 35, potrivit oficialilor ucraineni, transmite The Guardian.

07:38Rusia a lovit de 44 de ori regiunea ucraineană Sumî în ultimele 24 de ore, avariind o școală și o grădiniță, potrivit The Kyiv Independent.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Volodimir Zelenski, în mesajul său către națiune de duminică seara: „Toată lumea va fi trasă la răspundere pentru teroare: atât cei care ucid, cât şi cei care îi ajută”.
  • Bilanțul atacului rusesc cu rachetă din Dnipro a crescut la 30 de morți. Informația a fost anunțată de Natalia Babachenko, din cadrul administrației regionale din Dnipropetrovsk, care a precizat totodată pentru presa ucraineană că operațiunile de salvare continuă și că în jur de 30, chiar 40 de persoane s-ar putea afla în continuare sub dărâmături. De asemenea, în urma atacului de sâmbătă 75 de persoane au fost transportate la spital, dintre care 30 au rămas internate.
  • Stoltenberg promite mai multe arme grele pentru Ucraina „în viitorul apropiat”. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat duminică presei germane că Ucraina se poate aștepta la mai multe livrări de arme grele din partea aliaților săi occidentali „în viitorul apropiat”.
  • Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a scris într-un editorial publicat în The Sun că „acum este momentul să accelerăm și să mergem mai departe” pentru a oferi Ucrainei sprijinul de care are nevoie. Cleverly spune că armata rusă se află în defensivă, iar moralul trupelor este jalnic, punând acest lucru pe seama „stării dezastruoase a logisticii militare rusești”.
  • Orașul Herson din sudul Ucrainei continuă să suporte bombardamente din partea rușilor, au declarat autoritățile locale. Duminică, sediul unei unități locale a Crucii Roșii, un centru de reabilitare pentru copii cu dizabilități, o zonă din jurul unui cămin studențesc, precum și o instalație de infrastructură critică au fost ținta focului, a scris pe Telegram Yaroslav Yanushevych, șeful administrației militare din Herson, potrivit CNN.
  • Belarus spune că exercițiile comune ale forțelor aeriene cu Rusia sunt doar defensive. Consiliul de Securitate al Belarusului a declarat duminică că exercițiile comune ale forțelor aeriene cu Rusia, care urmează să înceapă săptămâna viitoare, au un caracter pur defensiv și se vor concentra pe misiuni de recunoaștere și pe modul de contracarare a unui potențial atac, a relatat agenția de presă RIA Novosti.
  • ANALIZĂ: De ce cursa înarmărilor din Asia riscă să scape de sub control / Asemănările cu Ucraina. O analiză CNN atrage atenția că asistăm la o cursă a înarmării mai mare decât oricare alta pe care Asia a văzut-o vreodată – trei mari puteri nucleare și una în curs de dezvoltare rapidă, cele mai mari trei economii ale lumii și alianțe vechi de zeci de ani, toate luptând pentru un avantaj în unele dintre cele mai disputate zone terestre și maritime din lume.
  • Trei soldați ruși au murit și alți 13 au fost răniți în explozia produsă duminică într-un centru cultural, transformat în depozit de munție, din regiunea rusă Belgorod, situată la granița cu Ucraina. Potrivit presei ruse, explozia s-a produs după ce un recrut a manevrat greșit o grenadă.
  • Recruţi ucraineni participă la un program de instruire de cinci săptămâni desfășurat de Marea Britanie, informează Ministerul Apărării de la Londra într-o postare pe Twitter.

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro