Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 330: De ce SUA nu vrea să furnizeze tancuri M1 Abrams Ucrainei / Zelenski: Nu sunt sigur că Putin mai e în viață / Kievul, un nou apel către Occident să trimită tancuri: „E timpul să nu mai tremurăm în fața lui Putin”

HotNews.ro
Militar rus în Ucraina, Foto: Alex Savin / Alamy / Alamy / Profimedia
Militar rus în Ucraina, Foto: Alex Savin / Alamy / Alamy / Profimedia

Ucraina a pledat joi pentru ca Occidentul să îi trimită în sfârșit tancuri grele, în timp ce secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, se afla în Germania pentru a se întâlni cu noul ministru al Apărării, Boris Pistorius (la doar câteva ore după ce acesta a depus jurământul de învestitură) pentru a vorbi despre armamentul care, potrivit Kievului, ar putea decide soarta războiului. Vineri, cei doi vor discuta cu oficiali din zeci de țări aliate la baza Ramstein despre ce arme vor mai fi furnizate Ucrainei.

Sinteza zilei:

  • Un grup de 11 ţări din NATO au convenit noi donaţii de arme către Ucraina / Marea Britanie va trimite încă 600 de rachete Brimstone
  • Pentagonul: Nu are sens să furnizăm tancuri M1 Abrams Ucrainei în acest moment / Motivele invocate de americani. „Pur și simplu nu are sens” ca SUA să furnizeze tancuri M1 Abrams „în acest moment”, a declarat joi Sabrina Singh, adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, după ce oficialii germani au declarat că nu vor furniza tancuri Ucrainei până când SUA nu vor decide să facă același lucru, potrivit CNN.
  • Zelenski: Furnizarea de tancuri de fabricație occidentalăcătre Ucraina rămâne „presantă și foarte sensibilă”. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că furnizarea de tancuri de fabricație occidentală către Ucraina continuă să fie „presantă și foarte sensibilă” în războiul națiunii sale împotriva Rusiei, potrivit CNN. „Cu toții așteptăm aprobarea țării care deține drepturile asupra licenței respective (n.r. Germania)”, a explicat Zelenski.
  • Premierul polonez, „pesimist” în privința permisiunii germane pentru transferul tancurilor Leopard către Ucraina. „Sunt moderat sceptic, moderat pesimist, pentru că germanii se apără împotriva acestui lucru așa cum se apără diavolul împotriva apei sfințite”, a declarat Mateusz Morawiecki reporterilor, potrivit Al Jazeera.
  • Mișcări de trupe la Moscova: Rușii au ridicat cu macaraua sisteme antiaeriene Pantsir pe acoperișul unor clădiri din Moscova – VIDEO
  • Serghei Lavrov acuză atitudinea „încrezută” şi „colonială” a occidentalilor și spune că Rusia va face totul pentru „a trezi la realitate” NATO şi UE
  • Patriarhul rus Kirill a avertizat, joi, că încercările Occidentului de a învinge Rusia pe câmpul de luptă în Ucraina sunt foarte periculoase şi ar putea duce la „sfârşitul lumii”, scrie EFE.
  • Activiștii sârbi și pro-Ucraina au depus joi plângeri penale împotriva grupului paramilitar rus Wagner și a susținătorilor săi, acuzându-i că au recrutat sârbi pentru a lupta de partea Rusiei în Ucraina, scrie Reuters.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 330:

01:20Volodimir Zelenski, în mesajul său de joi seară: Sarcina cheie a statului nostru şi a partenerilor noştri este de a intensifica sentimentul Rusiei că nu va realiza nimic în Ucraina

Pentagonul: Nu are sens să furnizăm tancuri M1 Abrams Ucrainei

00:56Ministrul israelian de externe promite ajutor umanitar pentru Ucraina

Noul ministru de externe al Israelului, Eli Cohen, a promis Ucrainei continuarea ajutorului umanitar, cu accent pe refacerea infrastructurii energetice și furnizarea de echipamente medicale, a declarat acesta după ce l-a sunat pe ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, potrivit Al Jazeera.

De asemenea, Cohen a declarat că va redeschide complet ambasada israeliană de la Kiev în următoarele 60 de zile, după prima conversație între cei doi de când noul guvern israelian a fost învestit la sfârșitul anului trecut.

00:20 Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a salutat rezoluţia adoptată joi de Parlamentul European prin care se cere crearea unui tribunal internaţional special însărcinat cu judecarea crimei de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei şi a afirmat că trebuie găsită „baza legală cea mai solidă pentru a crea un astfel de tribunal”.

Într-un interviu acordat de la Forumul de la Davos postului Al-Jazeera, Aurescu a spus că România „a fost un susţinător foarte puternic al luptei împotriva impunităţii în ceea ce priveşte Rusia şi făptuitorii ruşi, în legătură cu conflictul din Ucraina”.

22:32Pentagonul: Nu are sens să furnizăm tancuri M1 Abrams Ucrainei în acest moment / Motivele invocate de americani

„Pur și simplu nu are sens” ca SUA să furnizeze tancuri M1 Abrams „în acest moment”, a declarat joi Sabrina Singh, adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, după ce oficialii germani au declarat că nu vor furniza tancuri Ucrainei până când SUA nu vor decide să facă același lucru, potrivit CNN.

Rusia spune că va face totul pentru „a trezi la realitate” NATO şi UE

22:26Premierul polonez, „pesimist” în privința permisiunii germane pentru transferul tancurilor Leopard către Ucraina

„Sunt pesimist pentru că germanii se apără împotriva acestui lucru așa cum se apără diavolul împotriva apei sfințite”, a declarat Mateusz Morawiecki reporterilor, potrivit Al Jazeera.

21:48 Serghei Lavrov acuză atitudinea „încrezută” şi „colonială” a occidentalilor și spune că Rusia va face totul pentru „a trezi la realitate” NATO şi UE

21:04Serbia va trimite ajutoare umanitare în Ucraina pentru a sprijini sistemul de electricitate

„Guvernul Serbiei a decis să trimită ajutor umanitar în echipamente prioritare în Ucraina pentru a sprijini sistemul de electricitate al țării”, se arată într-o declarație a guvernului după o sesiune a parlamentului, potrivit Al Jazeera.

Serbia, care aspiră să devină membră a UE, s-a opus aplicării sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei din cauza războiului purtat de Moscova împotriva Ucrainei.

20:36AIEA: A avut loc o „reducere dramatică” a personalului ucrainean la centrala din Zaporojie

Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat că a existat o „reducere dramatică” a personalului ucrainean la centrala nucleară Zaporojie de când forțele rusești au ocupat instalația și orașul din apropiere în martie 2022, potrivit CNN.

Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU a declarat că „în mod normal, o astfel de instalație are în jur de 10.000 de persoane care lucrează, iar acum am ajuns la 3.000, mai mult sau mai puțin”.

El a adăugat că acest număr „este adecvat în condițiile actuale”, deoarece centrala funcționează la un nivel scăzut. „Dar, bineînțeles, este o problemă de îngrijorare”, a adăugat el.

Un grup de 11 ţări din NATO au convenit noi donaţii de arme către Ucraina

20:20Zelenski: Furnizarea de tancuri de fabricație occidentalăcătre Ucraina rămâne „presantă și foarte sensibilă”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că furnizarea de tancuri de fabricație occidentală către Ucraina continuă să fie „presantă și foarte sensibilă” în războiul națiunii sale împotriva Rusiei, potrivit CNN.

Zelenski a declarat jurnaliștilor că impasul privind tancurile „depinde de o mulțime de motive și, din păcate, nu depinde de dorința Ucrainei”.

„Cu toții așteptăm aprobarea țării care deține drepturile asupra licenței respective (n.r. Germania)”, a explicat Zelenski.

19:26Mișcări de trupe la Moscova: Rușii au ridicat cu macaraua sisteme antiaeriene Pantsir pe acoperișul unor clădiri din Moscova – VIDEO

19:15Un grup de 11 ţări din NATO au convenit noi donaţii de arme către Ucraina / Marea Britanie va trimite încă 600 de rachete Brimstone

18:53Rusia și China vor desfășura luna viitoare exercițiile navale în Oceanul Indian, în largul coastelor Africii de Sud, informează Sky News.

18:40Patriarhul rus Kirill a avertizat, joi, că încercările Occidentului de a învinge Rusia pe câmpul de luptă în Ucraina sunt foarte periculoase şi ar putea duce la „sfârşitul lumii”, scrie EFE.

18:16Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a subliniat importanța tancurilor Leopard de fabricație germană pentru apărarea Ucrainei în războiul Rusiei, spunând că „este imposibilă” o operațiune ofensivă puternică fără aceste tancuri.

  • „Toată lumea occidentală, NATO, ar trebui să învețe ce înseamnă unitatea.
  • La finalul zilei, am putea fi în situația în care Polonia și alte state membre NATO ne vor furniza tancul Leopard fără permisiunea Germaniei.
  • Credem că toată lumea înțelege acum că nu protejăm doar Ucraina, iar voi nu sprijiniți și ajutați doar Ucraina. Noi, împreună, protejăm libertatea și democrația întregii lumi libere”, a declarat Proșenko, joi, pentru CNN.

17:55Activiștii sârbi și pro-Ucraina au depus joi plângeri penale împotriva grupului paramilitar rus Wagner și a susținătorilor săi, acuzându-i că au recrutat sârbi pentru a lupta de partea Rusiei în Ucraina, scrie Reuters.

Ucraina insistă ca Occidentul „să-şi sporească substanţial” livrările de armament: „E timpul să nu mai tremurăm în fața lui Putin”

17:25Danemarca devine cea mai recentă țară care trimite Ucrainei sprijin militar suplimentar, anunțând că va dona Kievului toate cele 19 sisteme de artilerie Caesar pe care le-a cumpărat din Franța.

„Am fost în contact continuu cu ucrainenii cu privire la artileria Caesar, în special, și mă bucur că am primit acum sprijinul larg din partea Parlamentului danez pentru a face această donație Ucrainei în lupta sa pentru libertate”, a declarat joi ministrul danez al Apărării, Jakob Ellemann-Jensen, citat de The Guardian.

17:07Bilanțul persoanelor ucise în atacul cu rachete rusești de sâmbătă asupra unui bloc din Dnipro a crescut la 46, a declarat joi șeful administrației militare din regiunea Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, citat de CNN.

Potrivit acestuia, 11 persoane rămân date dispărute, în timp ce 11 dintre persoanele ucise nu au fost încă identificate.

În urma atacului, alte 80 de persoane au fost rănite, iar 24 dintre acestea sunt în continuare internate. Printre acestea se numără și o fetiță de 9 ani, aflată în stare gravă, conform oficialului ucrainean.

17:00Liderul cecen Ramzan Kadîrov a făcut apel la Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat a Rusiei, să îi trimită în prima linie a frontului pe cei care se opun purtării bărbilor în forțele armate ruse, relatează Lenta.

16:56Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak cere aliaților Ucrainei să aprovizioneze Kievul cu tancuri, spunând că ar trebui să înceteze să se mai teamă de președintele rus Vladimir Putin, potrivit CNN.

  • „Este timpul să nu mai tremurăm în fața lui Putin și să facem ultimul pas.
  • De la Washington la Londra, de la Paris la Varșovia, se spune un lucru: Ucraina are nevoie de tancuri. Tancurile sunt cheia pentru a pune capăt războiului”, a scris Podolyak pe Twitter.

15:56 Premierul polonez a dat de înțeles că ar putea trimite tancuri Leopard 2 Ucrainei în cadrul unei coaliții mai largi, chiar și fără aprobarea de reexport a Germaniei, sporind presiunea asupra Berlinului înainte de o întâlnire crucială a aliaților cu privire la un ajutor militar suplimentar pentru Kiev.

„”Consimțământul are o importanță secundară aici, fie vom obține acest consimțământ rapid, fie vom face noi înșine ceea ce este necesar”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki pentru postul privat de televiziune Polsat News.

Un purtător de cuvânt al guvernului nu a fost disponibil imediat pentru a comenta dacă Morawiecki s-a referit la faptul că Polonia sau un întreg grup de țări ar putea trimite tancuri fără acordul Germaniei. Polonia a semnalat în mod repetat că va trimite tancurile doar ca parte a unei coaliții mai mari. (Reuters)

Ungaria amenință din nou cu blocarea sancțiunilor UE

15:48 Marea Britanie are în plan să trimită 600 de rachete Brimstone în Ucraina pentru a o sprijini în lupta împotriva Rusiei, a declarat joi secretarul Apărării, Ben Wallace.

„Pot spune că vom trimite încă 600 de rachete Brimstone în teatrul de operațiuni, care vor fi incredibil de importante pentru a ajuta Ucraina să domine câmpul de luptă”, a declarat el de la baza militară Tapa din Estonia. (Reuters)

15:43Maia Sandu cere sisteme antiaeriene pentru R. Moldova: „Înțelegem că Ucraina este o prioritate, dar sperăm să primim și noi”

15:10 Rușii care au fugit din țară au plecat cu bani cu tot: Deținerile lor în băncile străine s-a dublat anul trecut, până la un nivel record

15:01Ungaria amenință din nou cu blocarea sancțiunilor pregătite de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, cerând ca 7 oligarhi ruși să fie înlăturați de pe lista de sancțiuni a blocului comunitar.

14:26Principalul aliat al Rusiei laudă Ucraina: „Să ajungem la o înțelegere”

Zelenski: Nu sunt sigur că Putin mai e în viață

14:06 Bilanțul victimelor accidentului de elicopter de lângă Kiev este de 14 morți – inclusiv ministrul de Interne al Ucrainei și un copil – și 16 răniți, între care șase copii, conform ultimelor date furnizate joi de către șeful administrației militare din regiunea Kiev, Oleksii Kuleba, citat de CNN.

El a spus că niciunul dintre răniți nu este în stare gravă, iar o atenție deosebită se acordă copiilor care au suferit arsuri complexe, dar „starea lor este satisfăcătoare”.

Conform oficialului ucrainean, familiile victimelor vor primi asistență financiară.

13:51 VIDEO Zelenski spune că nu poate negocia o pace deoarece nu e sigur că Putin e în viață: „Nu prea înțeleg cu cine să vorbesc și despre ce”

13:14 Ucraina a cerut joi aliaților săi occidentali să își „majoreze considerabil” livrările de arme pentru a face față armatei ruse, vizând 12 țări, printre care Germania și Turcia, care dispun de tancurile Leopard pe care Kievul le cere.

„Facem apel la toate statele partenere care au oferit deja sau intenționează să ofere ajutor militar, solicitându-le să își mărească considerabil contribuția”, au îndemnat miniștrii ucraineni ai apărării și afacerilor externe Oleksiy Reznikov și Dmytro Kouleba într-o declarație comună.

12:48 Fostul premier britanic Boris Johnson a îndemnat țările occidentale să dubleze numărul echipamentelor militare trimise Ucrainei deoarece „aceasta este cea mai ieftină soluție. Este soluția cu cel mai mic număr de vieți omenești și suferință”.

„Nu avem nimic de pierdut dacă dublăm ajutorul material pe care îl trimitem în Ucraina și nu avem de ce să ne temem de o escaladare, iar cel mai bun lucru pentru întreaga lume este să terminăm cu asta, repede”, a declarat Johnson într-un interviu de la Davos. (Reuters)

Ce spune Medvedev despre varianta unei înfrângeri pentru Rusia

12:44O instanță suedeză a anunțat joi că i-a găsit vinovați de spionaj în favoarea Rusiei pe doi frați trimiși în judecată anul trecut, un fost agent de securitate și un fost angajat al forțelor armate ale țării.

Fratele mai mare a fost condamnat la închisoare pe viață pentru „spionaj în formă agravată”.

12:01Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a vorbit pentru prima oară joi despre o posibilă înfrângere a Moscovei în războiul din Ucraina, avertizând NATO că aceasta ar putea declanșa un război nuclear.

11:53 Alarma aeriană care a fost în vigoare în Ucraina în această dimineață s-a încheiat. Se pare că a fost cauzată de decolarea unor avioane rusești în Belarus, unde forțe aeriene din Belarus și Rusia au desfășurat exerciții comune.

11:46Reacția Kremlinului după ce s-a aflat că SUA ar putea da Ucrainei arme cu care să lovească și Crimeea: „Vom ajunge la un alt nivel”

11:31 Volodymyr Saldo, „guvernatorul” de ocupație pus de rusși în regiunea Herson a afirmat că armata ucraineană transferă pe scară largă trupe din regiune înspre Donbas.

„Inamicul, profitând de calmul relativ, a transferat o parte din trupele sale pe frontul din Donețk”, a declarat Saldo, potrivit mk.ru.

Americanii ar fi descoperit o navă-spion rusească lângă Hawaii

11:15 Pentagonul încearcă să obțină echipamente pentru Ucraina de la trupele sale din Asia

11:08Charles Michel este „pe drum spre Kiev” ca să discute „măsuri concrete pentru ca Ucraina să fie mai puternică”

11:01 În toată Ucraina au fost pornite sirenele de alarmă aeriană:

10:57VIDEO O nouă înregistrare video distribuită de militarii Ucrainei pe rețelele de socializare a surprins o „tragedie în două acte”: modul în care doi soldați ruși și-au abandonat camaradul după ce acesta a căzut victimă artileriei ucrainene.

10:21VIDEO Paza de Coastă a SUA a anunţat că urmăreşte o presupusă navă rusească de spionaj în largul coastelor Insulelor Hawaii, în apele internaţionale, în timp ce tensiunile dintre Washington şi Moscova rămân în continuare la cote ridicate din cauza războiului din Ucraina.

Noua evaluare a pierderilor rusești

10:01 Ucraina și-a îndemnat joi aliații occidentali să se grăbească și să furnizeze tancuri și apărare aeriană Kievului, afirmând că plătește cu viețile ucrainenilor de pe front pentru ritmul lent al discuțiilor din capitalele străine.

„Noi nu avem timp, lumea nu are acest timp”, a spus Andriy Yermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene pe Telegram.

09:54Pierderile Rusiei, conform ultimei estimări ale armatei ucrainene:

– 118.530 militari (+760 în ultima zi)

– 3.136 tancuri (+6)

– 6.235 blindate de luptă (+10)

– 2.122 sisteme de artilerie (+14)

– 1.882 drone (+6)

– 287 avioane

– 277 elicoptere (+1)

– 220 sisteme antiaeriene

– 442 sisteme de lansare multiplă de rachete

– 17 ambarcațiuni

09:35 Fostul președinte rus Medvedev a afirmat joi că „înfrângerea unei puteri nucleare într-un război convențional poate declanșa un război nuclear”, referindu-se la campania militară a Rusiei în Ucraina.

Într-o postare pe Telegram în care vorbea despre sprijinul NATO pentru armata ucraineană, Medvedev a spus: „Puterile nucleare nu au pierdut niciodată conflicte majore de care depinde soarta lor”.

Rușii acuză un american de spionaj „biologic”

09:23Ce spune Institutul pentru Studiul războiului (ISW) despre ultimele evoluții ale luptelor:

  • Forțele ruse au continuat contraatacurile de mică amploare pentru a recâștiga pozițiile pierdute în apropiere de Kremina.
  • Trupele Moscovei au continuat operațiunile ofensive în apropiere de Soledar, Bahmut, Avdiivka și orașul Donețk.
  • Ministerul rus al Apărării continuă să încerce să minimalizeze rolul Grupului Wagner în avansurile tactice pe care spune că le-a făcut în zona Soledar.
  • Oficialii ucraineni au afirmat că forțele rusești se concentrează în regiunea Zaporojie, posibil pentru un efort defensiv sau ofensiv de amploare.
  • Utilizarea tot mai frecventă de către forțele rusești a munițiilor incendiare pentru a efectua ceea ce par a fi de altfel lovituri de rutină în sudul Ucrainei sprijină evaluarea recentă a ISW potrivit căreia forțele rusești se confruntă probabil cu o penurie de proiectile de artilerie convenționale.

09:07 Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a deschis un dosar penal împotriva unui cetățean american suspectat de spionaj, precizând că se crede că suspectul colecta „informații biologice”.

Într-o declarație publicată online în care a anunțat acest demers, FSB nu a precizat dacă l-a arestat sau nu pe suspect. (Reuters)

Premierul spaniol este pentru negocieri cu Putin

08:36„O decizie cu risc ridicat”: Rusia pregătește trimiterea de T-14 în Ucraina, dar există mai multe probleme

08:17 Ministrul turc de externe s-a dus în SUA să întrebe de avioanele F-16: „Ne aşteptăm ca cererea noastră să fie aprobată”

07:07 Premierul spaniol Pedro Sanchez spune că este în favoarea unor negocieri cu Vladimir Putin

01:11NYT: Washingtonul începe să se arate dispus să ajute Ucraina să-i atace pe ruşi în Crimeea

00:25Germania va permite trimiterea în Ucraina a tancurilor de fabricație germană Leopard 2 dacă Statele Unite sunt de acord să trimită, la rândul lor, tancuri de luptă Abrams, a declarat pentru Reuters o sursă guvernamentală

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Zelenski a spus într-un discurs video la Forumul Economic Mondial de la Davos că livrările occidentale de tancuri și unități de apărare aeriană ar trebui să vină cât mai repede, înainte ca Rusia să desfășoare noi atacuri cu rachete și vehicule blindate.
  • Canada l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Ottawa în legătură cu atacul împotriva civililor din orașul Dnipro, unde au murit cel puțin 45 de persoane, inclusiv mai mulți copii.
  • Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a fost aspru criticat de Casa Albă pentru că a declarat că Statele Unite au format o coaliție de țări europene pentru a rezolva „problema rusă”, la fel cum Adolf Hitler a căutat o „soluție finală” pentru eradicarea evreilor din Europa.
  • „Situația de pe linia frontului rămâne dură, Donbasul fiind epicentrul celor mai aprige și principale bătălii”, a declarat Zelenski.
  • Analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov a afirmat că unități ale armatei ucrainene au rămas în Soledar, existând lupte grele în districtele vestice, în pofida faptului că Rusia susține de mai bine de o săptămână că acum controlează orașul.
  • Putin, care a vizitat o fabrică de apărare antiaeriană din Sankt Petersburg, a declarat că puterea industrială militară a Rusiei înseamnă că „victoria este asigurată, nu am nicio îndoială în această privință”.
  • Ministrul de interne al Ucrainei și un copil se numără printre cele cel puțin 14 persoane ucise după ce un elicopter s-a prăbușit peste o grădiniță într-o suburbie a capitalei Kiev. Nu a fost imediat clar ce a cauzat prăbușirea elicopterului. Zelenski a cerut o anchetă. E posibil ca ultimele reparații să se fi făcut în România
  • Administraţia Biden începe să-şi flexibilizeze poziţia avută până acum în războiul din Ucraina şi ia în considerare argumentul Kievului că are nevoie de arme mai puternice pentru a lovi peninsula Crimeea.
  • Guvernul suedez ar putea aproba joi, 19 ianuarie, transferul de tunuri autopropulsate Archer în Ucraina.
  • Statele Unite se pregătesc să anunțe vineri un nou pachet important de armament pentru Ucraina, în timp ce lideri militari de top din întreaga lume se adună în Germania pentru a discuta cum să ajute Kievul.
  • Volodimir Zelenski i-a scris o scrisoare omologului său chinez, Xi Jinping, invitându-l la „dialog”, a afirmat miercuri soţia sa Olena Zelenska.
  • Președintele polonez Andrzej Duda a declarat miercuri că se teme că Rusia pregătește o nouă ofensivă în Ucraina în câteva luni.
  • Primăvara trecută, armata ucraineană era pe punctul de a rămâne fără combustibil și muniție pentru armele sale de fabricație sovietică, însă salvarea a venit dintr-un loc neașteptat: Bulgaria, scrie Die Welt într-o amplă investigație.
  • Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, ar fi evitat miercuri să răspundă la o întrebare directă privind trimiterea către Ucraina a tancurilor Leopard 2 și a spus că trebuie evitat un război Rusia-NATO.
  • Muncitorii din industria militară rusă ar putea fi scutiţi de la recrutarea prevăzută în primăvară, anunţă miercuri preşedintele rus Vladimir Putin.
  • Ministrul canadian al Apărării Anita Anand a anunțat în timpul unei vizite la Kiev că țara sa va furniza forțelor armate ucrainene 200 de transportoare blindate „Senator”.
  • Evgheni Prigojin a criticat vehement Kremlinul: „Unii din administrația prezidențială se gândesc doar cum să vină americanii să ne reguleze mai repede”.
  • ANALIZĂ: Acțiunile ofensive duse pe fronturile din Ucraina în ultimele luni au arătat strategii diferite adoptate de liderii militari de la Kiev și Moscova, arătând totodată disperarea președintelui Vladimir Putin de a obține o victorie înainte de împlinirea unui an de la declanșarea „operațiunii militare speciale”.

–––––-

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro