Sari direct la conținut

Pentagonul: Nu are sens să furnizăm tancuri M1 Abrams Ucrainei în acest moment / Motivele invocate de americani

HotNews.ro
Tanc de luptă Abrams M1A2 Sepv3 la Romaero - BSDA, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Tanc de luptă Abrams M1A2 Sepv3 la Romaero - BSDA, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

„Pur și simplu nu are sens” ca SUA să furnizeze tancuri M1 Abrams „în acest moment”, a declarat joi Sabrina Singh, adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, după ce oficialii germani au declarat că nu vor furniza tancuri Ucrainei până când SUA nu vor decide să facă același lucru, potrivit CNN.

„După cum știți, noi am furnizat Abrams, vedem că și alte națiuni fac un pas înainte și continuă să furnizeze Ucrainei echipamente și materiale pe care le pot furniza”, a declarat Singh.

„În cele din urmă, aceasta este decizia Germaniei. Este decizia lor suverană cu privire la asistența de securitate pe care o vor oferi. Așa că nu vom putea stabili cu ei, dar cred că facem cu siguranță tot ce putem pentru a sprijini Ucraina în ceea ce în ceea ce are nevoie”, a adăugat ea.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, se va întâlni vineri în Germania cu alți aliați în cadrul celei de-a opta reuniuni a Grupului de contact pentru Ucraina, unde vor discuta despre tipurile de echipamente și sisteme de armament de care Ucraina ar putea avea nevoie în lupta sa împotriva Rusiei.

M1 Abrams este greu de întreținut

Și, deși problema tancurilor va fi cu siguranță abordată, oficialii americani au declarat în repetate rânduri că Germania poate lua propriile decizii și că cerințele de întreținere și de susținere a M1 Abrams fac din acesta un echipament dificil de furnizat ucrainenilor.

„Continuăm să lucrăm cu alți parteneri și aliați din întreaga lume pentru a vedea ce altceva poate fi furnizat Ucrainei și acesta este este scopul întâlnirii de mâine”, a declarat Singh joi.

Există o presiune tot mai mare pentru ca aliații occidentali să furnizeze Ucrainei tancuri grele de luptă

Franța, Polonia și Regatul Unit s-au angajat să trimită în curând tancuri pentru ca armata ucraineană să le folosească în eforturile sale de a se proteja de Rusia. Finlanda ia în considerare posibilitatea de a le urma exemplul.

Germania a declarat că va transfera Kievului vehicule de luptă de infanterie, dar nu s-a angajat încă să trimită tancuri. Cancelarul Olaf Scholz a insistat asupra faptului că orice astfel de plan ar trebui să fie coordonat pe deplin cu întreaga alianță occidentală, inclusiv cu Statele Unite.

Aliații occidentali urmează să se întâlnească mâine la baza aeriană americană Ramstein din Germania pentru a discuta despre un nou ajutor militar pentru Kiev.

„Nemții se apără aici precum diavolul împotriva apei sfințite”

Premierul polonez a declarat că este pesimist în legătură cu faptul că Germania va acorda altor țări permisiunea de a reexporta tancuri Leopard 2 către Ucraina.

„Sunt pesimist pentru că germanii se apără împotriva acestui lucru așa cum se apără diavolul împotriva apei sfințite”, a declarat Mateusz Morawiecki reporterilor, potrivit Al Jazeera.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că furnizarea de tancuri de fabricație occidentală către Ucraina continuă să fie „presantă și foarte sensibilă” în războiul națiunii sale împotriva Rusiei, potrivit CNN.

Zelenski a declarat jurnaliștilor că impasul privind tancurile „depinde de o mulțime de motive și, din păcate, nu depinde de dorința Ucrainei”. „Cu toții așteptăm aprobarea țării care deține drepturile asupra licenței respective”, a explicat Zelenski.

Una dintre țările vizate este Germania, care produce tancul Leopard.

Polonia, Danemarca și altele au declarat că vor să trimită o parte din Leopardurile lor în Ucraina, dar Berlinul a fost reticent în a aproba furnizarea de tancuri fabricate în Germania, pentru a evita o escaladare cu Moscova.

„Facem cât de multă presiune politică, cât putem, dar cel mai important este că presiunea noastră se bazează pe argumente solide”, a declarat Zelenski. „Curajul războinicilor noștri și motivația poporului ucrainean nu sunt suficiente împotriva miilor de tancuri ale Federației Ruse.”, a adăugat el.

Zelenski a mai spus că Ucraina analizează și alte căi, și anume producția internă, dar a adăugat că nu vrea să cedeze prea mult Rusiei.

„Timpul și viteza sunt importante. Fiecare minut înseamnă o viață umană. Cu cât mai repede reușim să ne eliberăm teritoriul, cu cât mai repede devenim mai puternici, cu atât mai multe vieți ale cetățenilor noștri vor fi cruțate”, a adăugat el, precizând că aprovizionarea actuală nu se face suficient de repede.

Un grup de 11 ţări membre ale NATO, participante joi la o reuniune în Estonia destinată sporirii ajutorului militar pentru Ucraina, au convenit să ofere acesteia noi arme şi au semnat o declaraţie comună în care cer şi altor state să-şi intensifice ajutorul pentru armata ucraineană, în special cu tancuri şi alt armament greu, relatează Reuters.

După ce luni Marea Britanie a confirmat un nou pachet de ajutor militar destinat Ucrainei, inclusiv 14 tancuri Challenger 2, obuziere, muniţii, blindate, drone, rachete ghidate şi antiaeriene, ministrul Wallace a declarat joi în Estonia că acest ajutor va fi suplimentat cu încă 600 de rachete Brimstone.

„Pot spune că vom trimite alte 600 de rachete Brimstone în teatrul de operaţiuni, care vor fi incredibil de importante pentru a ajuta Ucraina să domine pe câmpul de luptă”, a declarat ministrul britanic al apărării.

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro