Yermak: Livrarea de armament către Ucraina reflectă încrederea în șansele sale de victorie
În ciuda ezitării Germaniei în ceea ce privește furnizarea de tancuri grele, țările occidentale își intensifică livrările de arme către Ucraina, arătând încredere în șansele de victorie ale Kievului, potrivit AFP.
Cei care susțin Ucraina avertizează de luni de zile că cel mai mare pericol pentru țară este ca „oboseala” să se instaleze în capitalele occidentale, la aproape un an de la invazia rusă: dacă interesul sau simpatia pentru țară scade, sau dacă inflația prețurilor la alimente și energie îi determină pe liderii occidentali să se concentreze mai mult pe problemele lor interne.
Acest lucru nu pare a fi cazul în acest moment. „Observăm că sprijinul și asistența sunt în creștere”, a declarat Andri Yermak, șeful administrației președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, joi, la Davos, unde o delegație ucraineană numeroasă a venit în această săptămână pentru a face lobby pentru mai mult ajutor.
El a subliniat că țările occidentale promit să ofere Kievului „tot ceea ce este necesar, nu doar pentru a exista, ci și pentru a învinge”. Acest lucru este important.
Preocupați de mult timp să nu provoace Moscova și armele sale nucleare, aliații Ucrainei au refuzat să furnizeze țării multe arme înainte de invazia Rusiei și au nevoie de timp pentru a decide asupra livrărilor de „arme ofensive”, cum ar fi tancurile.
Dar noi promisiuni de arme sunt așteptate vineri, după o reuniune a aproximativ 50 de aliați ai Ucrainei, convocată de Statele Unite la baza militară Ramstein din Germania.
„Atât timp cât este necesar”
Statele Unite, Marea Britanie, Suedia și Danemarca au anunțat deja, în mod individual, noi livrări substanțiale de arme către această țară, inclusiv blindate și rachete cu rază lungă de acțiune și de înaltă precizie.
La sfârșitul săptămânii trecute, Londra a promis deja Kievului tancurile sale grele Challenger, în timp ce Germania este supusă unor presiuni puternice pentru a permite exportul tancurilor sale Leopard de către țările care le au.
Cancelarul german Olaf Scholz a asigurat că țara sa va continua să ajute Ucraina „atât timp cât va fi necesar”.
„Cred că singurul mesaj pe care trebuie să îl transmitem este că vom sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar”, a insistat premierul finlandez Sanna Marin: „Un an, doi ani, cinci ani, zece ani, cincisprezece ani”.
Vicepremierul canadian Chrystia Freeland a declarat că este clar că „Ucraina va câștiga”, adăugând: „Să terminăm odată cu asta.
Potrivit New York Times, administrația Biden din Statele Unite devine „mai favorabilă față de ideea ca Ucraina să atace Crimeea”, un teritoriu anexat de Rusia în 2014 și pe care Washingtonul îl considera anterior o linie roșie care nu trebuie depășită.
___