Sari direct la conținut

Țările de Jos vor trimite Ucrainei lansatoare și rachete pentru sistemele Patriot

HotNews.ro
Sistemul Patriot, Foto: Dominika Zarzycka / ddp USA / Profimedia
Sistemul Patriot, Foto: Dominika Zarzycka / ddp USA / Profimedia

Țările de Jos vor trimite Ucrainei două lansatoare și rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, a anunțat vineri Ministerul Apărării al țării într-un comunicat, relatează AFP.

Este un „proiect de colaborare cu Statele Unite și Germania” care vizează „livrarea în comun a sistemelor de apărare aeriană Patriot către Ucraina”, precizează comunicatul.

Anunțul vine după ce prim-ministrul olandez Mark Rutte a anunțat planurile țării de a se alătura SUA și Germaniei pentru a trimite sistemul Patriot în Ucraina, într-o întâlnire cu președintele american Joe Biden marți.

Au fost luate măsuri pentru a accelera procesul în timpul întâlnirii Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei, care a avut loc vineri la Baza Aeriană Ramstein din Germania, potrivit comunicatului.

„Această cooperare este rezultatul apelului urgent al președintelui ucrainean Zelenski” care „dorește mijloace de apărare aeriană pentru ca țara sa să se poată apăra împotriva atacurilor continue cu rachete și drone asupra orașelor ucrainene”, potrivit aceleiași surse.

Olanda a anunțat, de asemenea, că va fi responsabilă de antrenarea soldaților ucraineni și de furnizarea a 100 de vehicule cu tunuri antiaeriene achiziționate din Cehia.

Statele Unite anunţaseră la sfârşitul lunii decembrie că vor furniza Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot, în timpul vizitei domnului Zelenski la Washington.

Berlinul s-a angajat, de asemenea, să furnizeze unul dintre aceste sisteme.

Țările de Jos au anunțat, de asemenea, că s-au alăturat unui „grup de țări, printre care și Germania”, care studiază posibilitățile de aprovizionare a Kievului cu tancuri grele, inclusiv de pregătirea soldaților.

Fiecare baterie Patriot este formată dintr-un sistem de lansare montat pe camion cu opt lansatoare care pot găzdui până la patru rachete interceptoare fiecare, un radar terestru, o stație de control și un generator.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro