Un fost ofițer FSB căutat pentru „atacul terorist” al sabotorilor ucraineni din regiunea rusă Briansk
Ilia Bogdanov, care a lucrat pentru FSB până în 2014, este bănuit că a participat la „atacul terorist” din regiunea Briansk, fiind inclus pe lista persoanelor căutate întocmită de oficialii de securitate din Rusia, scrie The Moscow Times.
Potrivit RIA Novosti, baza de date a Ministerului de Interne indică faptul că acesta este căutat „în temeiul unui articol din Codul penal”, fără a fi specificat un articol anume.
De asemenea, el treut și în registrul Rosfinmonitoring, pe lista „extremiştilor şi teroriştilor”.
Ilia Bogdanov este un fost ofițer FSB care în 2014 a trecut ilegal frontiera ruso-ucraineană și a devenit membru al Sectorului de Dreapta, un batalion al corpului de voluntari ucraineni, organizație considerată extremistă de către Rusia.
În 2015, a obținut cetățenia ucraineană și a deschis o afacere în Kiev. După ce a început invazia, Bogdanov s-a întors pe front să lupte alături de ucraineni.
Presa a relatat că Bogdanov a fost identificat într-o înregistrare video din regiunea Briansk, care a fost realizată de membri ai Corpului Voluntarilor Ruși, care a revendicat responsabilitatea pentru atac.
Ulterior, FSB a anunțat că a luat „măsuri de eliminare a infiltrărilor de la frontiera de stat”. Cu toate acestea, locuitorii din zonă au declarat că nu au văzut forțe speciale și că nu au reușit să dea de nimeni.
Rusia denunță un „alt atac terorist”
Autoritățile ruse au susținut joi că două sate din regiunea Briansk, care se află aproape de granița cu Ucraina, au fost atacate de „sabotori ucraineni”.
FSB a publicat prima înregistrare video din regiunea Briansk, la o zi după „atacul sabotorilor ucraineni” revendicat de autoritățile ruse. Presa independentă remarcă faptul că imaginile sunt editate.
Potrivit unor surse oficiale citate de TASS, doi civili au fost uciși și un băiat de 11 ani a fost rănit.
Mass-media ruseşti au mai vehiculat informaţii despre o presupusă luare de ostatici şi un schimb de focuri asupra unui autobuz şcolar, dar acestea au fost apoi retractate chiar de către oficiali din Rusia şi respinse de autorităţile ucrainene, care au remarcat că în zonă de câteva luni se practică învăţământul de la distanţă.
Joi, preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina de terorism după ce i-a fost raportat că s-ar duce lupte în regiunea Briansk (sud-vestul Rusiei), care se învecinează cu Ucraina. A fost „un alt atac terorist şi o altă crimă”, a afirmat preşedintele rus în timpul unei videoconferinţe, notează Agerpres.
El a spus că „sabotori ucraineni au pătruns în teritoriile de frontieră şi au deschis focul asupra civililor. Au văzut că era un vehicul civil, în care călătoreau civili, şi au deschis focul”.
Putin a fost informat de Ministerul Apărării şi de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) cu privire la evenimentele din Briansk.
Cine revendică atacul
Un grup numit Corpul voluntarilor ruşi (RDK), care se descrie ca o formaţiune de voluntari ruşi care face parte din forţele armate ucrainene, a revendicat, într-o înregistrare video postată pe internet, atacul produs joi în regiunea rusă Briansk, la graniţa cu Ucraina.
„Corpul voluntarilor ruşi au intrat pe teritoriul Federaţiei Ruse în 2 martie pentru a le arăta compatrioţilor lor că există speranţă, că poporul rus liber cu arma în mână poate lupta împotriva regimului” preşedintelui Vladimir Putin, a declarat grupul pe contul său de Telegram, conform publicaţiei Ukrainska Pravda şi agenţiei de presă Unian.
Gruparea susţine că nu trage în civili şi persoane neînarmate, după ce forţele de ordine ruse au raportat joi lupte cu un grup de sabotori ucraineni la Briansk.
„Acum este timpul ca cetăţenii obişnuiţi ai Rusiei să înţeleagă că nu sunt sclavi”, transmite grupul în mesajul de pe Telegram, îndemnându-i pe ruşi să se ridice la luptă împotriva regimului lui Putin.
RDK este o unitate de voluntari ruşi formată în august 2022 care luptă în forţele armate ale Ucrainei.
Ce spune Kievul
Evenimentele din regiunea Briansk reprezintă o confruntare internă între cetăţeni ruşi, a susţinut Andrii Iusov, purtător de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării, într-un comentariu pentru postul de televiziune local Suspilne.
„Federaţia Rusă este o entitate absolut instabilă, cu un număr colosal de conflicte interne: internaţionale, sociale, politice. Şi, într-adevăr, există astfel de lucruri care vorbesc despre confruntări în interiorul Federaţiei Ruse însăşi, între cetăţenii Federaţiei Ruse”, a afirmat responsabilul ucrainean, adăugând că declaraţia Corpului voluntarilor ruşi arată că poporul rus începe probabil să se trezească împotriva dictaturii sângeroase a lui Putin.
Preşedinţia ucraineană a denunţat joi ca pe o „provocare deliberată” a Moscovei informaţiile difuzate de autorităţile ruse privind infiltrarea unor „sabotori” ucraineni în regiunea frontalieră rusă, potrivit AFP și Agerpres.
„Povestea privind grupul de sabotaj ucrainean în Rusia este o provocare deliberată clasică. Rusia vrea să-şi înspăimânte populaţia pentru a-şi justifica” invazia din Ucraina, a postat pe Twitter Mihailo Podoliak, consilier al preşedinţiei.
El a sugerat că incidentul raportat de serviciile ruse de securitate şi de guvernatorul local în regiunea frontalieră Briansk ar putea fi legat de acţiunea „partizanilor” ruşi, care operează utilizând metode de gherilă.
„Mişcarea partizanilor în Rusia se întăreşte şi devine mai agresivă. Temeţi-vă de partizanii voştri…”, a mai afirmat Podoliak.
Anchetă în Rusia
Kremlinul a anunţat vineri că „atacul terorist” va constitui obiectul unei anchete şi vor fi luate măsuri pentru ca astfel de atacuri să nu se mai repete pe viitor, informează Reuters, AFP şi TASS.
„Bineînţeles că va exista o anchetă asupra atacului terorist de ieri (joi), vor fi luate măsuri pentru ca astfel de evenimente să nu se mai repete”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS. „Concluziile vor fi trase în urma anchetei”, a subliniat Peskov.
Peskov a amintit, de asemenea, că în regiunea Briansk „este în vigoare un regim special de zonă de frontieră”, dar că „sunt luate măsuri suplimentare”.
Urmărește ultimele evoluții din a 375-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.