VIDEO David vs. Goliat sau cum un tanc rusesc e scos din luptă de o dronă ieftină, improvizată de ucraineni
Luptele din Ucraina s-au dus pe toate fronturile în ultimul an, și pe cât de multe confruntări clasice au existat, pe atât de multe situații atipice și schimburi de foc cu arme improvizate au existat în război. Un astfel de moment a fost surprins recent pe front, în care o dronă improvizată de ucraineni să care grenade hărțuiește un tanc rusesc și, în cele din urmă, îl scoate din luptă.
Imaginile surprinse din drona ucraineană arată cum aceasta practic hărțuiește în mod repetat un tanc rusesc până când echipajul decide să-l abandoneze. La final, drona „aruncă” o grenadă prin trapa deschisă de la turelă, iar tancul e distrus din interior și efectiv scos din luptă.
Această luptă „inegală” între două tipuri de arme arată un contrast puternic între convențional și improvizat, cu diferențe semnificative de costuri. O dronă comercială și ieftină, improvizată de ucraineni să care și să „arunce” grenade scoate din luptă un tanc rusesc de milioane de dolari…
Donetsk Oblast, Ukrainian forces from the 72nd Mechanized Brigade harass a Russian T-80BV with drone-dropped munitions, eventually forcing the crew to abandon the tank, which is then destroyed with a drone-deployed F1 grenade through the driver’s hatch. pic.twitter.com/X7UVWf1wk8
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) March 8, 2023
Ucraina caută bombe cu dispersie din SUA pentru a le lansa din drone împotriva blindatelor
Ucraina ar fi cerut bombe cu dispersie Statelor Unite pentru le adapta pentru drone ca să-i permită să loveasca blindatele rușilor, potrivit a doi legislatori americani, citați de Reuters.
Munițiile cu dispersie, interzise de peste 120 de țări, eliberează în mod normal un număr mare de bombe mai mici, care pot ucide fără discriminare pe o suprafață mare, amenințând civilii.
Ucraina caută MK-20, o bombă cu dispersie în aer, pentru a ataca din drone, au declarat reprezentanții americani Jason Crow și Adam Smith, care fac parte din Comisia pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților. Aceasta se adaugă la obuzele cu dispersie de artilerie de 155 mm pe care Ucraina le-a solicitat deja, au spus ei.
MK-20 este transportat cu ajutorul unei drone. Acesta se deschide în plin zbor, eliberând peste 240 de submuniții asemănătoare unor săgeți, sau bombe.
VEZI ȘI:
Estul Bahmutului, sub controlul deplin al mercenarilor Wagner, susține Prigojin
Grupul de mercenari Wagner a preluat controlul deplin asupra estului orașului Bahmut, a declarat miercuri fondatorul grupării paramilitare Evgheni Prigojin, transmite Reuters.
Prigojin a mai spus și cu alte ocazii că mercenarii săi au avut succes, dar informațiile nu s-au confirmat.
Prigojin a estimat marţi că în oraşul Bahmut din estul Ucrainei asediat de trupele ruse luptă între 12.000 şi 20.000 de soldaţi ucraineni, care opun forţelor ruse o rezistenţă înverşunată, relatează EFE și Agerpres.
Zelenski avertizează: „drum deschis” prin estul Ucrainei dacă Rusia capturează Bahmut
Trupele ruseşti vor avea „drum deschis” pentru a cuceri oraşe cheie din estul Ucrainei, dacă vor prelua controlul asupra Bahmut, a avertizat preşedintele Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat CNN, în timp ce şi-a apărat decizia de a menţine forţele ucrainene în oraşul asediat.
„Acest lucru este tactic pentru noi”, a declarat Zelenski, insistând că şefii militari de la Kiev sunt uniţi în prelungirea apărării oraşului, după ce săptămâni de atacuri ruseşti l-au lăsat pe punctul de a cădea în mâinile trupelor Moscovei.
„Înţelegem că după Bahmut ar putea merge mai departe. Ar putea merge la Kramatorsk, ar putea merge la Sloviansk, ar fi un drum deschis pentru ruşi după Bahmut către alte oraşe din Ucraina, în direcţia Doneţk”, a declarat el într-un interviu pentru CNN.
„De aceea, băieţii noştri stau acolo”, a adăugat preşedintele ucrainean.