Sari direct la conținut

A început procesul „bancherilor lui Putin” / Acuzațiile aduse de procurorii elvețieni

HotNews.ro
Serghei Roldughin primit de Putin la Kremlin in 2016, Foto: Ivan Sekretarev / AFP / Profimedia Images
Serghei Roldughin primit de Putin la Kremlin in 2016, Foto: Ivan Sekretarev / AFP / Profimedia Images

Procurorii elvețieni vor argumenta miercuri la începerea procesului „bancherilor lui Putin” că un violoncelist apropiat de președintele Rusiei l-a ajutat pe acesta să transfere milioane de franci prin bănci din Elveția, relatează Reuters.

Procurorii afirmă că Serghei Roldughin, un prieten apropiat al liderului de la Kremlin, a depus milioane de franci în conturi deschise la bănci elvețiene între 2014 și 2016.

Cei 4 bancheri trimiși în judecată alături de el sunt acuzați că nu și-au respectat obligațiile de verificare în pofida îndoielilor „obiective” care ar fi trebuit să apară în legătură cu tranzacțiile.

Principalul cap de acuzare este că aceștia nu au încercat să stabilească identitatea beneficiarului fondurilor, potrivit rechizitoriului consultat de agenția Reuters.

Trei dintre bancheri sunt cetățeni ruși și al patrulea este un elvețian, toți lucrând la Zürich. Toți au respins acuzațiile care li se aduc.

Relația lui Serghei Rodulghin cu președintele rus

În acte, Rodulghin era deținătorul a două conturi separate deschise la Gazprombank Elveția în 2014, milioane de franci elvețieni trecând prin acestea. Acest lucru s-a întâmplat în pofida faptului că bărbatul – care este pe lista rușilor sancționați de Elveția, nu avea trecută în documentele depuse la bancă nicio activitate care să justifice astfel de sume.

La momentul respectiv violoncelistul a declarat pentru New York Times că în mod sigur nu este un om de afaceri și că nu deține milioane de franci. El se numără printre rușii care au fost sancționați de Occident, inclusiv Elveția, după invazia rusească în Ucraina din cauza legăturilor sale apropiate cu Kremlinul.

Cazul ilustrează cum persoane ca Rodulghin au fost folosite ca „paravane” pentru a ascunde identitatea reală a celor care dețineau banii, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii elvețieni.

„Este binecunoscut că președintele Putin are în mod oficial un venit de doar 100.000 de franci elvețieni și că nu este bogat, dar în realitate el deține active uriașe care sunt gestionate de persoane apropiate lui”, afirmă procurorii de la Zürich.

Putin a declarat în trecut că Rodulghin este un prieten al său, un muzician de geniu și un filantrop care a câștigat bani dintr-o participație minoră la o companie rusească.

Kremlinul a respins orice sugestie că banii lui Rodulghin ar avea vreo legătură cu președintele Rusiei și a pus aceste acuzații pe seama „putinofobiei”.

Violoncelistul descris drept „portofelul lui Putin”

„La momentul deschiderii conturilor a fost relatat în diferite articole că (…) Serghei Rodulghin este un prieten apropiat al președintelui rus Vladimir Putin și nașul fiicei sale”, mai notează rechizitoriul, adăugând că și alte semne de alarmă au fost ignorate de bancheri și că aceștia nu încercat să stabilească dacă bărbatul era într-adevăr proprietarul real al activelor.

În Elveția băncile sunt obligate să respingă sau pună capăt relațiilor de afaceri dacă există îndoieli cu privire la identitatea părții contractante. Ambele conturi deschise de acesta au fost închise în septembrie 2016.

Rodulghin a fost sancționat și de Statele Unite, Trezoreria de la Washington afirmând despre acesta că face parte din sistemul care gestionează averea lui Putin din străinătate.

Guvernul elvețian s-a referit la el drept „portofelul lui Putin” când l-a trecut pe lista sa de sancțiuni.

Procurorii au cerut 7 luni de închisoare cu suspendare pentru fiecare dintre bancherii puși sub acuzare.

Urmărește ultimele evoluții din a 378-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro