Sari direct la conținut

Justiția europeană a anulat sancțiunile impuse împotriva Violetei Prigojina, mama fondatorului grupării Wagner

HotNews.ro
Evgheni Prigojin, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Evgheni Prigojin, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Justiția Uniunii Europene a anulat miercuri sancțiunile impuse împotriva mamei lui Evgheni Prigojin, șeful grupării de mercenari Wagner, relatează Reuters.

Comisia Europeană o trecuse pe femeie pe lista de sancțiuni a blocului comunitar cu o zi înainte de declanșarea invaziei rusești în data de 24 februarie a anului trecut, argumentând că relațiile de afaceri ale acesteia cu fiul ei o fac complice la o agresiune a Moscovei.

„Curtea Generală anulează măsurile restrictive impuse doamnei Violeta Prigojina (…) în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, a anunțat miercuri a doua cea mai înaltă instanță din UE.

„Chiar dacă [Evgheni Prigojin] este responsabil pentru acțiuni care subminează integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, legătura dintre doamna Prigojina și fiul ei, stabilite în momentul adoptării măsurilor contestate, se bazează doar pe legătura lor de rudenie și prin urmare nu justifică includerea ei pe lista contestată”, a motivat instanța decizia.

Cum justificase UE impunerea de sancțiuni împotriva mamei șefului mercenarilor Wagner

Comisia Europeană a afirmat la momentul impunerii sancțiunilor că Prigojina jucase un rol în acțiunile fiului ei, care și-a asigurat contracte din partea ministerului rus al Apărării încă din 2014, după anexarea ilegală a Crimeii. Evgheni Prigojin a negat timp de 8 ani de zile vreo legătură cu Kremlinul sau mercenarii Wagner, recunoscând abia în toamna lui 2022 că a fondat gruparea paramilitară.

Avocații lui Prigojina au argumentat că UE nu a specificat motivele pentru includerea ei pe listă și că au sancționat-o doar pentru a pune presiune pe fiul ei.

„Nu poate fi dedus legitim din legăturile ei cu fiul său că ea ar fi putut contribui la compromiterea integrității teritoriale a Ucrainei”, mai afirmă Curtea Generală a UE.

Decizia poate fi atacată la Curtea Europeană de Justiție, cea mai înaltă instanță a Uniunii Europene, comisia condusă de Ursula von der Leyen afirmând deocamdată că analizează hotărârea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro