Kremlinul susține că va încheia războiul din Ucraina doar pe cale militară
Kremlinul susține că obiectivele pe care le-a trasat înainte de invadarea Ucrainei mai pot fi atinse acum doar prin mijloace militare, relatează TASS.
„Pentru noi, prioritatea absolută continuă să fie și va rămâne întotdeauna atingerea obiectivelor stabilite. Acum acestea pot fi atinse doar prin mijloace militare”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
El a afirmat de asemenea că Kremlinul nu vede încă premisele pentru „tranziția situației din Ucraina către un curs pașnic”.
Comentariile sale vin în contextul unor speculații privind posibilitatea unor noi negocieri de pace între Moscova și Kiev, după ce The Wall Street Journal a scris la sfârșitul lui februarie, citând surse diplomatice, că Germania, Franţa şi Marea Britanie, cei mai mari membri europeni ai NATO, vor să încurajeze Ucraina să înceapă discuţii de pace cu Rusia.
Planul ar urma să se afle pe ordinea de zi a summitului NATO care va avea loc în iulie la Vilnius şi la care Zelenski a spus că vrea să participe în persoană. Cele 3 țări europene ar dori să încurajeze Ucraina să reia negocierile cu Rusia prin oferirea unui pact care să formalizeze legăturile mai apropiate dintre Kiev și Alianța Nord-Atlantică.
Ucraina nu mai are încredere în promisiunile Moscovei
Într-un interviu acordat HotNews.ro la începutul lui martie, Mihailo Podoliak, unul dintre cei mai apropiați consilieri ai președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat însă că un eventual plan de securitate întocmit de Berlin, Paris și Londra nu există în prezent.
Acest plan nu există acum. Nu este și nu va exista. După un an de război, după ce zeci de mii de ucraineni au fost uciși, voi ne propuneți să ne punem în genunchi față de Rusia și să începem negocieri. Pentru că asta înseamnă acest plan. Sună foarte straniu: ei (n.r.- rușii) au venit aici, au ucis oamenii, au violat și voi ne spuneți că trebuie să începeți negocieri și să le cedați niște teritorii lor”, a declarat el.
„Este foarte straniu să credeți că politica este așa de simplă, se cedează un teritoriu și gata. Atunci am o întrebare: de ce credeți că Rusia se va opri aici? De ce nu credeți că Rusia va merge și mai departe. Naivitatea nu poate fi o parte a unei politici. În 2014, europenii ne-au spus să cedăm o parte din teritoriu și va veni pace. A venit pacea după aceasta?”, a mai afirmat acesta pentru HotNews.ro.
„Rusia a intrat pe teritoriul nostru, a lansat rachete, a făcut mai multe crime, violuri, în regiunea Kievului, în Zaporojie și alte regiuni. Au încălcat dreptul internațional. Numai acum procuratura noastră a început 70.000 de dosare de tot ce a făcut Rusia”, a subliniat Mihailo Podoliak.
Anterioarele negocieri de pace au căzut din cauza Rusiei
Alte discuții privind posibilitatea reluării negocierilor de pace au avut loc în luna decembrie, în preajma Crăciunului, însă acestea au eșuat după ce Kremlinul a transmis că orice eventual tratat de încheiere a ostilităților trebuie să recunoască anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate.
În perioada respectivă Moscova a declarat în mod repetat că și-ar dori pacea, cu condiția acceptării acestei revendicări.
Negocierile de pace ce au avut loc în luna martie a anului trecut în Belarus și apoi Turcia au eșuat după ce Moscova a refuzat una dintre cerințele capitale ale Kievului, aceea de încetare a focului și retragere a trupelor ruse de pe teritoriul țării.
La momentul respectiv Ucraina a fost de acord să accepte statul de țară neutră și să renunțe la dorința de a intra în NATO, în pofida avertismentelor repetate ale Statelor Unite că Rusia nu își dorește cu adevărat încheierea ostilităților.
Negocierile au fost întrerupte după descoperirea masacrelor comise de armata rusă la Bucea, Irpin și alte localități din Ucraina.
Urmărește ultimele evoluții din a 383-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.