Sari direct la conținut

Ucraina ar putea primi în câteva săptămâni avioane de luptă MiG-29, spune Polonia

HotNews.ro
MiG-29, Foto: Andreas Franke / DPA / Profimedia
MiG-29, Foto: Andreas Franke / DPA / Profimedia

Polonia ar putea oferi Ucrainei avioane de luptă MiG-29 în următoarele patru sau șase săptămâni, a declarat marți premierul Mateusz Morawiecki, sugerând că aliații Kievului se apropie de un acord cu privire la următorul pas în sprijinul lor militar pentru țara invadată de Rusia în februarie 2022, relatează Reuters.

Polonia a declarat că ar fi pregătită să trimită în Ucraina avioane MiG-29 proiectate de sovietici, ca parte a unei coaliții de țări. Cu toate acestea, având în vedere că aliații Kievului adoptă o abordare prudentă în ceea ce privește transferul avioanelor de luptă, nu a fost clar cât de mult ar putea dura un astfel de proces.

„Asta s-ar putea întâmpla în următoarele 4-6 săptămâni”, a spus Morawiecki într-o conferință de presă, când a fost întrebat cât va dura până când Varșovia va furniza avioanele de luptă.

Joia trecută, ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, a declarat că omologul său polonez i-a spus la o reuniune a Uniunii Europene din ziua precedentă că Varșovia ar fi de acord cu un proces comun de a preda acest model de avioane Kievului.

„Cred că este momentul să luăm o decizie. Oamenii mor în Ucraina, îi putem ajuta cu adevărat, nu este loc pentru politicianisme slovace”, a scris Jaroslav Nad într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, cu referire la o escadrilă de 11 avioane MiG-29 retrase din serviciul activ vara trecută.

Întrebat joi câte avioane MiG-29 ar putea furniza Varșovia, șeful biroului președintelui, Pawel Szrot, a spus că „cu siguranță nu” vor fi chiar 14.

Polonia a vrut să trimită Ucrainei avioane de luptă de la începutul războiului, dar SUA s-au opus

Polonia a anunțat încă din data de 8 martie a anului trecut, la nici două săptămâni după declanșarea invaziei rusești, că doresc să își trimită imediat și gratuit toate avioanele MiG-29 Ucrainei. Guvernul de la Varșovia a propus atunci ca avioanele sale să fie transferate la baza americană Ramstein din Germania și predate Kievului prin intermedierea Statelor Unite.

Washingtonul a respins însă acest plan, Pentagonul catalogându-l drept „neviabil”.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, invoca la momentul respectiv „complexitatea” logistică a unei astfel de operațiuni, afirmând de asemenea că „pur și simplu nu ne este clar că există o justificare de fond pentru aceasta”.

Apoi, la începutul lunii iulie, premierul slovac Eduard Heger a invocat la rândul său posibilitatea trimiterii unor avioane de luptă MiG-29 Ucrainei.

Polonia a obținut tancuri pentru Ucraina, va obține acum și avioane?

În ultimele luni discuțiile s-au învârtit în schimb în jurul posibilității de a trimite avioane de luptă occidentale Ucrainei. Oficiali care au vorbit cu jurnaliștii de la Politico sub condiția anonimității afirmă că trimiterea unor avioane militare Ucrainei este susținută puternic de către statele baltice care sunt extrem de îngrijorate de agresiunea rusească declanșată de Vladimir Putin anul trecut. Cu toate acestea, Statele Unite și-a exprimat opoziția fermă față de idee, iar președintele american Joe Biden a răspuns cu un „NU” categoric la o întrebare privind trimiterea de avioane F-16.

Deocamdată nu este clar dacă administrația de la Washington și-ar fi schimbat poziția față de transferarea către Kiev a unor avioane de fabricație sovietică moștenite de țările din fostul bloc comunist.

Cu toate acestea, amintim că guvernul polonez a fost cel care a pus presiuni puternice asupra Germaniei privind trimiterea de tancuri Leopard 2 Ucrainei, Varșovia anunțând în data de 11 ianuarie că intenționează să facă acest lucru.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat ulterior că, deși guvernul său a depus o cerere oficială la Berlin pentru a obține aprobarea pentru transfer, după cum stipulează regulamentele NATO privind re-exporturile de armament, un aviz negativ al Germaniei va fi ignorat.

La doar două zile după aceste comentarii ale lui Morawiecki, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat că Berlinul a aprobat cererea Poloniei, va autoriza toate solicitările similare, și că va transfera la rândul său o companie de 14 tancuri Leopard 2 Ucrainei.

La scurt timp după anunțul făcut de cancelarul Scholz pe 25 februarie, președintele american Joe Biden a anunțat la rândul său că Statele Unite vor trimite 31 de tancuri Abrams Ucrainei.

Presa americană a scris ulterior, citând surse familiare cu discuțiile, că Germania a fost de acord să trimită tancuri Leopard 2 Ucrainei doar dacă și Statele Unite vor fi de acord să trimită vehicule de luptă grele de fabricație americană pentru a nu atrage pe cont propriu furia Moscovei.

Astfel, întrebarea acum este dacă hotărârea Poloniei de a trimite avioane Ucrainei va avea acelasi efect ca în cazul tancurilor.

În acest sens, există și răspunsurile nehotărâte ale unor țări europene puternice precum Franța și Marea Britanie, dar care nu exclud total varianta trimiterii de avioane de luptă.

Luna trecută, premierul Rishi Sunak spunea că Marea Britanie este pregătită să sprijine orice țară care este dispusă să trimită avioane de luptă în Ucraina imediat.

Urmărește ultimele evoluții din a 384-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro