Peter Szijjarto: Ungaria nu doreşte să trimită muniţie Ucrainei. Alte țări să procedeze cum vor, noi vrem pace
Ungaria nu doreşte să trimită muniţie Ucrainei, deşi nu va opri alte state ale UE să procedeze astfel, a declarat luni ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, adăugând că Ungaria s-a abţinut în mod constructiv în această privinţă, relatează agenția ungară MTI.
„Ungaria nu livrează arme (…), noi vrem pace”, a declarat Szijjarto într-o conferinţă de presă în cursul unei reuniuni în care Uniunea Europeană a aprobat alocarea a 2 miliarde de euro pentru achiziţionarea şi livrarea de muniţii de artilerie Ucrainei, scrie agenția MTI, citată de Agerpres.
„De aceea noi nu participăm… Nu livrăm muniţie Ucrainei, nici nu-i împiedicăm pe alţii să facă ce vor”, a conchis el.
Contribuţia Ungariei la Instrumentul European pentru Pace este de 1%, sau circa 10 milioane de euro, meniţi unor scopuri ca stabilitatea în Balcanii de Vest şi reducerea presiunii migraţiei, conform unui comunicat al MAE ungar.
Peter Szijjarto a mai spus că Ungaria nu va lua parte la procurarea muniţiei sau livrarea ei către Ucraina.
El a menţionat că Bruxellesul continuă să încurajeze „o atmosferă de război” şi că ţările care promovează pacea sunt tot mai presate să se alinieze acestei abordări, subliniind însă că singura cale de a salva vieţi este o reglementare diplomatică.
„Indiferent de presiunea exercitată asupra noastră… noi continuăm să reprezentăm cauza păcii”, a insistat Szijjarto.
Peter Szijjarto: „Aderarea Ucrainei la UE va depinde de respectarea drepturilor minorităţii maghiare”
Acesta a mai notat, referindu-se la „privarea de drepturi a minorităţii maghiare din Ucraina”, că i-a cerut şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell, ca atunci când se va discuta despre posibila aderare a Ucrainei să arate clar Kievului că respectarea drepturilor naţionale este una din valorile europene fundamentale şi că trebuie respectate drepturile comunităţii naţionale maghiare.
Szijjarto a afirmat că este „inacceptabil” că 99 de şcoli primare şi secundare maghiare din Transcarpatia se află sub spectrul închiderii, de la 1 septembrie, în timp ce 1.300 de şcoli şi grădiniţe din Ungaria au primit copii refugiaţi ucraineni.
Perspectivele Ucrainei de aderare la UE vor depinde în mare măsură de respectarea de către Ucraina a drepturilor minorităţii naţionale maghiare şi de restabilirea drepturilor de care se bucura aceasta înainte de 2015, a spus ministrul de externe ungar.
___