Sari direct la conținut

Tancurile britanice primite de Ucraina vin cu o muniție specială: Obuze perforante din uraniu sărăcit

HotNews.ro
Tancul britanic Challenger 2, Foto: Martin Hibberd / Alamy / Alamy / Profimedia
Tancul britanic Challenger 2, Foto: Martin Hibberd / Alamy / Alamy / Profimedia

Regatul Unit va trimite Ucrainei obuze perforante cu uraniu sărăcit, pentru a fi folosite de escadronul de tancuri moderne donat de armata britanică, scrie declassifieduk.org.

„În plus față de donarea unui escadron de tancuri de luptă principale Challenger 2 Ucrainei, vom furniza muniție, inclusiv obuze de perforare a blindajului care conțin uraniu sărăcit”, a dezvăluit Baroneasa Annabel Goldie, secretar de stat în Ministerul britanic al Apărării”

„Astfel de proiectile sunt foarte eficiente în distrugerea tancurilor și vehiculelor blindate moderne”, a adăugat ea într-un răspuns scris la o interpelare parlamentară privind obuzele cu uraniu sărăcit.

În ianuarie, un oficial al Administrației Biden nu a vrut să spună dacă blindatele de luptă Bradley livrate Kievului vor fi dotate și cu muniție perforantă de 25 de mm cu uraniu sărăcit, potrivit The Intercept.

Un jurnalist a subliniat că aceste muniții ajută un Bradley să fie un „ucigașul de tancuri”, așa cum au spus oficialii Pentagonului”, însă un oficial american a refuzat să răspundă dacă vor fi dotate cu muniții din uraniu sărăcit, spunând că „nu am de gând să intru în detalii tehnice”.

De precizat și că varianta modernă a tancului Abrams M1A2 pe care Ucraina îl va primi de la Statele Unite are o armură compozită întărită cu uraniu sărăcit.

Uraniul sărăcit este un metal foarte dens, iar cu cât un proiectil este mai dens, cu atât impactul este mai puternic pentru o dimensiune dată. Acest metal este aproape de două ori mai dens decât plumbul, ceea ce îl face foarte potrivit pentru o utilizare militară.

Uraniul este „piroforic”: în punctul de impact, arde și se transformă în vapori, astfel încât proiectilul rămâne ascuțit. Atunci când străpunge blindajul, proiectilul arzând transformă interiorul unui vehicul într-un infern de gaze și flăcări, potrivit The Guardian.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro