Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 395: Putin anunță că Rusia mută arme nucleare în Belarus / Zelenski spune că nu a primit nicio propunere de mediere de la Xi Jinping / Punct de livrare a ajutoarelor din Herson, bombardat de ruși

HotNews.ro
Soldat ucrainean pe frontul din Bahmut, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia
Soldat ucrainean pe frontul din Bahmut, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia

Forțele rusești au atacat sectoare nordice și sudice ale frontului din regiunea Donbas, în estul Ucrainei, chiar dacă Kievul a afirmat că ofensiva Moscovei a pierdut din forță în apropierea orașului Bahmut.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 395, LIVETEXT:

08:37Noul articol LIVE, cu evenimentele de duminică, este aici

23:20Volodimir Zelenski, în mesajul său de sâmbătă seară: „Rusia trebuie să piardă pe câmpul de luptă, în economie, în relaţiile internaţionale şi în încercările sale de a înlocui adevărul istoric cu nişte mituri imperiale”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat în discursul său de sâmbătă că Rusia nu reuşeşte să „înrobească spiritual” poporul ucrainean şi că Ucraina face tot posibilul „pentru ca revanşismul rus să piardă în fiecare element al agresiunii sale”.

22:30Un nou pachet de sancțiuni UE împotriva Moscovei va fi adoptat în următoarele două luni, a declarat sâmbătă premierul polonez Mateusz Morawiecki, potrivit Kyiv Independent.

21:50 Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării de la Kiev, i-a îndemnat pe ucraineni, într-o postare pe Facebook, să nu mai discute în mod deschis detaliile contraofensivei ce ar urma să fie lansată de armata ucraineană.

„În transmisiunile live, nu mai puneți întrebări experților [în genul] „Cum decurge contraofensiva?”, nu scrieți bloguri sau postări pe această temă și nu discutați deloc public planurile militare ale armatei noastre. Avem un singur plan strategic – să eliberăm toate teritoriile noastre. Iar în ceea ce privește detaliile – acesta este pur și simplu un secret militar”, a scris Hanna Maliar.

Ea a adăugat că detaliile sunt dezvăluite doar de trei oficiali – menționțând comandantul suprem al Armatei (președintele), ministrul Apărării și comandantul-şef al forţelor armate – și „doar atunci când există o sarcină militară care impune acest lucru”. „Pentru că informația este de asemenea o armă și luptăm și noi cu ea”, a subliniat Maliar.

Putin anunță că Rusia va amplasa arme nucleare în Belarus

21:05 Șeful AIEA anunţă că se va deplasa din nou, săptămâna viitoare, la centrala nucleară Zaporojie

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a anunţat sâmbătă că se va deplasa săptămâna viitoare, pentru a doua oară după invazia rusă, la centrala nucleară Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, pentru a „evalua în mod direct situaţia în materie de siguranţă şi de securitate nucleare”.

20:30 Compania petrolieră rusă Gazprom a redus cu 15% exportul de gaze către UE prin Ucraina, relatează Kyiv Independent.

Vineri, Gazprom a înregistrat un flux de gaze de 42,5 milioane de metri cubi. Iar o zi mai târziu, sâmbptp, volumul a scăzut la 36,2 milioane de metri cubi.

20:00 Vladimir Putin anunță că Moscova are o înțelegere cu Belarus pentru a amplasa arme nucleare acolo

„Am convenit cu Lukaşenko că vom amplasa arme nucleare tactice în Belarus, fără a încălca regimul de neproliferare”, a declarat Putin, citat de agenția rusă Tass.

Punct de livrare a ajutoarelor din Herson, bombardat de ruși

19:48 Trupele ruse au tras sâmbătă asupra unui punct de livrare a ajutoarelor umanitare din orașul Herson, rănind doi civili, conform șeful administrației militare regionale, Oleksandr Prokudin, citat de The Guardian.

„Ocupanții ruși continuă să bombardeze locurile în care civilii sunt aprovizionați cu ajutoare. Aseară, armata rusă a atacat un punct din Kostiantynivka din regiunea Donețk. Ținta de astăzi pentru artileria rusă este un punct de livrare a ajutoarelor umanitare din Herson”, a spus oficialul ucrainean.

Conform acestuia, au fost rănite două persoane – o femeie de 41 de ani și un bărbat de 25 de ani.

18:52 Volodimir Zelenski a vorbit într-un interviu acordat ziarului nipon Japan News despre faptul că nu a primit nicio propunere din partea liderului chinez Xi Jinping de a negocia o pace între Ucraina și Rusia.

Zelenski și-a exprimat totodată scepticismul cu privire la planul în 12 puncte al Chinei privind „soluţionarea politică a crizei ucrainene”. Despre acest plan chinez, care propune o încetare a focului și negocieri de pace, Zelenski spune că trebuie să prevadă în primul rând o „respectare a suveranității și integrității teritoriale”.

18:20 Imagini recente – filmate vineri – de militarii ucraineni în oraşul Bahmut, epicentrul luptelor contra forţelor ruse pe frontul din estul țării.

17:50Cel puțin 16 civili au fost ucişi, iar alţi 59 au fost răniţi în bombardamente ruseşti care au vizat opt regiuni în Ucraina, anunţă sâmbătă armata ucraineană.

17:30Oman s-a oferit să înființeze un centru de cereale în țara din Golf pentru aprovizionarea constantă cu cereale ucrainene către statele din Cornul Africii, a declarat sâmbătă Maksym Subkh, reprezentantul special al Ucrainei pentru Orientul Mijlociu și Africa, conform The Kyiv Independent.

El a spus într-un interviu pentru Ukrinform că „Ucraina poate fi absolut sigură de aprovizionarea regulată cu cereale în Cornul Africii”, zonă care cuprinde Etiopia, Eritreea, Somalia și Djibouti.

Zelenski: Ucraina nu poate demara încă o contraofensivă din cauza deficitului de armament

16:52Forțele ucrainene au stabilizat situația la Bahmut, spune șeful forțelor armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, scrie The Guardian, citând Associated Press.

„Direcția Bahmut este cea mai dificilă. Datorită eforturilor titanice ale forțelor de apărare, situația este stabilizată”, a declarat generalul Valeri Zalujnîi.

16:40 Kremlinul anunță ce au discutat Putin şi Erdogan sâmbătă la telefon

16:05Copii răpiţi de Rusia s-au întors în Ucraina: „Mamă, nu vreau să-ţi povestesc, nu vei mai dormi noaptea”

Un grup de 17 copii a revenit săptămâna aceasta în Ucraina, cu ajutorul unui ONG, din deportarea din Rusia sau din teritorii ucrainene ocupate. Ei au povestit cum au fost tratați acolo.

15:49 Zelenski: Ucraina nu poate demara încă o contraofensivă din cauza deficitului de armament.

Ucraina nu poate începe următoarea contraofensivă din cauza lipsei de armament, inclusiv de echipamente grele și avioane de luptă, a declarat președintele ucrainean pentru ziarul japonez Yomiuri Shimbun.

15:36 Un comandant polonez al unei unități a Legiunii Internaționale a Ucrainei a murit în luptele contra agresiunii ruse.

„Astăzi, un alt soldat al Ucrainei – un cetățean polonez – a fost ucis, iar doi răniți în urmă cu câteva zile sunt încă în stare gravă”, potrivit lui Michal Dworczyk, șeful biroului premierului polonez. (Kyiv Independent)

Mii dintre infractorii recrutați de Wagner au fost grațiați

15:28Dmitri Medvedev cere Parlamentului să interzică „agenților străini” să mai câștige bani în Rusia

15:08 Prigojin spune că s-a ținut de cuvânt: Câți infractori recrutați de Wagner au fost grațiați după ce și-au încheiat contractul

14:41Cât de tare poate să o dea în bară un spion rus? Ce informații greșite a raportat la Moscova „brazilianul” Cerkasov

14:03 Zelenski a declarat pentru Japan News că nu a primit de la China nicio propunere de mediere între Ucraina și Rusia.

Președintele ucrainean a spus că a dat „mesaje directe” prin canalele diplomatice că vrea să vorbească cu liderul chinez Xi Jinping, dar nu a primit niciun răspuns:

„Nu am primit o propunere din partea Chinei de a media. Nu am primit o propunere de întâlnire”.

Erdogan a vorbit la telefon cu Putin

13:46 Tayyip Erdogan a vorbit la telefon cu Vladimir Putin și i-a mulțumit acestuia pentru „atitudinea pozitivă” în ceea ce privește prelungirea acordului privind grânarele din Marea Neagră, a anunțat sâmbătă președinția turcă.

Potrivit sursei citate, ei au discutat despre măsurile de îmbunătățire a relațiilor dintre Turcia și Rusia și despre evenimentele privind războiul din Ucraina, iar Erdogan a exprimat importanța încheierii conflictului prin negocieri cât mai curând posibil. (Reuters)

13:39Polonia ia în serios fabricarea de muniție: Dezamet își va mări de câteva ori producția

13:11Ministrul de Externe din Noua Zeelandă, Nanaia Mahuta, și-a exprimat îngrijorarea privind posibilitatea ca China să livreze ajutor letal pentru a sprijini Rusia în războiul său împotriva Ucrainei, în timpul unei întâlniri cu omologul său chinez, scrie The Guardian, citând AP. Mahuta a reiterat că Guvernul său condamnă „invazia ilegală” a Moscovei.

Începând de miercuri, Mahuta s-a aflat într-o vizită de patru zile în China, prima făcută de un ministru de externe neozeelandez la Beijing din 2018. Vizita a fost făcută în contextul în care președintele Chinei tocmai a vizitat Moscova pentru a-i oferi lui Vladimir Putin un impuls diplomatic, după ce Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pe numele său.

Noul bilanț al pierderilor suferite de armata rusă

13:04 Șeful Statului Major al armatei ucrainene a declarat că trupele sale au reușit să „stabilizeze” situația din jurul Bahmutului, epicentrul a opt luni de lupte împotriva forțelor rusești în estul Ucrainei.

Situația „cea mai dificilă” de pe linia frontului este „în jurul Bahmut”, a declarat Valeri Zalujnîi într-o convorbire telefonică cu șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie, amiralul Sir Tony Radakin.

„Datorită eforturilor extraordinare ale forțelor de apărare, reușim să stabilizăm situația”, a scris Zalujnîi pe Facebook. (AFP)

12:19 Primarul din Kramatorsk a publicat imagini cu o clădire lovită azi-noapte de o rachetă rusească. NImeni nu a fost ucis sau rănit în acest atac rusesc.

12:08 Corespondentul The Guardian în Ucraina, Dan Sabbagh, subliniază că, deși se vorbește tot mai mult despre contraofensiva ucraineană, aceasta va fi una foarte dificil de pus în practică:

„Realitatea este că, așa cum a demonstrat războiul care durează de mai bine de un an, atacurile reușite sunt dificil de realizat. Apărarea îndelungată a orașului Bahmut arată cât de greu este să capturezi chiar și un oraș mic, iar Rusia a avut suficient timp să își construiască fortificații.

Pentru ca Ucraina să reușească, va dori să combine surpriza, așa cum a făcut-o cu contraofensiva din septembrie de la Harkov, cu o forță copleșitoare. Comandanții ucraineni ar putea considera că o au deja, dar ar putea fi, de asemenea, prudent să se întărească în continuare și să aștepte.”

11:40 Noua estimare ucraineană privind pierderile rusești din ultima zi: 720 de soldați, 6 tancuri, 11 alte brlindate, 7 piese de artilerie, 9 lansatoare multiple de rachete, 1 elicopter, 6 drone, 19 diferite vehicule și 2 echipamente speciale:

Rușii sunt tot mai speriați de viitoarea contraofensivă ucraineană

11:01„O spaimă profundă”: Cum se răspândește în rândul rușilor frica de contraofensiva ucraineană

10:11 Poliția rusă a plasat un fost autor de discursuri al președintelui Vladimir Putin pe o listă de suspecți urmăriți penal.

Abbas Galyiamov a scris discursuri pentru Putin în mandatul de premier al acestuia din perioada 2008-2012. Ulterior, Galliamov a devenit un consultant și analist politic vocal, citat în mod frecvent de presa rusă și străină. El a locuit în străinătate în ultimii ani.

Vineri, agențiile de presă rusești și un jurnalist AP l-au descoperit pe Galliamov în baza de date a ministerului de intern, unde se spune că este căutat „în legătură cu un articol din codul penal”, fără alte precizări. (The Guardian)

09:43 Câțiva importanți bloggeri ruși au criticat comandamentul militar rus pentru că a continuat să-și distrugă forțele din sectorul Vuhledar cu atacuri frontale ineficiente de tip „val uman”, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Bloggerii acuză că actualele tactici din Vuhledar, care includ un atac frontal inițial urmat de asalturi împotriva flancurilor fortificate ucrainene, au ca rezultat pierderi rusești mari, care nu duc la avansuri din cauza terenului dificil, a lipsei de putere de luptă și a neputinței de a surprinde forțele ucrainene.

Brigada 155-a de infanterie navală rusă a fost distrusă și reconstituită de până la opt ori de la începutul războiului, în mare parte din cauza pierderilor suferite în timpul efortului prelungit împotriva Vuhledar.

09:26Lupta pentru Bahmut: Rușii au intrat în impas și își mută atenția spre Avdiivka și Kremina, dar n-au mari șanse nici acolo

Un apropiat al lui Putin vrea interzicerea CPI în Rusia

08:57Președintele parlamentului rus a propus sâmbătă interzicerea activităților Curții Penale Internaționale (CPI), după ce aceasta a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin.

Viaceslav Volodin, un apropiat al lui Putin, a declarat că legislația rusă ar trebui să fie modificată pentru a interzice orice activitate a CPI în Rusia și pentru a pedepsi pe oricine a oferit „asistență și sprijin” CPI.

„Este necesar să se elaboreze amendamente la legislație care să interzică orice activitate a CPI pe teritoriul țării noastre”, a scris Volodin pe Telegram. (Reuters)

07:46Spionul rus care a încercat să se infiltreze în CPI, inculpat în SUA

00:59 Joe Biden a declarat vineri, de la Ottawa, că Beijingul „nu a livrat” arme Rusiei în acest stadiu, în pofida îngrijorărilor occidentale.

00:18 Senatorii americani îi cer lui Biden să împărtășeacă „dovezile avute” Curții Penale Internaționale

Scurtă recapitulare a știrilor recente:

  • Aproximativ 10.000 de civili ucraineni, mulți dintre ei în vârstă și cu dizabilități, se zbat pentru a supraviețui în condiții îngrozitoare în orașul asediat Bahmut și în jurul acestuia, a declarat Comitetul Internațional al Crucii Roșii.
  • Loviturile cu rachete și bombardamentele rusești au ucis cel puțin șapte civili, inclusiv cel puțin trei femei într-un refugiu civil, în nordul și estul Ucrainei, au anunțat oficiali regionali.
  • Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele sale au distrus un hangar care adăpostea drone aparținând forțelor armate ucrainene în regiunea Odesa.
  • Rusia dorește să creeze zone tampon demilitarizate în interiorul Ucrainei în jurul regiunilor pe care le-a anexat, a declarat vineri un aliat al președintelui Vladimir Putin, afirmând că ar putea fi necesar să avanseze mai departe în Ucraina dacă astfel de zone nu pot fi înființate.
  • Ministerul de Externe al Estoniei a anunțat vineri că a decis să expulzeze un diplomat rus care lucrează la ambasada Moscovei din Tallinn pentru că „a provocat diviziuni în societatea estoniană”.
  • Clasa de mijloc din Rusia va scădea în următorii ani, în timp ce inegalitatea socială va crește, a sugerat un studiu economic realizat de experți ruși, în condițiile în care sancțiunile occidentale și potențialul limitat de creștere distrug perspectivele de dezvoltare.
  • Președintele american Joe Biden, care a apărut la Ottawa împreună cu premierul canadian Justin Trudeau, a declarat că va continua să exercite presiuni asupra președintelui rus Vladimir Putin și să ajute Ucraina.
  • Comandanții forțelor aeriene din Suedia, Norvegia, Finlanda și Danemarca au anunțat vineri că au semnat o scrisoare de intenție pentru a crea o apărare aeriană nordică unificată, menită să contracareze amenințarea rusă.
  • UE vrea să dea prioritate unor active ruseşti de sute de miliarde de euro, în cadrul unui proiect fără precedent de confiscare, a explicat vineri coordonatorul operaţiunii, înaltul funcţionar suedez Anders Ahnlid.
  • Potrivit OVD-Info, cel puțin 482 de persoane au fost acuzate în temeiul noilor legi stricte ale Rusiei privind cenzura pe timp de război. Aproximativ 136 au fost trimise la închisoare.
  • Xi Jinping, care a întreprins săptămâna aceasta o vizită extrem de mediatizată la Moscova, ar trebui să discute şi cu Zelenski, a declarat cancelarul federal german Olaf Scholz.
  • Ursula von der Leyen și Emmanuel Macron vor călători împreună în China, la începutul lui aprilie. „Trebuie încercat la maximum să angajăm Beijingul de partea noastră”.
  • Diana Șoșoacă a catalogat statul ucrainean drept „unul abuziv și fascist”. Reacția acesteia vine în contextul în care Kievul a anunțat că va iniţia sancţiuni împotriva senatoarei pe care o consideră „o amenințare la adresa securității naționale”.
  • Elvira Vikhareva, una dintre puținele voci de opoziție ale politicii ruse ce a rămas în țară, a fost otrăvită cu săruri de metale grele.
  • Pe rețelele de socializare a izbucnit un val de ironii după ce Rusia a publicat imagini cu cei doi piloți responsabili de incidentul care a dus la doborârea unei drone americane MQ-9 Reaper.
  • Retailerul francez de bricolaj Leroy Merlin, care are 45.000 de angajați în Rusia, intenționează să cedeze operațiunile sale din această țară conducerii locale a filialei.
  • Marina Tauber, vicepreședintele partidului pro-rus al oligarhului moldovean Ilan Șor, a acuzat vineri autoritățile din Republica Moldova și România că plănuiesc o „provocație” militară la frontiera cu Transnistria de Paște.
  • Memoria scurtă a rușilor: De la Kremlin vin numai reacții furioase pe tema obuzelor cu uraniu sărăcit, dar acum câțiva ani ziceau cu totul altceva.
  • Danemarca a invitat Gazprom să participe la recuperarea din Marea Baltică a obiectului calificat drept suspect de Vladimir Putin.
  • Banca Centrală Europeană face presiuni asupra austriecilor de la Raiffeisen Bank International pentru a renunța la afacerile sale extrem de profitabile din Rusia.

–––––-

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro