Prima reacție a Rusiei după ce NATO a anunțat că Finlanda va fi primită în alianță marți
Alexandr Grușko, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, a oferit luni prima reacție a Moscovei față de anunțul făcut de NATO că Finlanda va fi primită în Alianța Nord-Atlantică peste o zi, relatează Reuters.
Oficialul rus a declarat luni după-amiaza că Rusia își va întări capacitatea militară în regiunile sale de vest și nord-vest ca răspuns la intrarea țării nordice în NATO.
„O parte din măsuri au fost deja anunțate. Ne vom consolida potențialul militar în direcția vest și nord-vest. În cazul în care forțele și echipamentele altor țări ale NATO vor fi staționate în Finlanda, vom lua măsuri suplimentare pentru a asigura în mod fiabil securitatea militară a Rusiei”, a declarat adjunctul lui Serghei Lavrov.
Comentariile sale au venit la scurt timp după ce Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a anunțat că Finlanda va fi primită oficial peste o zi în alianță.
„Această mutare va oferi mai multă siguranță Finlandei, iar Suedia va fi mai în siguranță ca urmare a mutării Finlandei”, a declarat șeful NATO luni.
Anunțul făcut de Stoltenberg a venit după ce acesta a afirmat vinerea trecută că Finlanda va fi primită în NATO în decurs de câteva zile.
„Toţi cei 30 de aliaţi din NATO au ratificat protocolul de aderare. Aştept cu nerăbdare arborarea drapelului Finlandei la sediul NATO în zilele următoare”, a scris Stoltenberg pe Twitter vineri, după ce parlamentul Turciei a ratificat aderarea țării nordice la alianță.
Finlanda va fi primită oficial în NATO în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Externe ai alianței ce va avea loc între 4 și 5 aprilie la Bruxelles.
Ce a spus Vladimir Putin despre aderarea Finlandei și a Suediei la NATO
Finlanda a solicitat oficial începerea discuțiilor de aderare la Alianța Nord-Atlantică în data de 15 mai a anului trecut, ca reacție a invaziei rusești în Ucraina. Suedia a depus cererea de aderare la o zi după vecina sa nordică.
Vorbind despre renunțarea celor două state nordice la neutralitatea lor istorică, președintele rus Vladimir Putin a declarat la sfârșitul lunii iunie că Rusia va răspunde cu aceeași monedă dacă NATO va amplasa infrastructuri militare în Finlanda și Suedia, după ce acestea se alătură alianței militare.
Cu toate acestea, Putin a spus că nu este „nicio problemă” pentru Rusia, dacă Finlanda și Suedia aderă la NATO.
„Nu avem probleme cu Suedia și Finlanda, așa cum avem cu Ucraina”, a spus Putin la o conferință de presă pe care a susținut-o la Așgabat în timpul unei vizite oficiale în Turkmenistan.
„Dacă Finlanda și Suedia vor, lăsați-le să se alăture. Este treaba lor, se pot alătura oriunde doresc”, a adăugat el.
Anterior, pe 14 mai, Putin i-a transmis președintelui finlandez Sauli Niinisto că ar fi o „greșeală” ca Helsinki să abandoneze statutul de neutralitate și să adere la NATO.
Putin a mai spus că nu există niciun fel de amenințare la adresa securității Finlandei, adăugând că o eventuală schimbare a politicii sale externe ar putea avea un impact negativ asupra relațiilor bilaterale.
Atât Finlanda și Suedia au semnat protocoalele de aderare la NATO în data de 5 iulie a anului trecut.
Însă aderarea Suediei este blocată de opoziția Turciei, care acuză guvernul de la Stockholm că nu depune suficiente eforturi pentru a extrăda activiștii kurzi pe care îi acuză de terorism, și de Ungaria, care cere garanții că politicienii suedezi nu vor mai critica politicile adoptate de executivul lui Viktor Orban.
Finlanda nu va găzdui baze militare ale NATO
Premierul finlandez Sanna Marin a declarat în luna mai că Finlanda nu vrea ca NATO să desfăşoare arme nucleare sau să înfiinţeze baze militare pe teritoriul său chiar dacă va deveni membră a alianței.
Ea a precizat că chestiunea desfăşurării de arme nucleare sau deschiderii de baze NATO în Finlanda nu face parte din negocierile de aderare ale acestei ţări cu Alianţa Nord-Atlantică.
„Şi nici nu cred că există vreun interes în desfăşurarea de arme nucleare sau deschiderea de baze NATO în Finlanda”, a mai afirmat şefa guvernului de la Helsinki.
Omoloaga sa suedeză de la momentul respectiv, Magdalena Andersson a spus la rândul ei că Suedia nu vrea baze NATO permanente sau arme nucleare pe teritoriul ţării.
Un sondaj de opinie realizat la începutul acestui an în Finlanda arată că aproape jumătate dintre finlandezi se opun înființării unei baze militare a NATO pe teritoriul național.
Urmărește ultimele evoluții din a 404-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.