Sari direct la conținut

VIDEO Cum s-au adaptat delfinii ucraineni duși la delfinariul din Constanța după începerea războiului

HotNews.ro
Delfinariu Constanta, Foto: Marius Scarlat | Dreamstime.com
Delfinariu Constanta, Foto: Marius Scarlat | Dreamstime.com

Nu doar oamenii fug de războiul din Ucraina. Alături de antrenorii și veterinarii lor care au fugit de bombardamentele din Harkov, la Delfinariul din Constanța au ajuns anul trecut și patru delfini și trei lei de mare, relatează Reuters.

„Acum avem mai mulți colegi… colegi ucraineni și colegi delfini ucraineni”, a spus Monica Mîndrescu, care este antrenor la secția Delfinariului de aproape șase ani, la marginea piscinei, după o reprezentație la mijlocul dimineții pentru sute de școlari.

„Ne înțelegem foarte bine împreună, vorbim aceeași „limbă”. Este cel mai bun lucru care s-ar putea întâmpla cu delfinii noștri.”

România este unul din cele paisprezece state ale Uniunii Europene care au delfinarii și animale marine în captivitate.

Delfinariul Constanța, parte a Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, găzduiește femelele delfini Ni Ni și Chen Chen din 2010.

În Harkov, delfinariul local a încercat să-și mute delfinii și leii de mare de îndată ce au început bombardamentele anul trecut în februarie.

Delfinii – Kiki, Maya, Marusia și Veterok – și leii de mare – Alex, Mary și Zosya – au fost mutați imediat la Odesa, unde au așteptat două luni ca oficialii români și ucraineni să finalizeze „caruselul” de documente necesare pentru a-i aduce în UE.

Cum a fost acomodarea pentru oamenii și delfinii ucraineni la Delfinariul din Constanța

Animalele au ajuns la Constanța la începutul lunii mai și au fost puse în carantină timp de o lună înainte de a fi introduse celor doi delfini care erau aici din 2010.

„A fost o experiență nouă pentru noi și animalele noastre pentru că suntem diferiți, au două femele foarte bătrâne și foarte frumoase, noi avem animale foarte tinere, la început a fost o deconectare”, a spus lidera echipei ucrainene Elena Komogorova.

„Dar acum… suntem foarte buni prieteni – la fel și cu echipa noastră.”

Animalele au început să cânte împreună la sfârșitul lunii iunie, înotând cu dresori, sărind prin cercuri și jucându-se cu mingi. Leii de mare merg și se plimbă în mijlocul publicului.

„Vrem să rămână cu noi cât mai mult timp posibil”, a spus managerul delfinariului, Iulian Călin. „Sunt oameni și delfini muncitori și ne dorim să fie cu noi pentru că facem o familie frumoasă”.

De altfel, într-un interviu video recent, Monica Mîndrescu, spune că animalele au devenit mult mai jucăușe și mai sociabile de la venirea celor patru noi delfini, potrivit Focus Press.

FOTOMarius Scarlat|Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro