New York Times: Documente recent apărute dezvăluie amploarea operațiunilor de spionaj ale SUA și greutățile armatei ruse
Un adevărat ‚tezaur’ cu documente ale Pentagonului dezvăluie cât de adânc au pătruns Statele Unite în interiorul serviciilor de securitate și de informații rusești, demonstrând capacitatea Washingtonului de a putea avertiza Ucraina cu privire la atacurile plănuite, oferindu-i totodată și o estimare a forței mașinăriei de război a Moscovei.
Documentele relevă o armata rusă în derivă, cu greutăți în războiul său din Ucraina, și totodată un aparat militar extrem de compromis. Documentele conțin avertismente zilnice în timp real, transmise serviciilor americane de informații, ele fiind legate de planificarea atacurilor Moscovei chiar și cu precizarea obiectivelor vizate. Asemenea date au permis Statelor Unite să transmită Ucrainei informații cruciale vizând modul în care țara s-ar putea apăra, scrie The New York Times
Aceste informații, a căror sursă rămâne încă necunoscută, relevă totodată și o evaluare a americanilor pe tema armatei ucrainene, armată care și ea se izbește de propriile greutăți. Scurgerea de informații, care datează de la sfârșitul lunii februarie și până pe la începutul lunii martie, dar care a apărut în mediile de socializare doar în ultimele zile, evidențiază criza acută de muniție din apărarea aeriană și pune în discuție victoriile repurtate de trupele rusești în jurul orașului Bahmut, din estul țării.
Aceste informații par să indice că Statele Unite spionează totodată și șefi ai armatei și lideri politici din Ucraina – un demers care reflectă efortul Washingtonului de a avea o viziune clară asupra strategiilor ucrainene de luptă.
Noile documente par să demonstreze că America înțelege pe larg planurile rușilor, iar Statele Unite sunt capabile să-și avertizeze aliații în legătură cu viitoarele operațiuni ale Moscovei.
Materialul întărește totodată o idee pe care oficialii serviciilor de informații au recunoscut-o de mai multă vreme: Statele Unite înțeleg mai clar operațiunile armatei ruse comparativ cu cele ale ucrainenilor. Strângerea informațiilor este deseori dificilă, iar uneori e înșelătoare, dar actualul ‘tezaur’ oferă, poate, tabloul cel mai complet de până acum în privința planurilor intestine ale celui mai mare război terestru semnalat în Europa ultimelor decenii.
Această scurgere de informații poate prejudicia grav eforturile Ucrainei în război, dezvăluind care sunt birourile rusești pe care SUA le cunosc cel mai bine și oferind astfel Moscovei șansa de a reduce sursele de informații. Actuali și foști oficiali susțin că e încă prea devreme să se poată evalua amploarea prejudiciului, dar dacă Rusia va putea determina modalitatea în care Statele Unite își strâng informațiile și va putea întrerupe acest flux, asta ar putea afecta frontul de luptă din Ucraina.
Asemenea dezvăluiri au complicat deja relațiile cu țările aliate, ridicându-se semne de întrebare în privința capacității Americii de a-și păstra secretele. După o examinare a documentelor, un înalt oficial din serviciile de informații occidentale a spus că publicarea materialelor este un gest grav, el dând de înțeles că asta ar putea reduce schimbul de informații. Oficialul a mai spus că schimbul de informații între diverse agenții necesită încredere și asigurări potrivit cărora anumite informații mai delicate vor rămâne secrete.
Documentele ar putea afecta relațiile diplomatice și în alte feluri. Noile documente dezvăluite arată clar totodată că Statele Unite nu spionează doar Rusia, dar și pe propriii aliați. Deși este puțin probabil ca asta să îi surprindă pe oficialii din țările respective, dezvăluirea unor asemenea informații îngreunează întotdeauna relațiile cu niște parteneri-cheie, precum Coreea de Sud, ajutorul acesteia fiind necesar pentru alimentarea Ucrainei cu armament.
Reprezentantul Mike Gallagher, un deputat republican din Wisconsin și totodată membru al Comisiei pentru Serviciile de Informații din Camera Reprezentanților, a declarat că se așteaptă ca începând de săptămâna viitoare, când Congresul își va relua lucrările, Administrația Biden să-i informeze pe congresmeni în această privință.
“Simpla dezvăluire a atâtor documente, pare o gravă problemă vizând contraspionajul”, a spus el. “Vorbim despre niște lucruri care ne-ar putea afecta securitatea și eforturile depuse de CIA în Europa și în lume”.
Analiștii afirmă că documentele dezvăluite numără aproximativ 100 de pagini. Reporterii de la New York Times au examinat peste 50 de asemenea pagini.
Documentele au apărut online sub forma unor fotografii făcute unui maldăr de hârtii puse deasupra unei reviste de vânătoare. Foști oficiali care le-au examinat spun că documentele apar ca și când ar fi fost mototlite în grabă și băgate într-un buzunar, după care au fost scoase într-un loc mai sigur pentru a fi fotografiate.
Înalți oficiali americani au spus că o anchetă, care a fost deschisă vineri de Biroul Federal de Investigații (FBI), va încerca să determine cât mai rapid sursa scurgerilor. Oficialii au recunoscut că documentele par să fie autentice și conțin o serie de note informative aparținând Statului Major al Pentagonului, care fac referire la o serie de rapoarte ale altor servicii de informații ale guvernului, dar cel puțin unul dintre ele a fost modificat ulterior comparativ cu originalul./…/
Potrivit declarațiilor lui Aric Toler, un analist de la Bellingcat, un site olandez de investigații, o primă tranșă din aceste documente a fost postată la începutul lunii martie, pe Discord, o platformă de socializare populară printre amatorii de jocuri video, de desene animate și de adepți ai criptomonedelor, folosită pentru discuțiile lor înfocate pe asemenea teme.
Popularitatea Discord a crescut în cursul pandemiei, site-ul devenind un punct de întâlnire al tinerilor care vor să discute și al amatorilor de muzică, de desene animate, precum al utilizatorilor entuziaști de criptomonede. Până spre sfârșitul anului 2021, platforma înregistra lunar peste 150 de milioane de clienți activi.
În general, serverele Discord sunt niște pagini de chat, pe care oamenii pot discuta despre pasiunile lor, își pot trimite mesaje sau pot avea conversații video. Unele servere sunt publice și au mii de oameni, iar pe altele se poate intra numai pe bază de invitație. Aceste metode au asigurat supraviețuirea celor de la Discord, dar, de-a lungul anilor, au creat companiei și o serie de probleme, datorate unui conținut mai dur.
Potrivit analiștilor, unele documente au fost ulterior repostate în săptămânile următoare pe alte platforme de socializare, precum 4chan – o mesagerie anonimă, dar au atras o mai mare atenție doar în ultimele zile, când ele au apărut pe Twitter și pe Telegram.
Sâmbătă, fotografii cu multe dintre documente mai puteau fi încă văzute pe Twitter. Deși, în trecut, această platformă ar fi putut interveni pentru a retrage materialul, potrivit actualelor legi care interzic difuzarea unor materiale piratate, se pare că, de această dată, Elon Musk, proprietarul platformei Twitter, a dat de înțeles printr-un mesaj apărut joi că nu va șterge asemenea materiale.
Material realizat cu sprijinul agenției Rador