Sari direct la conținut

Rusia vrea să pună capăt acordului privind cerealele din Marea Neagră / Pretențiile Moscovei

HotNews.ro
Nava Brave Commander, încărcată cu cereale în portul Pivdenni din Ucraina, Foto: Oleksandr GIMANOV / AFP / Profimedia
Nava Brave Commander, încărcată cu cereale în portul Pivdenni din Ucraina, Foto: Oleksandr GIMANOV / AFP / Profimedia

Rusia a declarat joi că nu va exista o prelungire a acordului privind cerealele de la Marea Neagră, negociat de ONU, după 18 mai, dacă Occidentul nu va elimina o serie de obstacole în calea exportului de cereale și îngrășăminte rusești, potrivit AFP.

Acordul privind exportul de cereale din Ucraina în Marea Neagră a fost negociat de Națiunile Unite și Turcia în iulie anul trecut, pentru a contribui la atenuarea crizei alimentare globale agravate de conflictul care a perturbat exporturile de la doi dintre cei mai importanți furnizori de cereale din lume.

„Fără progrese în rezolvarea a cinci probleme sistemice … nu este nevoie să vorbim despre extinderea ulterioară a inițiativei de la Marea Neagră după 18 mai”, a declarat Ministerul rus de Externe într-o declarație.

„Observăm că, în ciuda tuturor declarațiilor răsunătoare despre securitatea alimentară globală și asistența acordată țărilor aflate în nevoie, Inițiativa Mării Negre a servit și continuă să servească exclusiv exporturilor comerciale ale Kievului în interesul țărilor occidentale”, a mai spus ministerul.

Pentru a convinge Rusia să permită Ucrainei să reia exporturile de cereale din Marea Neagră anul trecut, în iulie a fost încheiat și un acord separat pe trei ani, prin care ONU a fost de acord să ajute Rusia cu exporturile de alimente și îngrășăminte.

Rusia a declarat că cele două acorduri au fost „părți interconectate ale unui singur pachet” și a certat Secretariatul ONU pentru ceea ce a spus că a fost o denaturare a faptelor.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că „discuțiile, comunicările continuă cu părțile” și că oficialii ONU sunt hotărâți să asigure punerea în aplicare a ambelor acorduri.

El a declarat că, în ceea ce privește exporturile Rusiei, „există încă o mulțime de probleme critice care trebuie rezolvate în ceea ce privește plățile și alte probleme tehnice” pe care oficialii ONU încearcă să le rezolve.

Dar el a menționat că „au existat unele rezultate concrete care contribuie la creșterea volumelor de comerț cu cereale, la scăderea tarifelor de transport și la creșterea numărului de nave care au făcut escală în porturile rusești pentru îngrășăminte și la scăderea asigurării”.

„Așadar, am făcut unele progrese, dar continuăm să facem presiuni pentru a face mai multe”, a spus Dujarric.

Urmărește ultimele evoluții din a 415-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro