Sari direct la conținut

VIDEO Cum ironizează Ucraina scufundarea navei amiral „Moskva”, la un an după ce s-a dus la fund

HotNews.ro
Scafandru la scufundari, Foto: Martin Barraud / Hoxton / Profimedia Images
Scafandru la scufundari, Foto: Martin Barraud / Hoxton / Profimedia Images

Ucraina a ironizat vineri scufundarea crucișătorului „Mosvka”, fosta navă amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, la împlinirea unui an de la acțiunea militară ce a dat o uriașă lovitură de prestigiu forțelor armate ruse.

„În urmă cu un an crucișătorul rusesc ‘moskva’ și-a completat ultima și cea mai de succes operațiune cu ajutorul marinei ucrainene. A trecut printr-o transformare de la cea mai mare conservă a Mării Negre la cea mai bună atracție pentru scafandri. Nu ne vom opri. rușii au 3 opțiuni: fugiți, predați armele sau faceți o baie în mare”, a transmis pe pagina sa de Twitter ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov.

Oficialul de la Kiev a distribuit alături de mesaj și un clip video în care pot fi văzute lansarea a ceea ce par a fi rachete Neptun – cele care ar fi fost folosite pentru scufundarea Moskvei -, înregistrarea cu faimosul gest de frondă al grănicerilor ucraineni de pe Insula Șerpilor după ce echipajul navei amiral ruse i-a somat să se predea, o vizită făcută de Reznikov și alți oficiali ucraineni la Odesa și o ieșire la scufundări a acestora.

„Japonezii vor fi foarte fericiți deoarece (…) Japonia a scufundat primul [crucișător rusesc]”, glumește la un moment dat ministrul ucrainean al Apărării într-o referință la Bătălia din Strâmtoarea Tsushima (1905) în care Japonia, pe atunci o putere militară în ascensiune, a provocat o înfrângere devastatoare Marinei Imperiale Ruse.

Ucraina vrea să transforme epava „Moskva” într-o atracție turistică

Reznikov afirmă de asemenea în timpul înregistrării video că autoritățile ucrainene vor crea la Odesa un tur cu ghizi pentru ca turiștii să poată vizita locul în care s-a scufundat nava, la 130 de kilometri sud în Marea Neagră de orașul-port ucrainean și est de Insula Șerpilor, de unde Rusia și-a retras garnizoana la sfârșitul lunii iunie.

Ucraina a declarat deja epava navei ca fiind o „moștenire culturală subacvatică”.

Lovirea cu rachete navei amiral a flotei ruse de la Marea Neagră în noaptea dintre zilele de 13 și 14 aprilie a anului trecut și scufundarea sa ulterioară a reprezentat prima mare lovitură militară pentru Ucraina, ea devenind aproape imediat un simbol al rezistenței ucrainene în fața agresiunii declanșate de Vladimir Putin.

Ministerul rus al Apărării a anunțat în seara zilei de 14 aprilie că nava a fost „avariată”, însă a pus situația pe seama „mării furtunoase”. Rusia a confirmat abia pe 22 aprilie că scufundarea crucișătorului s-a soldat cu victime.

Urmărește ultimele evoluții din a 415-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro