Sari direct la conținut

Sprijin nesperat pentru Ucraina din grupul de la Visegrad în criza grâului care a zguduit piețele europene

HotNews.ro
Recoltă de grâu din Zaporojie (Ucraina), în anul 2020, Foto: Ukrinform / Avalon / Profimedia
Recoltă de grâu din Zaporojie (Ucraina), în anul 2020, Foto: Ukrinform / Avalon / Profimedia

Ministerul ceh al Agriculturii a anunțat luni că guvernul de la Praga nu va urma exemplul partenerilor din grupul de la Visegrad, Polonia, Ungaria și Slovacia, în ceea ce privește suspendarea importurilor de grâu și alte produse cerealiere din Ucraina, relatează Reuters.

„Republica Cehă nu plănuiește deocamdată să interzică importurile de grâu ucrainean și alte produse agricole din Ucraina”, a anunțat ministerul într-un comunicat remis presei.

Comentariile sale au venit la scurt timp după ce Slovacia a anunțat luni după-amiaza că va suspenda temporar importurile de cereale şi de alte produse selectate din Ucraina.

Măsura a fost luată în contextul în care guvernul de la Bratislava afirmă că afacerile fermierilor slovaci nu pot concura cu cerealele ieftine din Ucraina şi riscă să nu poată supravieţui, acuzații aduse și de oficialii celorlalte state membre ale grupului de la Visegrad.

Ministerul Agriculturii din Slovacia a avertizat că a epuizat toate opţiunile juridice de a reglementa importurile din Ucraina şi a menţine în acelaşi timp „coridoarele solidarităţii”.

Acestea erau destinate iniţial pentru exporturile de cereale ucrainene spre ţări terţe, însă cantităţi mari au ajuns în silozuri europene, destabilizând piaţa în state UE.

„Măsuri suplimentare, mai stricte, pentru a reglementa importurile de mărfuri din Ucraina trebuie să fie introduse la nivel guvernamental”, a subliniat ministerul slovac.

Grâul ucrainean a provocat turbulențe majore pe piața est-europeană

Slovacia s-a alăturat astfel Poloniei şi Ungariei, care au interzis în weekend importul de cereale din Ucraina.

Agricultorii polonezi au denunţat că o mare parte din cerealele şi alte produse ucrainene nu se distribuie în restul Uniunii Europene, ci rămân în ţară, provocând reducerea preţurilor grânelor.

Comisia Europeană a calificat aceste măsuri comerciale unilaterale drept inacceptabile.

Preşedintele partidului de guvernământ polonez Lege şi Justiţie, Jaroslaw Kaczynski, a anunţat sâmbătă, la o reuniune a executivului, că a luat decizia de a opri importurile de produse ucrainene pentru a evita o criză pe piaţa agricolă internă.

Ministrul ucrainean al agriculturii va discuta miercuri cu România despre redeschiderea tranzitului produselor agricole.

Fermierii români aduc aceleași acuzații precum omologii lor din țările vecine, mii de agricultori din țara noastră ieșind să protesteze în stradă mai devreme în cursul lunii aprilie față de ceea ce acuză că sunt prețuri de dumping practicate pentru grâul ucrainean.

Urmărește ultimele evoluții din a 418-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro