Sari direct la conținut

Jurnalistul bulgar care a stârnit furia Kremlinului prin dezvăluirile sale, condamnat în lipsă / „De ce nu ne otrăvesc în absență?!”

HotNews.ro
Christo Grozev, Foto: Julien de Rosa / AFP / Profimedia Images
Christo Grozev, Foto: Julien de Rosa / AFP / Profimedia Images

Un tribunal din Moscova a ordonat arestarea în contumacie a jurnalistului de investigație bulgar Christo Grozev, potrivit agenției de presă RIA.

Reportajele lui Grozev pentru publicația Bellingcat au stârnit furia Kremlinului.

El a investigat otrăvirea lui Alexei Navalnîi, criticul lui Putin, și a agentului dublu rus Serghei Skripal.

RIA a citat o sursă din cadrul forțelor de ordine care a declarat că el a fost acuzat că a facilitat evadarea lui Roman Dobrohotov, editorul unui organ de presă rus, care a părăsit Rusia în 2021, potrivit Sky News.

Grozev își păstrează secretă locația din motive de siguranță.

După ordinul judecătoresc, Grozev a scris pe Twitter: „Așa cum a spus Dobrohotov: De ce nu ne otrăvesc în absență și să terminăm odată cu asta?”

Christo Grozev, investigatorul principal pentru Rusia al grupului, a declarat în februarie că este nevoit să se mute din Austria din cauza amenințării pe care o reprezintă serviciile secrete ruse în această țară, relatează The Moscow Times.

Jurnalistul bulgar a locuit de aproape 20 de ani la Viena, unde beneficia de protecţia serviciilor de securitate austriece.

Investigațiile de anvergură la care a participat Christo Grozev

În calitate de investigator principal pentru Rusia, Grozev a jucat un rol esențial în anchetele despre presupusa implicare a serviciilor secrete ruse în otrăvirea în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal şi a opozantului rus Alexei Navalnîi în timpul unui zbor în Siberia.

El a participat, de asemenea, la investigaţiile care au identificat doi militari ruşi care ar fi avut legătura cu doborârea în 2014 a unui avion al Malaysia Airlines în estul Ucrainei, în care au murit 298 de persoane.

În luna noiembrie a anului trecut Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, a fost condamnat la închisoare pe viață în Olanda pentru rolul său în doborârea avionului. Alături de acesta au mai fost condamnați un fost agent de informații rus și un alt lider al separatiștilor din estul Ucrainei.

Autoritățile ruse au interzis site-ul de investigații Bellingcat la jumătatea lunii iulie a anului trecut, măsură ironizată de fondatorul său la momentul respectiv din moment ce el nu are niciun fel de prezență juridică sau financiară în Rusia.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro