CEDO a condamnat Rusia să plătească despăgubiri pentru războiul împotriva Georgiei din 2008 / De ce este decizia una simbolică
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat vineri Rusia să despăgubească Georgia cu circa 130 de milioane de euro pentru delictele comise în timpul conflictului din Osetia de Sud din 2008, transmite vineri agenția EFE, citată de Agerpres.
Curtea de la Strasbourg s-a declarat competentă în acest caz – în ciuda faptului că Rusia a fost suspendată din Consiliul Europei în martie 2022, după invadarea Ucrainei – şi a cerut Comitetului de Miniştri al organizaţiei să asigure în continuare respectarea sentinţelor pronunţate împotriva Moscovei.
Judecătorii europeni au considerat că a fost dovedit faptul că Rusia a tolerat în timpul acelui conflict acte contrare Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, cum ar fi uciderea civililor, incendiile, jefuirea oraşelor, tratamentele inumane şi degradante, arestările arbitrare şi tortura.
Cea mai mare parte a despăgubirilor, 115 milioane de euro, urmează să revină celor 23.000 de georgieni care au fost împiedicaţi să se întoarcă la căminele lor din provinciile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia.
În plus, Moscova trebuie să plătească 8,2 milioane pentru obstacolele pe care le-a ridicat pentru a împiedica rudele a 412 victime să poată investiga în mod adecvat decesele, survenite în timpul conflictului.
Nu este prima dată când Strasbourg condamnă Rusia pentru crime comise în conflictul din 2008 din Osetia de Sud, mică regiune separatistă prorusă unde Tbilisi lansase o operaţiune militară, urmată de un atac al Rusiei asupra Georgiei.
Decizie cu efect simbolic a CEDO
Însă Moscova nu respectă aceste sentinţe şi, în decembrie anul trecut, Comitetul de Miniştri i-a cerut să facă acest lucru cu două dintre aceste decizii, din 2019 şi 2021, şi i-a reamintit că este obligată să respecte tratatele, în ciuda suspendării Rusiei din Consiliul Europei ca urmare a invadării Ucrainei.
Acest apel a venit după ce în vara anului trecut parlamentul de la Moscova a adoptat un proiect legislativ care stipulează că Rusia nu va mai aplica deciziile instanței internaționale.
„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a devenit un instrument de luptă politică împotriva țării noastre în mâinile politicienilor occidentali”, a declarat la momentul respectiv Viacheslav Volodin, președintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, într-un comunicat de presă publicat după vot.
„Unele dintre deciziile sale au fost în contradicție directă cu Constituția Rusiei, cu valorile și tradițiile noastre”, a acuzat el.
Urmărește ultimele evoluții din a 429-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.