Sari direct la conținut

Partizanii ruși ar fi atacat Kremlinul, spune Ponomarev: Războiul este aici și voi, băieți, nu sunteți în siguranță

HotNews.ro
Fostul deputat rus Ilya Ponomarev, Foto: Oleksii Chumachenko/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Fostul deputat rus Ilya Ponomarev, Foto: Oleksii Chumachenko/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ilia Ponomarev, fostul deputat rus care ar avea legături cu grupurile rebele din Rusia, susține că atacul cu drone asupra Kremlinului este opera partizanilor ruși, nu a armatei ucrainene, relatează CNN.

Într-un interviu pentru CNN, Ponomarev a spus că responsabilitatea atacului este a „unuia dintre grupurile de partizani ruși”.

„Nu pot spune mai multe, deoarece încă nu și-au revendicat public responsabilitatea”, a spus el.

Potrivit lui Ponomarev, membrii grupului de partizani din Rusia sunt de obicei „tineri, studenți, locuitori ai orașelor mari. Sunt conștient de activitatea partizană din aproximativ 40 de orașe din Rusia”, a spus el pentru CNN.

Cum funcționează partizanii ruși care distrug sentimentul de securitate pe care încearcă Putin să îl transmită populației

„Toate grupurile de partizani au propriul lor obiectiv, propria specialitate, cunoștințele lor de bază. Unele dintre ele sunt concentrate pe sabotajele căilor ferate, altele se ocupă incendierea posturilor de recrutare militară. Unii dintre ei atacă activiști pro-război, alții fac hacking”, a spus el.

Potrivit lui Ponomarev, atacurile cu drone în interiorul Rusiei reprezintă o „nouă linie de operare” pentru grupuri, despre care spune că reprezintă o „adevărată amenințare”.

„Ceea ce Putin vinde națiunii și în special elitelor este sentimentul de invulnerabilitate și securitate. Iar partizanii le distrug pe amândouă. De fapt spun că războiul este aici și voi, băieți, personal, nu sunteți în siguranță”, a spus Ponomarev.

Ponomarev, care acum trăiește în exil în Ucraina și Polonia, a fost singurul parlamentar rus care a votat împotriva anexării Crimeei de către Rusia în 2014 și de atunci a fost inclus pe o listă de suspecți de terorism, potrivit autorităților ruse.

De altfel, Ponomarev a vorbit despre partizanii ruși și când a fost atentatul cu bombă în care a murit fiica lui Aleksandr Dughin, Daria Dughina.

Miercuri, Kremlinul a acuzat Ucraina că este responsabilă pentru atacurile cu drone asupra Kremlinului.

„Considerăm aceste acțiuni ca pe un atac terorist planificat și o tentativă de asasinat”, a spus Kremlinul, adăugând că „Rusia își rezervă dreptul de a lua contramăsuri oriunde și oricând consideră că este cazul”.

Kievul a negat că ar avea vreo legătură cu vreun atac cu drone împotriva Kremlinului şi a subliniat că astfel de acţiuni nu ar aduce nimic Ucrainei pe front şi doar ar provoca Rusia să treacă la măsuri mai radicale.

Volodimir Zelenski a negat implicarea țării sale. „Noi luptăm pe teritoriul propriu, nu atacăm Moscova sau pe Putin…Nu l-am atacat pe Putin, lăsăm treaba asta tribunalului” a spus Zelenski.

La rândul său, secretarul de stat american Antony Blinken spune că nu poate confirma acuzațiile Rusiei că Ucraina ar fi încercat să-l asasineze pe președintele Vladimir Putin într-un atac cu dronă și că ia drept „îndoielnică” orice declarație care vine de la Kremlin.

Cine este Ilia Ponomarev

Mișcarea rebelă rusă s-a născut oficial la data de 31 august 2022, când a fost semnată „Declarația de la Irpin”, care reunește Legiunea „Libertatea Rusiei”, o unitate de voluntari angajată în Forțele Armate Ucrainene, și „Armata Națională Republicană” (NRA), o rețea de partizani care operează subteran în Rusia, potrivit Le Monde, citat de Rador.

Cele două grupări armate au acceptat ca Ilia Ponomarev să devină coordonatorul lor politic. Un al treilea grup, „Corpul Voluntarilor Ruși” (RDK), legat și el de forțele armate ucrainene, și-a făcut apariția în acea zi, dar a preferat în cele din urmă să-și mențină autonomia.

Ilia Ponomarev a fost membru al Parlamentului rus, Duma de Stat, între 2007 și 2016, unde a fost singurul deputat care a votat împotriva anexării Crimeei în 2014. După ce a plecat în exil în Statele Unite, din cauza hărțuirii la care a fost supus la Moscova, s-a stabilit în sfârșit în Ucraina.

După invazia din 24 februarie 2022, el a vorbit în numele misterioasei „Armate Naționale Republicane”, făcând declarații – adesea cu informații neverificabile – în numele rebelilor ruși, revendicând atacurile asupra centrelor de recrutare sau a căilor ferate, precum și asasinarea Dariei Dughina, o activistă de extremă dreaptă, fiica ideologului ultranaționalist și imperialist Alexandr Dughin.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro