Sari direct la conținut

Reacția Republicii Moldova după ce separatiștii din Transnistria au cerut mai mulți „pacificatori” ruși în regiune

HotNews.ro
Paradă militară din Tiraspol (Transnistria), Foto: Dreamstime / Soleg1974
Paradă militară din Tiraspol (Transnistria), Foto: Dreamstime / Soleg1974

Guvernul Republicii Moldova a oferit luni seara o primă reacție după ce Leonid Manakov, liderul autoproclamat al separatiștilor pro-ruși din Transnistria, a cerut mai devreme în cursul zilei mărirea numărului de „pacificatori” ruși în regiune.

Leonid Manakov, şeful aşa-zisei reprezentanţe a Transnistriei la Moscova, nu are nicio atribuţie în legătură cu Acordul din 21 iulie 1992 care stipulează statutul forţei de menţinere a păcii în Transnistria, aşa că nu este în măsură să se exprime cu privire la mărirea numărului de „pacificatori” ruşi în stânga Nistrului, a declarat purtătoarea de cuvânt a Biroului Politici de Reintegrare din cadrul guvernului de la Chişinău, Mariana Sarî, potrivit Deschide.md şi TV8.md.

„În primul rând, trebuie clarificat statutul aşa-numitei reprezentanţe în numele căreia se prezintă dl. Manakov. De mai bine de patru ani Chişinăul aşteaptă asemenea clarificări. În al doilea rând, referitor la mecanismul de pacificare se pot expune doar părţile semnatare ale Acordului din 21 iulie 1992 şi nicidecum persoane ce nu au nicio atribuţie cu acest mecanism” a subliniat Sarî.

Biroului Politici de Reintegrare a reacţionat astfel la cererea şefului aşa-zisei reprezentanţe a separatiştilor transnistreni în Rusia, Leonid Manakov, de mărire a numărului trupelor „pacificatoare” ruseşti pe teritoriul regiunii transnistrene.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni, în conferinţa de presă zilnică, că nu are nimic de spus despre cererea lui Manakov pentru moment.

Aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol au solicitat, în repetate rânduri, o creştere a numărului de forţe ruse de „menţinere a păcii”, inclusiv prin recrutarea de personal militar din rândul cetăţenilor Federaţiei Ruse cu reşedinţa permanentă în Transnistria, potrivit presei de la Chişinău.

Cum au justificat separatiștii din Transnistria „nevoia” de noi pacificatori

În ultima solicitare a separatiștilor de la Tiraspol, Manakov a deplâns că „În 1995, Rusia, printr-o decizie unilaterală, care nu a fost convenită la nivelul Comisiei mixte de control, a redus numărul propriului contingent la două batalioane de infanterie motorizată, deși inițial erau șase. Adică actualul număr nu este mai mare de 450 de pacificatori ruși care activează permanent în zona de securitat”.

„În același timp, personalul acestora, stabilit prin documentele comisiei, este de 3.100 de persoane” a mai spus Manakov, susținând că o creștere a numărului de „pacificatori” ruși este posibilă din punct de vedere legal, o astfel de opțiune fiind justificată în caz de provocări și amenințări teroriste.

„Există o astfel de opțiune și se justifică din punctul de vedere al creșterii riscurilor de securitate, inclusiv a amenințării teroriste, și, în același timp, este justificată din punct de vedere juridic prin documentele adoptate în cadrul activităților CUC”, a mai spus Manakov.

În prezent, Ucraina menține un important contingent al armatei sale la granița cu Republica Moldova pentru a face față unor eventuale provocări din partea separatiștilor pro-ruși.

Rusia dispune de sute de trupe în regiune după un război sângeros între separatiştii proruşi şi forţele guvernamentale moldovene după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991.

Forţa de menţinere a păcii din Transnistria este tripartită şi cuprinde 402 ruşi, 492 transnistreni şi 355 moldoveni, potrivit autorităţilor de la Tiraspol.

FOTO articol: Soleg 1974 / Dreamstime.com.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro