Sari direct la conținut

VIDEO Partizanii ruși care au atacat Belgorodul ar fi echipați cu vehicule blindate americane / Reacția SUA

HotNews.ro
Humvee in Bahmut, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia
Humvee in Bahmut, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia

Imaginile video postate online de unul dintre grupurile de „partizani” ruși care au lansat un raid transfrontalier din Ucraina în regiunea Belgorod din Rusia par să arate că vehicule militare fabricate în SUA au fost implicate în raid, inclusiv vehicule multirol Humvee și ceea ce păreau vehicule rezistente la mine International Maxxpro 1224, relatează The Guardian.

UPDATE Statele Unite sunt sceptice cu privire la rapoartele conform cărora arme furnizate de SUA au fost folosite într-un atac în interiorul teritoriului rus, a declarat marți un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, adăugând că Washingtonul nu încurajează și nu permite lovituri în interiorul Rusiei, relatează Reuters.

Filmările, difuzate de grupul Corpului de Voluntari ruși pro-ucraineni (RDK), aparent înainte de incursiunea lor cu membrii Legiunii Libertatea Rusiei, păreau să arate vehiculele dintr-un convoi înaintea raidului transfrontalier, marcate cu cruci albe, același simbol folosit de armata ucraineană ca un semn al forțelor prietenoase.

Unii dintre membrii grupării implicate în incursiune purtau benzi galbene de identificare similare cu cele folosite de unele unități ucrainene.

Deși oficialii ucraineni au fost evazivi cu privire la raid, sugerând că a implicat cetățeni ruși care luptă împotriva lui Putin, se pare că va ridica semne de întrebare cu privire la proveniența vehiculelor implicate în raid și ce cunoștințe anterioare aveau SUA în special despre incursiunea planificată care continuă cu o luptă pentru a doua zi la rând în satele rusești din apropierea graniței cu Ucraina.

După prima zi de luptă, Rusia a susținut că a capturat unul dintre vehiculele MaxxPro, deși acest lucru nu a putut fi verificat în mod independent, subliniază Guardian.

Cu toate acestea, Ukraine Weapons Tracker a postat pe Twitter imagini cu un MaxxPro care ar fi fost capturat de ruși și care a fost folosit de unitățile rusești pro-ucrainene în raidul din Belgorod.

Luni, un oficial al Departamentului de Stat al SUA a reiterat politica SUA conform căreia nu sprijină acțiunile militare ale Ucrainei dincolo de granițele Ucrainei.

„Le-am spus foarte clar ucrainenilor că nu permitem sau încurajăm atacurile în afara granițelor ucrainene, dar cred că este important să facem un pas înapoi și să le reamintim tuturor și să reamintim lumii că desigur că este Rusia cea care a lansat acest război”, a declarat Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al departamentului de stat.

„Rusia este cea care continuă să lanseze atacuri asupra civililor din Ucraina. Rusia care vizează școlile și spitalele și infrastructura civilă. Deci, depinde de Ucraina să decidă cum dorește să-și conducă operațiunile militare, dar Rusia este cea care a fost agresorul în acest război.”

Dacă se confirmă că vehiculele au fost MaxxPro, va exista un interes intens pentru modul în care grupul armat – dintre care unii au legături neo-naziste și de extremă dreapta – a făcut rost de ele.

În octombrie anul trecut, SUA a anunțat că furnizează 200 de MaxxPro Ucrainei, iar vehiculele au început să sosească în Ucraina nu mult timp după aceea, potrivit The Guardian.

Cu toate aceastea, subliniază sursa citată, MaxxPro-urile văzute de The Guardian în serviciul armatei ucrainene păreau însă a fi vopsite într-o culoare mai deschisă decât cele văzute în filmările postate online.

Raidul transfrontalier al rușilor pro-ucraineni

Rusia se confruntă cu tot mai multe amenințări la granița cu Ucraina, cel mai grav incident din ultima vreme fiind o incursiune a unui grup anti-regim care a declanșat o „operațiune antiteroristă” în regiunea rusească Belgorod, se arată în evaluarea de marți dimineață a serviciilor militare secrete britanice.

Pe 22 mai, Corpul de Voluntari Rusi și Legiunea Libertatea Rusiei au anunțat că au trecut granița și că „eliberează” așezările din regiunea Belgorod de actualele autorități ruse: au început cu satele Kozinka și Gora-Podol – dar vor „eliberarea” întregii Rusii.

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, raporta luni seară că majoritatea locuitorilor din districtul Graivoron și-au părăsit casele

În timpul raidului unităților rusești pro-ucrainene peste graniță în regiunea Belgorod, un transportor de trupe blindat pe roți BTR-82Aa fost capturat la punctul de control de trecere a frontierei Graivoron, potrivit Ukraine Weapons Tracker.

Și OSINTdefender sau War Translated publică un video cu un soldat din „Corpul voluntarilor ruși” în ceea ce se pretinde a fi un BTR-82A care a fost capturat de la serviciile de securitate ruse în timpul luptelor din orașul Kozinka din regiunea Belgorod.

The Washington Post relata săptămâna trecută că, în ciuda asigurărilor date guvernelor occidentale care îi furnizează arme că nu le va folosi pentru atacuri pe teritoriul Rusiei, acasă, în spatele uşilor închise, Volodimir Zelenski ar fi plănuit atacuri în interiorul Rusiei.

Documentele, care nu au fost dezvăluite anterior, au fost obţinute de The Washington Post şi fac parte din setul mai amplu de informaţii secrete americane care au circulat pe platforma de mesagerie Discord, unde au fost postate ilegal de Jack Teixeira, angajat al bazei aeriene din Massachussetts a Gărzii Naţionale americane, tânărul fiind în prezent arestat.

Președintele ucrainean a negat pe 14 mai de la Berlin orice atac asupra teritoriului rusesc, după ce pe 13 mai cinci aeronave rusești ale unui grup de raid aerian au fost doborâte.

Sunt unii ruși care luptă cu întunericul din Rusia, spune un oficial ucrainean

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat pentru CNN că cei responsabili pentru raidul transfrontalier de la Belgorod sunt ruși care vor să scape de întunericul din țara lor, negând orice implicare a Kievului.

„Sunt ruși, este țara lor și au dreptul să fie acolo”, a declarat marți Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, într-un interviu exclusiv. „Sunt niște ruși care sunt de partea luminii și care au mers să se ocupe de întunericul care există acum în Rusia.”

Danilov a respins acuzațiile de implicare ucraineană formulate de Moscova împotriva Kievului și a spus că incidentul de la Belgorod este exclusiv o problemă rusă.

„Acolo au loc evenimente care au legătură cu un sector care, în opinia noastră, ar trebui comentat fie de comandantul suprem, adică Putin, fie de ministrul Apărării sau de altcineva”, a spus el. „Sunt cetățeni ai Federației Ruse.”

Urmărește ultimele evoluții din a 454-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro