Sari direct la conținut

„Problema este ce se întâmplă după ce se termină războiul”. Ce spune șeful NATO despre aderarea Ucrainei la alianță

HotNews.ro
Șeful NATO Jens Stoltenberg și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia
Șeful NATO Jens Stoltenberg și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Ucraina nu va putea adera la NATO atât timp cât războiul continuă, a spus miercuri şeful alianţei nord-atlantice, Jens Stoltenberg, potrivit Reuters.

  • „Cred că toată lumea și-a dat seama că a deveni membru NATO în mijlocul unui război nu este pe agendă”, a spus Stoltenberg la un eveniment organizat de German Marshall Fund la Bruxelles.
  • „Problema este ce se întâmplă după ce se termină războiul”, a adăugat secretarul general al NATO, citat de Reuters.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este așteptat să participe la următorul summit NATO de la Vilnius, din luna iulie, el spunând că acela ar fi un moment oportun pentru o declarație politică despre perspectiva aderării Ucrainei la NATO.

Recent, însă, membri ai alianţei militare occidentale, printre care SUA şi Germania, au specificat în mod clar, în spatele uşilor închise, că nu doresc să îşi asume niciun angajament care ar depăşi substanţial declaraţia NATO de la summitul din 2008, a scris agenția germană de presă DPA. Atunci, şefii de stat şi de guvern au convenit că Ucraina şi Georgia ar trebui să adere la NATO, însă nu a existat un calendar sau o foaie de parcurs. La acea vreme, SUA au fost cele care au cerut ca NATO să acorde Ucrainei un calendar concret de aderare, aşa-numitul Plan de acţiune pentru aderare, dar Franţa şi Germania au respins această solicitare, pe fondul temerilor că demersul ar putea provoca Rusia.

„Există două puncte de vedere diferite în cadrul Alianţei”

Miercuri, Stoltenberg a recunoscut că membrii Alianţei sunt divizaţi în problema aderării Ucrainei.

„Cu privire la această problemă există două puncte de vedere diferite în cadrul Alianţei”, a admis Jens Stoltenberg, amintind că „luarea deciziei în cadrul NATO se face prin consens”.

„Voi avea în cursul zilei câteva convorbiri telefonice asupra căii de urmat şi a modului de a răspunde la ambiţiile Ucrainei în vederea aderării sale la NATO”, a precizat el.

Zelenski a cerut o invitație

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut recent NATO să deschidă calea pentru aderarea ţării sale la Alianţă la viitorul summit din luna iulie, spunând că Ucraina ar trebui să primească „o bine-meritată invitaţie”. Soldaţii ucraineni, a argumentat Zelenski, contribuie mai mult decât oricare alţii la securitatea euro-atlantică.

„Sunt recunoscător pentru invitația de a participa la summit, dar este, de asemenea, important ca Ucraina să primească invitația corespunzătoare. Nu există nicio singură barieră obiectivă în calea deciziei politice de a invita Ucraina în alianță și acum, când majoritatea oamenilor din țările NATO și majoritatea ucrainenilor susțin aderarea la NATO, este momentul pentru deciziile corespunzătoare”, a afirmat președintele Ucrainei.

Rezervele aliaților pentru un plan concret de aderare

Însă, potrivit unor diplomaţi, oponenţii unui plan concret de aderare afirmă că acest obiectiv nu este realist în prezent şi ar putea distrage de la sprijinul militar mult mai important şi imediat pentru Ucraina în timp ce această ţară se apără împotriva invaziei ruse.

În plus, există percepţia unui risc că un nou impuls spre NATO ar putea furniza Rusiei argumente pentru un război mai agresiv.

Cu ocazia vizitei făcute în aprilie la Kiev de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus, citat de Agerpres, că aderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică ar însemna „un pericol serios, semnificativ pentru ţara noastră”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro