Sari direct la conținut

Acuzații de „stalinism” la Varșovia după ce Polonia a adoptat o controversată lege privind „influența rusă”

HotNews.ro
Presedintele polonez Andrzej Duda in parlamentul de la Varsovia, Foto: Czarek Sokolowski / Associated Press / Profimedia Images
Presedintele polonez Andrzej Duda in parlamentul de la Varsovia, Foto: Czarek Sokolowski / Associated Press / Profimedia Images

Preşedintele polonez Andrzej Duda a promulgat luni o lege controversată de înfiinţare a unei comisii de anchetă a „influenţei ruse în Polonia”, o entitate catalogată drept „anticonstituţională” şi „stalinistă” de către opoziţie şi numeroşi jurişti, relatează Reuters și News.ro.

Alcătuită din nouă membri aleşi de către camera inferioară a parlamentului, dominată de coaliția conservator-populistă aflată la guvernare, această comisie va putea decide dacă lideri politici din ţară au cedat sau nu influenţei ruse în perioada 2007-2022 şi va putea să-i sancţioneze fără vreun proces în justiție.

Persoanei stabilite ca fiind „vinovată” i se va putea interzice să deţină posturi publice cu acces la finanţele publice şi la informaţii clasificate pe o perioadă de zece ani, cu scopul de a o „împiedica să acţioneze din nou sub influenţa rusă, în detrimentul intereselor republicii Polonia”, potrivit textului legii.

Ce prevede legea privind „influența rusă” adoptată de Polonia

Guvernul nu a prevăzut nicio posibilitate de recurs împotriva acestor decizii, cu excepția cazului în care există nereguli formale în modul de funcționare a comisiei. Șeful acesteia va fi numit de premierul polonez Mateusz Morawiecki iar membrii săi nu vor putea fi trași la răspundere pentru deciziile lor.

Puterea susţine că o astfel de comisie este „indispensabilă” în eliminarea influenţei ruse în Polonia, o aliată loială a Ucrainei după declanșarea invaziei rusești.

„Sper ca Parlamentul să aleagă în mod responsabil membrii comisiei”, a declarat luni, într-o intervenție televizată președintele Andrzej Duda. El a anunţat că a promulgat această lege adoptată cu trei zile mai înainte de către Parlament, controlat de către Partidul Lege şi Justiţie (PiS, populişti) şi aliaţii acestuia.

Preşedintele polonez, care provine din rândul PiS, a anunţat că va trimite postfactum legea la Tribunalul Constituţional, o procedură care nu împiedică intrarea legii în vigoare.

Potrivit criticilor acestui proiect legislativ, înfiinţarea acestei Comisii încalcă principiile constituţionale ale separării puterilor politică şi judiciară, iar acest organ îşi adjudecă puterile unui procuror şi unui judecător în acelaşi timp.

La începutul lunii mai, textul a fost respins de Senatul controlat de opoziție, dar majoritatea naționalistă a reușit să îl adopte vineri într-un al doilea vot în camera inferioară, cu 234 de voturi pentru și 219 împotrivă.

Acuzații de practici „staliniste” ale puterii de la Varșovia

În timpul votului din Senat, senatorul independent Krzysztof Kwiatkowski a declarat că „acest act răstoarnă principiile civilizației occidentale bazate pe respectarea legii: este ca și cum o bandă de huni ar fi decis să creeze o lege”.

Alți senatori au descris legea drept o „vânătoare de vrăjitoare” și o „instanță marionetă”.

Parlamentarul Marcin Kierwinski de la partidul Platforma Civică al fostului premier Donald Tustk, a condamnat luni în termeni duri decizia lui Duda de a promulga legea.

„Într-o țară democratică normală cineva care este președintele acelei țări nu ar semna niciodată o asemenea lege stalinistă”, a declarat el pentru televiziunea TVN 24.

Adoptarea legii vine în contextul în care Polonia se pregătește pentru alegeri parlamentare înspre sfârșitul anului, data lor nefiind însă stabilită deocamdată de către guvern.

Urmărește ultimele evoluții din a 460-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro