Sari direct la conținut

Moscova continuă să împartă pașapoarte rusești în regiunile ocupate din Ucraina. Câți locuitori au primit cetăţenie rusă

HotNews.ro
Pasaport rusesc, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Pasaport rusesc, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Rusia a distribuit 1,5 milioane de paşapoarte locuitorilor din regiunile pe care ea le ocupă în Ucraina, a anunţat marţi prim-ministrul rus Mihail Mişustin, un mijloc pentru Moscova de a-şi întări controlul asupra acestor teritorii, informează France-Presse, citată de Agerpres.

Locuitori din aceste regiuni intervievaţi mai devreme în luna mai de agenția AFP au explicat că au fost supuşi presiunilor pentru a obţine un paşaport rusesc, care a devenit necesar pentru o serie întreagă de proceduri administrative în aceste teritorii.

„De la începutul lui octombrie anul trecut, aproape 1,5 milioane de persoane originare din noile regiuni au primit un paşaport rusesc” şi cetăţenia rusă, a declarat Mişustin în timpul unei reuniuni guvernamentale.

El a îndemnat ca locuitorii regiunilor ocupate „să simtă schimbările reale ce se operează în oraşele şi satele” lor, în special în termeni de reconstrucţie, de „posibilităţi de educaţie” şi de locuri de muncă.

Rusia a revendicat în septembrie 2022 anexarea a patru regiuni ale Ucrainei (Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson) pe care le ocupă parţial, după modelul peninsulei Crimeea anexată de Moscova în 2014.

Rusia distribuia deja de ani de zile paşapoarte ruseşti locuitorilor din regiuni estice ale Ucrainei controlate de separatişti pro-ruşi, precum şi în Crimeea. Moscova a făcut la fel şi în teritoriile separatiste din Georgia sau din Republica Moldova, aminteşte AFP.

Autorităţile ucrainene acuză Moscova că se foloseşte de aceste distribuiri de paşapoarte pentru a justifica misiunea sa autoproclamată de protejare a rusofonilor din Ucraina.

Uniunea Europeană a transmis că nu va recunoaşte paşapoartele ruseşti livrate în regiunile Ucrainei ocupate de Moscova.

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro