Sari direct la conținut

Atacul de la Moscova ar putea fi „punctul de cotitură” pentru sfârșitul conducerii lui Putin, spune un analist

HotNews.ro
Imaginea lui Vladimir Putin drept țintă, Foto: Yuriy Dyachyshyn / AFP / Profimedia Images
Imaginea lui Vladimir Putin drept țintă, Foto: Yuriy Dyachyshyn / AFP / Profimedia Images

Atacul cu drone de marți asupra Moscovei ar putea fi „începutul unui moment de cotitură” care ar putea duce la sfârșitul lui Vladimir Putin ca lider al Rusiei, a declarat un analist în domeniul afacerilor globale.

Vorbind pentru Sky News, Michael Bociurkiw, membru senior al Atlantic Council, a declarat că atacul de marți a fost „o depășire extraordinară a apărării rusești”.

Bociurkiw a spus că ar merge „atât de departe încât ar spune” că „ar putea fi începutul unui moment de cotitură care ar putea duce la sfârșitul președintelui Putin”.

Putin pierde controlul / Vom vedea mai multe asemenea atacuri

„Dacă puneți laolaltă acest lucru împreună cu incursiunile din Belgorod de zilele trecute, alte câteva lucruri care se întâmplă – se pare că el pare să piardă controlul în interiorul propriului său teritoriu”, a spus analistul.

Bociurkiw a declarat că vom vedea „absolut” mai multe atacuri precum cel de la Moscova în viitor.

„Este greu de crezut că acest lucru se întâmplă… Nu pot să supraestimez ce amenințare și ce impact uriaș are acest lucru asupra regimului de la Moscova”, a spus el.

Controlul Kremlinulului este puternic încă

Bineînțeles, toate aceste lucruri nu înseamnă că Vladimir Putin va fi răsturnat de la putere mâine. El păstrează un control puternic asupra populației și a elitelor care îl servesc.

Însă cu cât declarațiile sale devin mai belicoase, cu atât ele arată că devine tot mai vulnerabil.

Prin mobilizarea populației să lupte în Ucraina el a încălcat pactul pe care l-a avut cu rușii, care nu comentau deciziile sale atât timp cât li se permitea să își vadă liniștiți de viață, atât timp cât nu fac probleme.

Iar prin tentativele sale de a arunca întreaga responsabilitate a eșecurilor înregistrate asupra subalternilor săi el a creat pentru prima dată un motiv pentru elite să se unească împotriva lui.

Adăugăm starea economiei tot mai precară, efectul sancțiunilor fiind tot mai puternic, actele interne de sabotaj care destramă mitul siguranței populației și iminenta contraofensivă ucraineană și avem toate ingredientele pentru o mișcare anti-Putin.

FOTO: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

„Înfrângerea Rusiei este necesară” pentru sfârșitul lui Putin

„Pas cu pas, facem totul posibil şi peste tot pentru ca revanșismul rus să piardă în fiecare element al agresiunii sale împotriva Ucrainei şi a libertăţii naţiunilor în general. Rusia trebuie să piardă pe câmpul de luptă, în economie, în relaţiile internaţionale şi în încercările sale de a înlocui adevărul istoric cu nişte mituri imperiale. Kremlinul pierde în eforturile sale de a înrobi spiritual poporul nostru. Înfrângerea pe scară largă a Rusiei va reprezenta o garanţie de încredere împotriva noilor agresiuni şi crize”, declara Zelenski în martie.

La o conferință organizată la impresionantul centru Wilton Park unii dintre cei mai mari gânditori militari ai lumii au dezbătut implicațiile războiului din Ucraina și cum va putea Occidentul să țină piept provocărilor viitoare pe care e probabil să le întâlnească din partea unor puteri autoritare precum Rusia și China.

Și chiar dacă opiniile privind modalitățile cele mai bune de a atinge acest obiectiv diferă, mai cu seamă în privința îmbunătățirii capacității NATO de a se ridica la nivelul unor asemenea provocări, a existat un consens general cum că asigurarea unei înfrângeri umilitoare a Rusiei lui Putin ar constitui un bun punct de pornire, scria Con Coughlin în The Telegraph.

Din fericire, această perspectivă s-a deplasat cu un pas considerabil mai aproape de noi în urma succeselor uluitoare reputate de forțele ucrainene pe câmpul de luptă.

La est, ucraineni și-au mărit teritoriul apreciabil deja recucerit în Donețk prin extinderea ofensivei și în Lugansk.

În cazul în care armata ucraineană e capabilă să-și mențină acest avânt, nu va mai trece mult până când pretenția lui Putin cum că ar controla cele două regiuni care compun Donbasul va fi expusă drept minciună.

O situație similară există și în sud, unde ucrainenii au raportat un progres serios în preajma orașului strategic Herson, considerat a fi poarta Crimeei.

De unde apare și perspectiva ademenitoare dar dificil de imaginat că ucrainenii vor fi curând în poziția de a putea recuceri însăși Crimeea, căminul flotei ruse din Marea Neagră, ceea ce ar constitui cu adevărat o lovitură de pumnal în inima lui Putin.

Citește și:

Urmărește ultimele evoluții din a 462-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro