Sari direct la conținut

Antony Blinken: Războiul lui Vladimir Putin a fost un „eșec strategic” pentru Rusia

HotNews.ro
Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, Foto: Alex Brandon / AFP / Profimedia
Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, Foto: Alex Brandon / AFP / Profimedia

Războiul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina a fost un „eșec strategic” pentru Rusia, a declarat vineri, la Helsinki, șeful diplomației americane Antony Blinken, citat de AFP și Reuters.

„(Războiul de agresiune al lui Putin) a fost un eșec strategic, diminuând în mod semnificativ puterea și influența militară, economică și diplomatică a Rusiei pentru anii care vor urma”, a spus el într-un discurs rostit la sediul noului membru NATO.

Statele Unite au devenit mai atente la „amenințarea” chineză de la invazia rusă în Ucraina, ceea ce nu le-a „distras” de la rivalitatea tot mai mare cu Beijingul, a afirmat Blinken.

„Sprijinul nostru pentru Ucraina nu a slăbit capacitatea noastră de a răspunde la o potențială amenințare din partea Chinei sau din altă parte – a întărit-o”, a subliniat el.

Blinken a declarat că Statele Unite lucrează cu Ucraina și alți aliați pentru a ajunge la un consens în jurul elementelor de bază ale unei „păci juste și durabile” pentru a pune capăt războiului cu Rusia.

De asemenea, Washingtonul va încuraja inițiativele altor țări pentru a pune capăt conflictului, atât timp cât acestea respectă Carta Națiunilor Unite și suveranitatea, integritatea teritorială și independența Ucrainei.

„Vom sprijini eforturile – fie că sunt depuse de Brazilia, China sau orice altă națiune – dacă acestea ajută la găsirea unei căi către o pace dreaptă și durabilă”, a spus înaltul oficial american.

SUA vor ajuta la realizarea unei „armate ucrainene a viitorului”

Blinken a afirmat și că Statele Unite vor ajuta la construirea unei „armate ucrainene a viitorului”.

Acest lucru înseamnă „o forță aeriană modernă, apărare aeriană și antirachetă integrată, tancuri și vehicule blindate avansate, o capacitate națională de a produce muniție, precum și instruire și sprijin pentru a menține forțele și echipamentele pregătite pentru luptă”.

În această săptămână, diplomatul american de rang înalt a vizitat Finlanda, Norvegia și Suedia.

Regiunea nordică a devenit tot mai importantă din punct de vedere strategic, Finlanda s-a alăturat recent NATO, iar Suedia încearcă să intre și ea în alianța militară occidentală.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro