Sari direct la conținut

Drumul către un sat ucrainean proaspăt eliberat, mărginit de cadavrele soldaților ruși – reportaj Reuters

HotNews.ro
Război în Ucraina: Forțele ucrainene au recucerit localități ocupate de ruși, Foto: Mihail Ostrogradski 35th Brigade / AFP / Profimedia
Război în Ucraina: Forțele ucrainene au recucerit localități ocupate de ruși, Foto: Mihail Ostrogradski 35th Brigade / AFP / Profimedia

Drumul către satul ucrainean proaspăt eliberat Storojeve este mărginit de cadavre ale soldaților ruși și de vehicule blindate arse. Scenele înspăimântătoare mărturisesc ferocitatea luptelor în timp ce trupele ucrainene au recucerit Storojeveși alte câteva sate în ultimele zile, ca parte a unei contraofensive în sudul și estul Ucrainei, relatează Reuters.

Unii dintre soldații ruși morți zăceau pe pământul prăfuit, lângă rămășițele vehiculelor lor, când jurnaliştii Reuters au ajuns miercuri în sat. Alții erau zdrobiți în iarbă și câmpurile din apropiere, unde au murit.

În interiorul satului, căsuțele mici cu un etaj care mărginesc drumul au fost grav avariate de bombardamente, acoperișurile acestora ori au dispărut cu totul, ori aveau găuri imense.

Un cărucior abandonat zăcea răsturnat la marginea drumului. Satul era tăcut, localnicii îl părăsiseră sau se ascundeau pe undeva.

„Acum trei zile am eliberat satul Storojeve. Puteți vedea singuri cum a fost realizat. Puteți vedea hardware-ul distrus. Slavă Ucrainei”, un soldat ucrainean care a spus că se numește așa Artem a declarat pentru Reuters la Storojeve.

O fotografie postată online luni îi arăta pe soldați ucraineni ridicând steagul ucrainean în fața unei case avariate din Storojeve.

Satul a fost ocupat de forțele Rusiei din martie 2022, la o lună după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

Soldații au spus că aproximativ 50 de soldați ruși au fost uciși într-o „operațiune de curățare” și patru au fost luați prizonieri. Reuters nu a putut verifica numărul victimelor rusești, deși cadavre erau încă împrăștiate peste drum și câmpurile din apropiere.

Storojeve face parte dintr-un grup de așezări din apropierea râului Mokri Iali, pe care Ucraina spune că trupele sale le-au eliberat de când a început contraofensiva lor.

Reuters a ajuns, de asemenea, marți în satul Neskuchne, oferind prima confirmare independentă a progreselor ucrainene de când Kievul a început contraofensiva.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro