FOTO Imaginea unei mașini aparent încărcată cu explozibili ar oferi noi detalii asupra prăbușirii barajului Kahovka
O fotografie făcută de o dronă ucraineană pe 28 mai și care arată o maşină aparent încărcată cu explozibili parcată în partea superioară a barajului Kahovka ar oferi o dovadă suplimentară că Rusia s-a aflat în spatele distrugerii hidrocentralei, relatează The Guardian.
O fotografie a unei mașini aparent încărcată cu explozibili parcată pe barajul Kahovka din Ucraina, cu puțin timp înainte ca acesta să cedeze, a fost transmisă către Associated Press.
Imaginea pare să arate o mașină albă al cărei plafon tăiat dezvăluie butoaie mari în interior, dintre care unul pare să aibă o mină de teren ataşată de capotă. Un cablu pleacă de la butoi spre partea fluviului controlată de forţele ruseşti. Un cablu pare să fie tras de la butoi spre malul râului ocupat de forțele ruse.
New image emerges showing car apparently full of explosives atop Kakhovka dam days before an explosion ripped open the structure and flooded much of Kherson region of Ukraine. https://t.co/B2a7tOdlQY pic.twitter.com/C7ag13rTl1
— Jim Roberts (@nycjim) June 19, 2023
Un oficial de la serviciul de comunicare al forțelor speciale ucrainene a declarat pentru Associated Press că el crede că mașina se află acolo pentru a opri orice avans ucrainean spre baraj și pentru a amplifica o explozie planificată, care ar fi avut loc în apropiere de sala mașinilor.
Peste 11.000 de persoane au fost evacuate după ce barajul s-a prăbuşit, la 6 iunie, inundând terenurile din aval. Luni, bilanţul victimelor se ridica la 52 de morţi. Oficialii ruşi au declarat că 35 de persoane au murit în zonele din Herson care se aflau sub controlul său, în timp ce Ministerul de Interne ucrainean a declarat că are cunoştinţă de 17 decese şi 31 de persoane dispărute.
Rusia şi Ucraina s-au învinovăţit reciproc pentru aruncarea în aer a barajului, care a generat un dezastru ecologic şi uman.
Oficialii ucraineni au declarat pentru Associated Press că trupele ruseşti au instalat o poziţie de tragere în baraj cu puţin timp înainte de explozie.
Şi preşedintele Volodimir Zelenski a susţinut că barajul a fost minat de Rusia. Vladimir Putin le-a spus bloggerilor militari, într-o întâlnire recentă, că nu avea niciun interes să avarieze barajul, care a inundat teritoriul controlat de Rusia.
El a recunoscut însă că planurile de ofensivă ale Ucrainei ar putea fi afectate de inundarea terenului pe care forţele ucrainene ar fi trebuit să îl traverseze pentru a avea acces la părţile din Herson controlate de Moscova.
Cea mai probabilă cauză, o explozie în tunelul de sub barajul din epoca sovietică
The New York Times a scris în weekend că a găsit dovezi care sugerează că a fost detonată o încărcătură explozivă aflată într-un tunel care trece prin baza de beton a barajului din epoca sovietică, distrugând structura, în 6 iunie.
Dovezile sugerează în mod clar că barajul a fost aruncat în aer de o explozie declanşată de Rusia în partea pe care o controlează, scrie The New York Times, conform News.ro.
Baza de beton a hidrocentralei, care era situată sub nivelul apei și avea o înălțime de 20 de metri și o lățime de până la 40 de metri, suporta cea mai mare parte din sarcina barajului. La nouă zile după prăbușirea barajului, utilizatorul „War Whistleblower” a postat un videoclip cu urmările dezastrului, potrivit New York Times: acolo unde barajul a fost distrus, baza de beton nu era vizibilă, în timp ce părțile barajului care au scăpat distrugerii aveau părțile superioare intacte.
În interiorul bazei din beton exista un tunel tehnic accesibil din sala motoarelor, care era sub controlul rusesc. Tunelul este marcat pe planuri, pe care jurnaliștii de la New York Times spun că le-au văzut, scrie și publicația ucraineană Nexta.
„O concluzie cu grad de certitudine de peste 80%”
Separat, o echipă de experți care asistă procurorii ucraineni în ancheta lor spunea vineri că este „foarte probabil” ca prăbușirea barajului Kakhovka din sudul Ucrainei să fi fost cauzată de explozibili plasați de ruși.
Experți ai firmei internaționale de avocatură în domeniul drepturilor omului Global Rights Compliance, care sprijină eforturile de tragere la răspundere a celor vinovați pentru atrocitățile comise în Ucraina, au vizitat regiunea Herson în perioada 10-11 iunie împreună cu procurorul general al Ucrainei și cu o echipă a Curții Penale Internaționale.
„Dovezile și analiza informațiilor disponibile – care includ senzori seismici și discuții cu experți de top în demolări – indică faptul că există o mare probabilitate ca distrugerile să fi fost provocate de explozibili plasați în prealabil și poziționați în puncte vitale din structura barajului”, se arată într-un rezumat al constatărilor preliminare ale echipei firmei de avocatură, consultat de Reuters.
Avocatul senior Yousuf Syed Khan de la Global Rights Compliance, care a participat la misiunea din teren la Herson, a declarat că această constatare că barajul a fost aruncat în aer cu explozibili plasați în prealabil de către partea rusă „este o concluzie cu grad de certitudine de cel puțin 80%”.
Constatarea se bazează „nu numai pe senzorii seismici și pe unul dintre cei mai importanți furnizori de informații din surse deschise, ci și pe tiparele de atac și pe alte lovituri pe care le-am documentat”, a declarat acesta într-un interviu. Printre acestea se numără și atacuri anterioare asupra infrastructurii esențiale de apă, inclusiv instalații și conducte, a spus el.
Urmărește ultimele evoluții din a 481-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.