Sari direct la conținut

VIDEO Rateu incredibil al armatei ruse, care a încercat să doboare o rachetă britanică Storm Shadow cu un Pantsir

HotNews.ro
Racheta Storm Shadow a evitat in ultima secunda coliziunea, Foto: Captura video
Racheta Storm Shadow a evitat in ultima secunda coliziunea, Foto: Captura video

O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare a surprins un rateu incredibil al unui sistem antiaerian Pantsir al armatei ruse, acesta eșuând în a doborî o rachetă Storm Shadow furnizată de britanici Ucrainei deși a fost „fixată” de colimatorul de tragere al armei rusești.

Filmarea apărută inițial pe canalele de Telegram rusești arată cum la secunda 00:08 sistemul de țintire al Pantsir-ului ia în colimator racheta cu rază lungă britanică britanică, lansând imediat după aceea o rachetă de intercepție. După cum se poate vedea în filmare, racheta rusească trece apoi razant pe lângă cea britanică, părând a „vira” în ultima secundă deși era pe o traiectorie de intercepție.

Acest lucru a fost provocat cel mai probabil de sistemele electronice de eludare cu care sunt dotate rachetele Storm Shadow. O a doua rachetă lansată de Pantsir pare de asemenea să își rateze ținta după ce racheta britanică pare să accelereze considerabil după evitarea primului atac.

Imaginile sunt cu atât mai remarcabile întrucât sistemele Pantsir sunt printre cele mai moderne sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă din dotarea forțelor armate ruse, intrând în serviciul acestora în 2012. Astfel de sisteme au fost ridicate cu macaraua pe acoperișul unor clădiri din Moscova, inclusiv pe sediul ministerului rus al apărării, în luna ianuarie.

Înregistrarea video cu „întâlnirea” dintre sistemul Pantsir și racheta Storm Shadow britanică a apărut pe rețelele de socializare în noaptea zilei de joi, aceeași zi în care ucrainenii au lovit cu rachete podul Chongar care leagă părțile controlate de Rusia din regiunea Herson de peninsula Crimeea, forțând redirecționarea traficului pe o altă rută.

Avarierea podului a fost anunțată tocmai de administrațiile de ocupație instalate de ruși în cele două regiuni, Vladimir Saldo, așa-zisul guvernator al teritoriilor ocupate de Rusia în Herson, afirmând că lovitura a fost realizată probabil cu rachete Storm Shadow.

Cunoscut sub numele de „poarta către Crimeea”, podul Chongar este unul dintre cele câteva poduri care leagă Crimeea anexată ilegal de Moscova în 2014 de partea continentală a Rusiei. Podurile oferă o alternativă la istmul îngust care leagă peninsula de continent.

Rușii au invocat lovituri repetate ale ucrainenilor cu sisteme Storm Shadow

Ministerul rus al apărării a declarat încă din data de 13 mai că avioanele ucrainene au lovit două instalații industriale din orașul Lugansk cu rachete de croazieră Storm Shadow furnizate de Marea Britanie.

„Rachetele aer-sol Storm Shadow furnizate regimului de la Kiev de către Marea Britanie au fost folosite pentru acest atac, contrar declarațiilor Londrei că aceste arme nu vor fi folosite împotriva unor ținte civile”, a declarat ministerul rus prin vocea purtătorului său de cuvânt, generalul Igor Konașenkov.

Afirmațiile sale de la momentul respectiv au ridicat semne de întrebare întrucât ele au venit la doar două zile după ce Londra a confirmat oficial că a furnizat Ucrainei astfel de rachete iar declarațiile lui Konașenkov nu au putut fi confirmate din surse independente.

Pe 21 mai, „guvernatorul” instalat de ruși în teritoriile pe care le controlează în regiunea Zaporojie, Vladimir Rogov, a invocat la rândul său atacuri ucrainene cu rachete Storm Shadow. Rogov a afirmat într-o postare făcută pe Telegram, că șapte rachete au fost trase asupra orașului Berdeansk, dintre care patru erau rachete Storm Shadow.

El a susținut că șase dintre rachete au fost interceptate, iar una a căzut la marginea orașului, dar nu a provocat victime.

Un general rus ar fi fost ucis într-un atac cu rachete Storm Shadow

Luna aceasta, pe 12 iunie, corespondenții ruși de război au relatat că un atac ucrainean cu rachete pe frontul din Zaporojie a ucis un general rus experimentat, Serghei Goriacev, care în trecut a fost, printre altele, comandantul trupelor ruse din Transnistria.

„Ca urmare a unui atac cu rachete inamic, şeful Statului Major al Armatei 35 de Arme Combinate, generalul-maior Serghei Goriacev a fost ucis”, a anunțat luni noapte într-o postare pe Telegram bloggerul militar rus, Voenkor Kotenok.

Mai mulţi bloggeri militari ruşi au declarat că Goriacev a fost probabil ucis de o rachetă de croazieră Storm Shadow furnizată de Marea Britanie.

Ministerul rus al Apărării nu a făcut încă niciun comentariu în legătură cu moartea lui Goriacev. Regiunea Zaporojie, controlată în proporţie de 80% de forţele ruseşti, este una dintre principalele ţinte ale contraofensivei ucrainene.

Noua înregistrare apărută acum pe rețelele de socializare cu rateul sistemului Pantsir pune și mai mult sub semnul îndoielii un anunț făcut de ministerul rus al apărării pe 16 mai, când a declarat că a doborât nu mai puțin de 7 rachete Storm Shadow într-o singură zi.

Ca întotdeauna, declarațiile făcute de oficialii militari ruși trebuie privite cu o doză semnificativă de scepticism. În cazul de față dacă ar fi să calculăm numărul de rachete Storm Shadow pe care Rusia susține că le-a doborât sau că au fost folosite de Ucraina în atacuri, el ar depăși probabil cu mult numărul celor furnizate în mod real de Marea Britanie Kievului.

Urmărește ultimele evoluții din a 485-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro