Sari direct la conținut

HRW cere Rusiei și Ucrainei să nu mai folosească muniții cu dispersie ce afectează civilii

HotNews.ro
Bombe cu dispersie neexplodate în timpul conflictului militar în curs dintre Armenia și Azerbaidjan, Foto: ARIS MESSINIS/ AFP/ Profimedia Images
Bombe cu dispersie neexplodate în timpul conflictului militar în curs dintre Armenia și Azerbaidjan, Foto: ARIS MESSINIS/ AFP/ Profimedia Images

​Atât forţele ruse, cât şi cele ucrainene au folosit muniţii cu dispersie care au ucis civili ucraineni, informează joi Human Wrights Watch într-un raport, în contextul în care SUA analizează o solicitare de astfel de dispozitive din partea guvernului ucrainean, relatează Reuters și Agerpres.

Human Rights Watch a făcut apel atât la Rusia, cât şi la Ucraina, să nu mai utilizeze aceste arme şi a îndemnat SUA să nu le mai furnizeze. Peste 120 de ţări au semnat un tratat internaţional care interzice aceste arme, care în mod tipic se divizează într-un număr mare de bombe mai mici într-o zonă întinsă şi pot provoca moartea civililor timp de luni de zile sau chiar ani după aceea.

Rusia, Ucraina şi SUA au refuzat să semneze acest tratat.

Un oficial de rang înalt de la Pentagon a declarat luna trecută că muniţiile cu dispersie ar fi utile pentru Ucraina în respingerea forţelor ruse, dar a precizat că livrarea acestora către Kiev nu a fost aprobată încă din cauza restricţiilor Congresului şi a preocupărilor din partea aliaţilor.

Ucraina a lansat rachete cu muniţie cu dispersie în zona oraşului ucrainean Izium controlat de Moscova anul trecut după ce Rusia i-a invadat teritoriul, susţine Human Rights Watch, citând interviuri cu peste 100 de locuitori, martori şi angajaţi ai serviciilor de urgenţă.

ONU și HRW acuză atât Rusia, cât și Ucraina, că folosesc muniții cu dispersie

Atacurile ucrainene au provocat moartea a cel puţin opt civili şi rănirea a cincisprezece la Izium, susţine HRW.

Organizaţia a informat anterior că utilizarea de către Rusia a muniţiilor cu fragmentaţie a ucis zeci de civili în Ucraina, în timp ce Consiliul ONU pentru drepturile omului a documentat utilizarea unor astfel de bombe de ambele părţi.

„Muniţiile cu fragmentaţie folosite de Rusia şi Ucraina ucid civili acum şi vor continua să facă acest lucru timp de mulţi ani”, a declarat într-un comunicat Mary Wareham, directorul HRW responsabil pentru armament.

„Ambele părţi ar trebui să înceteze imediat să le folosească şi să înceteze să obţină mai multe astfel de arme care ucid nediscriminatoriu”, a adăugat ea.

Guvernul ucrainean a îndemnat membri ai Congresului SUA să facă presiuni asupra administraţiei SUA a lui Joe Biden pentru a aproba livrarea bombelor cu fragmentaţie pentru Ucraina, notează Reuters.

Urmărește ultimele evoluții din a 498-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro