Sari direct la conținut

Primele schimbări în armata rusă după revolta lui Prigojin? Valeri Gherasimov ar fi fost înlocuit de la conducerea invaziei militare din Ucraina

HotNews.ro
Gherasimov, Putin și Șoigu, Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia
Gherasimov, Putin și Șoigu, Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia

​Şeful Statului Major General al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, care în decembrie anul trecut a fost numit la conducerea campaniei ruse din Ucraina, ar fi fost îndepărtat de la comanda războiului, potrivit unor bloggeri militari ruşi citaţi de The Moscow Times, potrivit News.ro. Deși nu există deocamdată o confirmare oficială a informațiilor, dacă acestea se dovedesc a fi adevărate, ar fi prima schimbare după rebeliunea mercenarilor grupului Wagner, condus de Evgheni Prigojin.

Cu toate acestea, Valeri Gherasimov, în vârstă de 67 de ani, îşi păstrează oficial postul de şef al Statului Major General, dar nu se mai ocupă de operaţiunile din Ucraina, conducerea efectivă a trupelor fiind preluată acum de generalul colonel Mihail Teplinski, în vârstă de 54 de ani, care în urmă cu un an preluase postul de comandant al Forţelor Aeropurtate, iar în aprilie devenise comandant adjunct al forţelor din Ucraina.

Rebeliunea lui Prigojin, motivul schimbării lui Gherasimov de la conducerea invaziei

The Moscow Times îi citează pe doi bloggeri militari ruşi, Rybar şi Romanov Light, care ar fi scris sâmbătă despre aceste modificări operate la comanda războiului. Potrivit sursei citate, motivul pentru epurările din rândul Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse ar fi legat de rebeliunea mercenarilor Wagner ai lui Evgheni Prigojin.

De la începutul războiului, Putin l-a schimbat de cel puţin de patru ori pe comandantul armatei trimise să cucerească Ucraina, dar nu e clar cine a condus exact invazia în primele săptămâni. Din aprilie anul trecut, militarii ruşi au fost conduşi de Aleksandr Dvornikov, două luni mai târziu a fost înlocuit de Ghennadi Jidko, care a fost concediat în octombrie, la scurt timp după cedarea regiunii Harkov. Apoi Serghei Surovikin a fost numit în locul său. El s-a remarcat prin loviturile masive cu rachete asupra infrastructurii energetice ucrainene, însă cu toate acestea, nu a rezistat decât până în ianuarie, atunci când i-a luat locul însuşi Gherasimov, care însă acum ar urma să-i cedeze conducerea lui Teplinski.

De asemenea, în total, din februarie 2022 până în mai 2023, Putin a înlocuit cel puţin 17 comandanţi de rang înalt ai trupelor, au calculat anterior experţii de la Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW).

Îndepărtarea lui Gherasimov, dacă se confirmă, coincide cu summitul NATO din Lituania de săptămâna viitoare, unde sunt de aşteptat decizii de sporire a sprijinului occidental pentru Ucraina.

Gherasimov nu a fost văzut în public de la revolta lui Prigojin, la fel şi adjunctul său, generalul Serghei Surovikin, zis „Armagedon”, despre care se zvoneşte că ar fi fost reţinut şi interogat pentru că ar fi ştiut despre „lovitura de stat” al lui Prigojin şi l-ar fi sprijinit tacit. Se zvoneşte, de asemenea, că şi un adjunct al lui Serghei Şoigu, ministrul apărării, Iunus-bek Evkurov, ar fi dispărut din vizorul public şi ar fi fost tras pe dreapta.

Prigojin ar fi vrut să îl captureze pe Gherasimov

Reamintim că mercenarii Wagner au fost opriți din drum de Evgheni Prigojin chiar înainte să ajungă la Moscova, unde liderul formațiunii paramilitare anunțase o răfuială cu conducerea militară a Rusiei. La scurt timp, Kremlinul a anunțat că renunță la acuzațiile de trădare, iar Prigojin se va muta în Belarus.

Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, ar plănuit inițal să îi captureze pe ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu, și pe șeful Statului Major General, Valeri Gheraismov, în timpul unei vizite într-o regiune de sud care se învecinează cu Ucraina pe care cei doi o plănuiau, au spus oficiali occidentali, citați de Wall Street Journal, potrivit CNN.

Dar Serviciul Federal de Securitate, sau FSB, a aflat despre plan cu două zile înainte de a fi executat, potrivit oficialilor occidentali, iar asta l-a forțat pe Prigojin să improvizeze un plan alternativ.

De altfel, agenţiile de spionaj americane, în ultimele două săptămâni, au cules informaţii care sugereau că liderul Wagner, Evgheni Prigojin, plănuia să acţioneze împotriva conducerii militare a Rusiei.

Oricum, tensiunile de la nivelul conducerii militare rusești existau de dinainte de rebeliunea lui Prigojin. Au existat o sumedenie de permutări, pe fondul tensiunilor interne.

Generalul colonel Mihail Teplinski, care la începutul anului fusese înlocuit de la conducerea forțelor aeriene ruse, a revenit în aprilie foarte probabil la un rol major, într-o mișcare care sugerează tensiuni interne intense cu privire la strategia militară a Rusiei pe frontul din Ucraina, scria atunci Ministerul britanic al Apărării în evaluarea sa.

Citește și:

Ce ar putea însemna readucerea generalului Teplinski într-un rol important în ofensiva militară rusă din Ucraina – evaluarea ISW

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro