Victorie, moarte „treptată” sau „foarte lentă”: Cele 3 scenarii pe care Ucraina le vede pentru încheierea războiului
Consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, a expus joi într-o intervenţie televizată trei scenarii pe care conducerea ucraineană le examinează privind încheierea războiului declanşat de Rusia, relatează agenția Unian, citată de Agerpres.
„Există doar trei scenarii de încheiere a războiului. Primul: noi câştigăm şi va exista atunci statul Ucraina, care va domina regiunea pe ansamblul ei, şi prin urmare va avea relaţii de parteneriat clar stabilite. Atunci, ea va fi capabilă să-şi modernizeze forţele armate şi să aibă o armată eficientă”, a declarat el.
În paralel cu aceasta, potrivit lui Podoliak, va exista o zonă demilitarizată cu Federaţia Rusă, care va fi privată de rachete cu o anumită rază de acţiune, iar ulterior se va organiza un summit pe tema controlului arsenalelor nucleare ale Rusiei.
Al doilea scenariu ar fi ca Ucraina să piardă, iar atunci Ucraina „va muri treptat” în decurs de câţiva ani, a afirmat consilierul administraţiei de la Kiev.
„Există şi un al treilea scenariu, de mijloc: nu pierdem, dar există o linie de demarcaţie – Minsk-3 (de genul celor de până acum care erau destinate să aducă pacea în Donbas – 2014 şi 2015). Asta înseamnă că veţi muri foarte lent. Veţi fi conectaţi la aparate care vă vor ţine în viaţă”, a declarat Podoliak, adresându-se concetăţenilor săi.
În acest caz, în opinia sa, Ucraina ca stat nu va mai exista.
„Aşadar, orice altceva este o încercare de a găsi unele elemente alternative care să permită ca ceva să continue undeva… Noi cu dumneavoastră avem opţiuni foarte simple – câştigăm sau pierdem”, a spus Podoliak în acelaşi mesaj transmis la o zi după summitul NATO de la Vilnius, unde Ucrainei i-au fost promise noi ajutoare în arme şi sprijin din partea Occidentului.
Zelenski s-a întors de la Vilnius cu noi arme occidentale pentru armata ucraineană
Anterior, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski declarase că o victorie a ucrainenilor în acest război va fi reprezentată de recuperarea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia, eliberarea tuturor ucrainenilor aflaţi prizonieri la ruşi, readucerea acasă a tuturor copiilor răpiţi de Rusia, întoarcerea ucrainenilor din străinătate şi tragerea la răspundere a Federaţiei Ruse pentru crimele comise în Ucraina.
Un purtător de cuvânt al forţelor ucrainene care operează în zona Tavria din sudul Ucrainei, Valeri Şerşeni, a declarat joi că armata ucraineană continuă să avanseze în sud. Trupele ucrainene au reuşit să obţină un succes parţial în ofensiva lor în direcţia Berdiansk.
Ocupanţii ruşi opun o rezistenţă serioasă, spune el.
Întors de la Vilnius la Kiev, Volodimir Zelenski, le-a transmis ucrainenilor că ţările aliate din Occident vor oferi sprijin militar Kievului atât timp cât va fi necesar. Cu toate acestea, a afirmat el, totul va depinde de situaţia de pe câmpul de luptă, conform portalului Glavred.
Institutul american pentru Studiul Războiului consideră că forţele armate ucrainene îşi continuă ofensiva în zonele Bahmut (est), Melitopol şi Berdiansk (sud). Acestea au reuşit să obţină anumite succese în unele zone ale frontului.
Bloggerii militari ruşi au scris, de asemenea, despre înaintarea trupelor ucrainene, conform media citate.
Urmărește ultimele evoluții din a 505-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.