Sari direct la conținut

Câți mercenari Wagner ar fi ajuns de fapt în Belarus

HotNews.ro
Mercenari Wagner antrenează soldați din Belarus, Foto: Belarusian Defense Ministry via VoenTV / AP / Profimedia
Mercenari Wagner antrenează soldați din Belarus, Foto: Belarusian Defense Ministry via VoenTV / AP / Profimedia

Poliția de Frontieră a Ucrainei afirmă că aproximativ 5.000 de mercenari ruși ai Grupului Wagner se află în Belarus la 22 iulie, relatează Ukrainska Pravda.

Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei continuă să monitorizeze îndeaproape situația cu privire la sosirea și șederea mercenarilor ruși în Belarus, spune Andrii Demcenko, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Stat de Grăniceri al Ucrainei, într-un interviu acordat Ukrainska Pravda.

Demcenko explică că la început, când grupuri de mercenari ruși a început să intre în Belarus, numărul lor a fost estimat la câteva sute.

Cu toate acestea, acum, numărul acestora este diferit și poate ajunge la aproximativ 5.000, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de Stat al Grăniceri al Ucrainei.

Demcenko subliniază că un astfel de număr nu reprezintă o amenințare directă pentru Ucraina, dar Forțele de Apărare trebuie să fie pregătite pentru orice situație, inclusiv pentru prevenirea provocărilor la graniță.

Ministerul Apărării din Belarus a confirmat pe 14 iulie sosirea mercenarilor Wagner într-o tabără din regiunea Moghiliov, publicând și un reportaj în care arăta că „wagneriții” au început să antreneze trupele militare teritoriale din Belarus.

Putin caută soluții pentru a-i înlocui pe mercenarii Wagner pe front

Luptătorii Wagner au dus unele dintre cele mai înverșunate și mai sângeroase bătălii în timpul invaziei Rusiei în Ucraina. Dar, în urma revoltei din 23-24 iunie, luptătorilor li s-a oferit opțiunea de a merge în exil alături de liderul lor, Evgheni Prigojin, de a se alătura forțelor regulate ale Rusiei sau de a merge acasă.

În aceste circumstanțe, preşedintele rus Vladimir Putin a transferat GROM, o unitate a Forţelor Speciale din cadrul Ministrului rus de Interne, în subordinea Gărzii Naţionale ruse (Rosgvardia), care-i va permite să o desfăşoare pe frontul din Ucraina.

”Prin decizia preşedintelui, Unitatea GROM este transferată Gărzii Naţionale ruse cu personalul şi întreaga infrastructură”, adică, între altele, armament, echipament special, muniţie, bunuri materiale, a anunţat luni, într-o postare pe Telegram, Hinştein.

De asemenea, reamintim că tot marți Parlamentul Rusiei a extins marți vârsta maximă la care bărbații pot fi mobilizați pentru a servi în armată cu cel puțin cinci ani – în cazul ofițerilor de rang înalt, până la vârsta de 70 de ani.

Pentagonul spunea, pe 13 iulie, la mai bine de două săptămâni după scurta revoltă armată în Rusia, că grupul de mercenari Wagner nu mai participă în mod semnificativ la operațiunile militare ruse din Ucraina.

„În această etapă, nu vedem forțele Wagner participând într-o capacitate semnificativă în sprijinul operațiunilor de luptă din Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder.

Polonia a intrat în alertă

Varșovia a intrat în alertă după ce autorităţile de la Minsk au anunţat că mercenarii din gruparea rusă Wagner vor ajuta la antrenarea trupelor speciale belaruse în timpul unor exerciţii militare organizate în apropiere de frontiera dintre Belarus şi Polonia, potrivit Reuters și Agerpres.

„Frontierele Poloniei sunt sigure, monitorizăm continuu situaţia la graniţa noastră de est şi suntem pregătiţi pentru diverse scenarii întrucât situaţia evoluează”, a menţionat Ministerul Apărării polonez într-o declaraţie.

Comitetul de securitate al Poloniei, țară membră NATO, a decis, în cadrul unei reuniuni de miercuri, să mute militari în estul țării din cauza prezenței Grupului Wagner în Belarus, a declarat vineri secretarul acestuia, citat de agenția de știri de stat PAP și Reuters.

Urmărește ultimele evoluții din a 514-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro