Sari direct la conținut

FOTO Imagini din satelit: Acumulare de vehicule și echipamente militare la baza militară la care sunt staționați mercenarii Wagner

HotNews.ro
Corturi noi la o fosta bază militară de lângă satul Tsel, la aproximativ 90 de kilometri sud-est de Minsk, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia
Corturi noi la o fosta bază militară de lângă satul Tsel, la aproximativ 90 de kilometri sud-est de Minsk, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia

Numărul vehiculelor și echipamentelor militare a crescut la baza militară Tsel din centrul Belarusului, unde sunt staționați mercenarii Wagner, potrivit imaginilor din satelit de la compania de tehnologie Umbra, relatează CNN.

Imaginile anterioare de la Maxar Technologies din 16 iulie au arătat doar aproximativ 10 camioane de marfă și cinci autobuze în aceeași zonă de depozitare.

Joi, Ministerul Apărării din Belarus a declarat că forțele sale vor organiza exerciții militare comune cu luptătorii Wagner în apropierea graniței cu Polonia, membru NATO.

Ministerul Apărării din Belarus a confirmat pe 14 iulie sosirea mercenarilor Wagner într-o tabără din regiunea Moghiliov, publicând și un reportaj în care arăta că „wagneriții” au început să antreneze trupele militare teritoriale din Belarus.

Poliția de Frontieră a Ucrainei afirmă că aproximativ 5.000 de mercenari ruși ai Grupului Wagner se află în Belarus la 22 iulie.

Grupul independent de monitorizare Belaruski Hajun, care urmărește mișcările forțelor armate din Belarus, a declarat că cel puțin 80 de alte vehicule mari au trecut în țara est-europeană pe 18 iulie.

Polonia a intrat în alertă, Putin amenință Varșovia

Varșovia a intrat în alertă după ce autorităţile de la Minsk au anunţat că mercenarii din gruparea rusă Wagner vor ajuta la antrenarea trupelor speciale belaruse în timpul unor exerciţii militare organizate în apropiere de frontiera dintre Belarus şi Polonia, potrivit Reuters și Agerpres.

„Frontierele Poloniei sunt sigure, monitorizăm continuu situaţia la graniţa noastră de est şi suntem pregătiţi pentru diverse scenarii întrucât situaţia evoluează”, a menţionat Ministerul Apărării polonez într-o declaraţie.

Comitetul de securitate al Poloniei, țară membră NATO, a decis, în cadrul unei reuniuni de miercuri, să mute militari în estul țării din cauza prezenței Grupului Wagner în Belarus, a declarat vineri secretarul acestuia, citat de agenția de știri de stat PAP și Reuters.

Ca urmare a declarațiilor Poloniei, președintele rus a acuzat vineri Polonia că are „planuri de răzbunare” și că vrea să recupereze teritorii din vestul Ucrainei, o acuzație recurentă a autorităților ruse.

În cadrul unei ședințe a Consiliului de Securitate Națională, Putin a susținut, de asemenea, că regiunile de vest ale Poloniei de astăzi au fost „un cadou de la Stalin” oferit polonezilor la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro